- Kültür-Sanat
- 01.05.2025 13:21
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında Bornova Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir hafta boyunca şair ve yazar buluşmaları gerçekleşti.
Etkinlik çerçevesinde MEB Dilimizin Zenginlikleri Projesine vurgu yapıldı. Okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları, öğrencilerin; dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini hedefliyor. Bu sayede öğrenciler dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyıp eserlerde geçen sözcüklerin derinliklerini öğrenerek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfetme imkânı buluyor.
Bornova Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri dilin en iyi şekilde konuşulması ve yazıya dökülmesi için öğrencilerine rehberlik yapıyor, birikimlerini aktarıyor.
SÖZLÜK ÖZGÜRLÜKTÜR
Proje kapsamında okul öğretmenlerinden Şerif Pınar'ın organize ettiği ve aynı zamanda şair/yazar yönüyle de katılımcı olarak yer aldığı etkinlik çerçevesinde;
Şair ve Bestekârlar Derneği Başkanı Nurgül EKEKE, "dilimizin şiirsel yönü ve Türk Musikisine katkısı"
Gazeteci/Yazar Tuğçe YERDELEN, "Dilimizin unsurları ve kitaplarındaki yaşanmışlıklar"
TRT eski yapımcılarından yazar Murat ÇOKÜRETEN, "Kültürel miraslarımız ve Anadolu efsanelerimiz"
Öğretmen şair/yazar Şerif PINAR, "Dil zenginliğinin şiir üzerindeki yeri ve "ben de varım" şiirsel anlatımı"
Şair Çetin GÜNCÜ, "Namık Kemal şiirleri ve vatan türküleri"
Gazeteci ve editör Yunus Bekir YURDAKUL, "Edebiyatçılardan unutulmaz anılar"
Yazarlar ve Şairler Derneği başkanı Cemal DURMAZ, "Hikaye ve romanlarda dilin kullanımı ve adalet unsuru"
Psikolog yazar Melek DURMAZ, "Sosyal medya dili ve internet bağımlılığı"
konularında söyleşilerde bulundular.
Öğrencilerde farkındalık yaratma ve etkileşim teması ile yola çıktıklarını ifade eden Şerif PINAR, "5 gün boyunca ağırladığımız şair ve yazarlarla toplamda 750'ye yakın öğrencimize aktarım sağladık. Her gün öğrencilerimiz yazarlar hakkında soru sordu. Edebiyat konuşuldu. Kültürel ve yaşamın izdüşümü bu sayede öğrencilerimize de yansıdı. Yazarlarla etkileşim okulumuzu canlandırdı. Dilimizin zenginliği resmen yaşandı" şeklinde görüşünü ifade ederken, Okul Müdürü Ahmet ÖZTEKİN Bey ise, "okulumuz her türlü etkinliğe açık bir yapıdadır. Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türk toplumuna özgü yanları yansıtan; gözleme dayalı adlandırma gücü ve zengin söz varlığıyla güçlü bir dildir. Bu zenginliği böyle bir yazar etkinliği ile ve MEB projesi kapsamında gerçekleştirmek, okulumuz adına güzel ve etkili olmuştur. Davetimizi kabul edip bizi yalnız bırakmayan tüm yazarlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerinde bulundu.