Sayfa Yükleniyor...
10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri Festivali 3 Mart - 9 Nisan 2016 tarihleri arasında İzmirlilerle buluşacak. Festival Direktörü Selçuk Dinçer, festivalin artık İzmirle özdeşleştiğini belirterek bu yılki sloganlarının gevrek, boyoz ve kukla olduğunu söyledi
TANER UYANIKER
10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri Festivali 3 Mart - 9 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak. Bu yılki sloganını gevrek, boyoz ve kukla olarak belirleyen festivalde 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosu topluluğu; 64 gösteriyi, 45 gösteri mekânında 275 kez sahneleyecek. 2016 yılı içinde düzenlenecek kukla festivalleri arasında dünyanın en büyük kukla festivali olma özelliğini taşıyan festivale bu yıl 100 bin kişinin katılması bekleniyor.
Festival direktörü Selçuk Dinçer, bu yıl festivalin onuncu yılı olduğunu hatırlatarak, dünyanın neresinde olursa olsun bir sanat festivalinin onuncu yılına ulaşmasının çok önemli bir olay olduğunu vurguladı. Dinçer, Dünyanın her yerinde sanat festivalleri zor düzenleniyor. Türkiyede biraz daha zor düzenliyor. Bir şehirde on yıldır aynı şeyi yapmak gerçekten onur duyulacak bir olaydır. Biz her yıl festivalimizi büyüterek bugüne getirdik. Bu yıl, onuncu yılımızda dünyadaki en büyük kukla festivalini düzenleyeceğiz dedi.
AMACIMIZ HALKLA BÜTÜNLEŞMEK
Geçen yıl 63 bin seyirciye ulaştıklarını belirten Dinçer, bu yılki hedeflerini 100 bin seyirci olarak açıkladı. Yapılan festivallerin halkla bütünleşmesine dikkat çeken Dinçer, Küçük kentlerde festival yapıldığı zaman oralarda halkla bütünleşmek kolay. Ama İzmir gibi 4 milyon nüfusu olan bir metropolde sanat festivali yapıyorsanız halka ulaşmak, halkla bütünleşmek, festivali halkla kaynaştırmak çok zor. Bizim uzun yıllardır çok fazla önemsediğimiz konu halkla festivali buluşturmak. Bir yerde festival yapıp belli bir sayıya ulaşsanız da halka ulaşmış sayılmaya bilirsiniz. Biz yıllardır festivalimiz kentin her yanındaki İzmirlilerle buluşsun onlarla bir iletişim içerisinde olsun diye çok çaba sarf ettik. Bu yıl kentin her yanında 45 gösteri mekanı kullanıyoruz. İlçelere bu yıl oyunlarımızı götürüyoruz. Bunun yanında atölyeler konferanslar, söyleşiler gibi yan etkinliklerde çok önemli. Birde dünyanın ilk kukla filmi olan, ünlü Çek yönetmen Jiri Trnkanın 1958 yılı yapımı Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli filmi izleyicilerle buluşturacağız diye konuştu.
BUCADA KARAGÖZ EVİ!
Kukla sanatını İzmirde sevdirmeye ve geliştirmeye çalıştıklarını belirten Dinçer, Bunun yanında birde kendi geleneksel kukla sanatımızı da yaşatmaya çalışıyoruz. Ona da gereken değeri vermek için gayret ediyoruz. Dünyanın dört bir yanından buraya gelen yüzlerce sanatçıya Karagöz ve Hacivat oyunumuzu izlettirmeye çalışıyoruz. Bucada Karagöz evi düzenledik. Bu Karagöz evinde her gün bir karagöz gösterisi yapılacak. Bunun yanında Karagöz atölyeleri yapılacak. Biz bu şekilde karagöze hak ettiği değeri vermeye çalışacağız dedi.
Festivalin halkla bütünleşmesi ve duyurusunun yapılması için 2. Kipa AVM Kukla Şenliği gerçekleştireceklerini belirten Dinçer, birbirinden güzel kukla gösterileri ve atölye çalışmaları ile küçük, büyük herkes için tam bir eğlence atmosferi oluşturacaklarını söyledi. Dinçer, Kipa AVMye gelen insanlar önlerinde bir anda bizim festivali bulacaklar. Hiç akıllarında bizim festivale gitmek olmayan on binlerce insana biz orada ulaşmış olacağız. Bu da İzmirde halkla ne kadar bütünleştiğimizin göstergelerinden birisidir diye konuştu. Ayrıca festivalde ücretli ve ücretsiz gösterilerinde olacağını ifade eden Dinçer, herkesin bütçesine uygun bir şey bulup gidebileceğini belirtti.
