İzmir’de sanat buluşması

3. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması'nda bir araya gelen sanatçılar, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2022 11:41
  • Güncelleme Tarihi : 15.04.2022 11:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’de sanat buluşması

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Dünya Sanat Günü kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği dayanışmasıyla, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 3. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması düzenlendi. Açılış töreninden önce sabah saat 11’de Cumhuriyet Meydanı’nda bir ilke imza atılarak, İran, Arnavut, Suriye ve daha birçok ülkeden gelen sanatçılar, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ümit Yaşar Işıkhan ve Ressam Çetin Erokay tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Törende konuşma yapan Başkan Işıkhan “Elli yıldır sanat ortamında bulunuyorum, bu süre içinde ne İzmir’de ne de ülkemizin diğer kentlerinde sanatçıların, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e şükran ve minnet ifadesi olarak çelenk sunmadıklarını gördüm ve bunu büyük bir eksiklik olarak değerlendiriyorum. Bu yıl Dünya Sanat Günü kapsamında, yabancı sanatçıların ve İzmirli bütün sanatçıların katılacağı bu törenle, Ata’mıza geç kalmış bir minnet ifadesi olarak anıta çelengimizi koyduk… Bu anma her yıl Dünya Sanat Günü’nde tekrarlanacak. Destek veren İzmir Valiliği’ne ve Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ederiz” dedi.

Öte yandan, Cumhuriyet Meydanı’nda, Bando Rio eşliğinde Karşıyaka Sanat Derneği zeybek ve tango dansını sergilerken, Karşıyaka Çat-Lak Tiyatro ekibi mini bir oyun sahneledi; kısa teatral ve sokak sanatçılarıyla birlikte maskizm sunumları yapıldı.

ÖNEMLİ GÜNLER VARDIR

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakma eyleminin ardından Mustafa Necati Kültür Merkezi’ne geçen sanatçılar, bir dizi etkinlik için koltuklarda yerini aldı. Şefkat İşlegen’in küratör olduğu etkinlikte, kürsüye gelerek günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Işıkhan, “Bildiğiniz gibi her sanat disiplininde lokal olarak önemli günler vardır. Edebiyatçılar için; ‘Öykü Günü’, ‘Dünya Şiir Günü’, ‘Tiyatrolar Günü’, ’Dünya Ressamlar Günü’ gibi kurumsal etkinliklerle kutlanan günlerin yanında ‘Dünya Sanat Günü’ de kutlanmaktadır. Bütün bunların özünde sanatın yaygınlaşması ve sanatçıların yaşadıkları toplum içinde dayanışma içinde ortak buluşmaların yapılmasına zemin hazırlamaktadır. Hepsinin amacı; yaratıcı süje olarak sanatçının değişen koşullar bağlamında kendini ifade etmek, son ürünleri ile toplum içinde paylaşımı hedef alan aktiviteleri ile var olduğunu vurgulamaktır” bilgisini paylaştı.

HUKUKTAN ÖZGÜRLÜKLERE…

Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu oluşumda ilginç olan Türk sanatçılarının bağlı olduğu uluslararası örgütlerde ulusal yansımanın uluslararası boyutlara taşınmasında öncü rol oynamış olmasıdır. Bu bağlamda evrensel boyutlarda kutlanmaya başlayan Dünya Şiir Günü ile Dünya Sanat Günü’nün Türk sanatçılarının öncülüğünde; sundukları önerilerin uluslararası örgütlerce de benimsenmiş ve bütün dünya da bu günlerin ortak etkinlik olarak kutlanıyor olmasıdır. Ayrıca, Türk sanatının ulaştığı seviyeyi ve dayanışma ruhunu da göstermektedir. Ayrı ayrı sanat günleri olmasına rağmen bence Dünya Sanat Günü, plastik sanatçıların önermesi olmasına rağmen bütün disiplinleri kapsayacak şekilde kutlanması gerekmektedir… Hukuktan, özgürlüklere kadar insanı ve hayatı ilgilendiren üretimin ve tüketimin temel normları en kısa zamanda global sahnede yerini alacağı ve çözüm önerileri ile sanatı ve sanatçıyı özlediği platforma taşıyacağını umuyorum.”

SEVGİ VE BARIŞ ŞİİRLERİ OKUNDU

Konuk sanatçılar Arnavut Jona Dividi ve İranlı Alireza Goojari de törende bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Yapılan konuşmaların hemen ardından uluslararası ödüllü en genç piyano sanatçısı Nil Göksel, konuklara piyano resitali sundu. Etkinlik, ‘Yağmurlarda Yıkansam’ isimli film gösterimi, ‘Müzikten Sinemaya Yolculuk’ konulu sunum, Ümit Yaşar Işıkhan ile Gülten Taranç’ın söyleşisi, Alp Murat Alper ile Sabina Urfan’ın konseri, İzmirli şairlerden sevgi ve barış şiirleri ve Uluslararası Karma Sergisi açılışı ile devam etti.

Haber Merkezi