İZMİRİN KÜLTÜR ELÇİSİYİZ
İzmirin kültür sanat alanındaki en önemli markasının kukla olduğunu dile getiren Dinçer, Sanatla İzmiri bağdaştırmaya çalıştığımız noktalarda kukla çok öne çıkıyor. İzmirde kukla boyutunda yapılanlar çok ciddi bir şekilde İzmiri dünyaya tanıtıyor. Yaptığımız işi, bir kültür elçiliği, bir turizm elçiliği olarak kabul ediyoruz. Bu kadar kentle bütünleştik, özdeşleştik ve kenti temsil eder duruma geldik. İzmirle bu kadar bütünleşmiş bir festival, gevrek, boyoz ve kukla sloganını hak ediyor dedik. Gevrek, boyoz ne kadar İzmirliyse kuklada o kadar İzmirlidir ifadelerini kullandı.
HEDEF 100 BİN SEYİRCİ
10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri bu sene 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosu topluluğu ile tüm İzmiri kocaman bir sahneye dönüştürmesinin yanı sıra birçok ilke de imza atıyor. 45 mekânda 64 gösteriyi 275 kez tekrarlayacak olan kukla tiyatrosu grupları İzmiri görkemli bir renk cümbüşüne çevirecek. İzmirin en önemli kültürel markalarından biri olan festivalin bu seneki sloganı; Gevrek, Boyoz ve Kukla. 10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 2016 yılı içinde düzenlenecekler arasında dünyanın en büyük kukla festivali olma özelliğini taşıyor. Festival İzmirin Çeşme, Kemalpaşa, Menderes, Seferihisar, Selçuk, Urla gibi ilçelerinde de sergilenecek.
Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısına çıkıyor. Festival kapsamında her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunuyor. İzmirin birçok ilçesi dahil olmak üzere her yanına yayılmış bir şekilde gerçekleşecek festivalin programı kapsamında düzenlenen 2. Kipa AVM Kukla Şenliği birbirinden güzel kukla gösterileri ve atölye çalışmaları ile küçük, büyük herkes için tam bir eğlence atmosferi oluşturacak.
Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden kolaylıkla ulaşılabilir.
HEM EĞLENCE HEM ÇALIŞMA
Bu seneki festivalin önemli etkinliklerinden biri de 2 gün sürecek uluslararası bir sempozyum. Sempozyumun başlığı Kuklanın Çağdaş Gösteri Sanatlarındaki Rolü. Konak Belediyesinin desteğiyle düzenlenen sempozyumda, kukla sanatının önemli uzmanları 2 gün boyunca son yıllarda üzerinde önemli tartışmalar yapılan bu konuda bildiriler sunacaklar ve görüşlerini paylaşacaklar. Kukla ve çağdaş gösteri sanatları arasındaki ilişkinin bu düzeyde araştırılacağı dünyada ilk sempozyum olma özelliğine sahip etkinliğe yabancı ülkelerden 10, Türkiyeden 5 akademisyen katılıyor. Bu durum uluslar arası alanda önemimizi artırıyor.
Öte yandan, festival kapsamında düzenlenecek söyleşi ve konferanslarda, çağdaş kukla sanatında önemli yer etmiş ülkelerin hangi yöntemleri izledikleri araştırılırken, çocuk ve gençlik tiyatrosu ile gölge oyunu, Karagöz ve Hacivat da incelenecek.
Sergiler
Fotografçı Gözüyle Kukla sergisinde, Sinan Gençtuğun fotoğraflarıyla geçtiğimiz yılın kukla günlerine dönerken, bu sene 3üncüsü düzenlenen İlk Adımlar 3 sergisinde ise D.E.Ü. 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin yarattığı kuklalarla tanışacağız. Bir diğer serginin adı ise, Öykümü Kuklamla Anlatıyorum. Geçtiğimiz yıl Suriyeli çocuklarla gerçekleştirilen proje, bu sene bir sergi ile yaşamaya devam ediyor.
Atölye çalışmaları
Festival bu sene de birçok atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Profesyonel sanatçılar için Gölgeleri Canlandırmak, Oyuncak Tiyatrosu, Palyaço ve Fiziksel Tiyatro Atölyesi, Sinemada Jim Henson Tarzı Muppet Kuklaların Kullanımı, çocuklar için Corap Kukla Atölyesi ve Ahşap Kukla Atölyesi gibi çalışmalarda ustalar katılımcılara işin mutfağını öğretecek. Ayrıca Karagöz ve Hacivat Tasvirleri Yapım Atölyesinde ise tasvir ustası Suat Veral, çocukları Türk gölge oyununun kahramanları Hacivat ve Karagözün dünyasına konuk edecek.
Yarışma
8. Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışmasına katılan 24 ilkokul, Grimm Kardeşlerin Fareli Köyün Kavalcısı masalının çağdaş bir yorumunu sahneleyecek.
Haber Merkezi