Sayfa Yükleniyor...
Rüzgargülü, Kırlangıçların Göçü kitaplarının yazarı Esra Algan, son olarak kaleme aldığı İz Bırakan Kadınlar Şiir Antolojisi kitabında ile kadına yönelik şiddete dikkat çekti
ONURHAN ALPAGUT-RÖPORTAJ
Yazar Esra Algan, lise yıllarında edebiyat öğretmeninin okuduğu şiirler ile şiire ilgi duymaya başladı. Öyle ki bu yıllarda edebiyata olan ilgisi hat saffaya ulaştı. Okuduğu kitap sayısı onlarcaydı. Artık Üniversite sıralarında kendi Romanını yazacaktı. İlk kitabı Rüzgargülü’nü gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkarak kurguladı. Bu kitap oldukça ses getirdi. İkinci olarak şiir kitabı yayınladı. ‘Kırlangıçların Öyküsü’ adına taşıyan bu kitap Algan’ın son 10 yılda kaleme aldığı 50 şiirden oluşuyordu. Son olarak 44 şairin, şiirin yer aldığı ‘İz Bırakan Kadınlar’ Şiir Antolojisi kitabı ise harika bir proje… En büyük sorunumuz olan kadına yönelik şiddet ve kadının toplumdaki yerine dikkat çekiyor. Kadının toplumdaki yerine vurgu yapan ve Algan tarafından yayınlanan bu kitaptan elde edilecek gelir ise kadın sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacak. Yayınlayacağı yeni kitaplar ile edebiyatta ses getirmeye devam edeceğe benzeyen Yazar-Şair Algan, edebiyatta olan bu yolculuğunu gazetemiz İLKSES’e kendisine yönelttiğim sorular aracılığıyla anlattı.
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Hatay Dörtyol’da doğdum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sınıf Öğretmenliği ve Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Kamu Yönetimi Bölümlerini bitirdim. 2005 yılından bu yana sınıf öğretmenliği yapıyorum. 2019 yılında “Rüzgârgülü” adlı romanım, 2020 yılında “Kırlangıçların Göçü” adlı şiir kitabım, mart 2021’de “İz Bırakan Kadınlar” adlı derleme şiir antolojisi yayınlandı. Bir yıl edebiyat derneğinde yöneticilik, yayınevlerinde genel koordinatörlük, ulusal dergide yayın yönetmenliği yaptım. İz Bırakan Kalemler Yazar Topluluğu’nu oluşturdum.
Edebiyat ile alakanız nasıl gelişti, edebi anlamda ilk ne zaman bir şeyler üretmeye başladınız, bu yolculuğunuzda çevrenizin desteği ne düzeydeydi?
Lise döneminde edebiyat öğretmenimin derslerde şiir okumasıyla şiire ilgi duymaya başladım. Kitap okumak lisede tutku boyutuna ulaştı. Dünya edebiyatındaki birçok romanı o dönemde okudum. Lisede şiir, üniversite yıllarımda roman yazmaya başladım. Üniversite yıllarımda hayatımı derinden etkileyen bir olay yazmama vesile oldu. Yaşadıklarımdan yol alarak çıkardığım dersleri kaleme aldım.
Yazarken olmazlarınız var mı? Bugüne kadar hangi gazete, dergi ve antolojide eserleriniz yayınlandı. Aldığınız ödüllerden ve elde ettiğiniz başarılardan söz eder misiniz?
Hissetmeden ve etkilenmeden yazamam. Yaşanmış gerçek olaylardan ilham alırım çoğu zaman. Bugüne kadar İstanbul Gazetesi, Günaydın Gazetesi, Lamure Dergisi, Mühür Dergisi Umuttan Köprüler Antolojisi için yazdım.
Bir şiir ve roman kitabı yazdınız. Bize kısaca kitaplarınızdan bahseder misiniz?
Rüzgargülü kitabımın konusu: Gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak kurgulanmıştır. Hikayelerin şiirlerle harmanlandığı, karakterlerin iç dünyasına sıkça yolculuk yapıldığı, post modern bir eserdir. Patchwork tarzından yararlanarak zamanlar arası geçişler yapılmış, olay örüntüsü sağlanmıştır. Hikaye iki gerçek karakterin ağzından anlatılarak kaleme alınmıştır. Kırlangıçların Göçü şiir kitabım, son 10 yılda yazdığım seçme 50 şiirden oluşmaktadır. Birçok şiirim seslendirildi. Yakın zamanda bu şiirlerimi seslendirip albüm yapmayı hedefliyorum. İz Bırakan Kadınlar Derleme Şiir Kitabım: Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve kadının toplumdaki önemi konularında aralarında ünlü şairlerin de bulunduğu 44 şairimizin şiirlerine yer verdik. Amacımız kadının toplumdaki önemine vurgu yapmaktı. Geliri kadın sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacak.
Korona pandemisi döneminde birçok yazar internet ortamında okurlarıyla buluşma fırsatı sağladı. Siz bu dönemde ne tür etkinliklere imza attınız?
Instagram üzerinden canlı yayınlarda şiir geceleri ve söyleşiler gerçekleştirdim.
İlerleyen günlerde sizden yeni kitaplar ve projeler görecek miyiz?
Çocuk romanım basıma hazırlanıyor. Bunun dışında bir romanım da tamamlanmak üzere. Öykü, şiir ve deneme tarzında kitaplarım da basıma hazır bekliyor. Sırası geldiğinde hepsi okurları ile buluşacak.
Edebiyatta kendinize nasıl bir yol haritası çizmeyi planlıyorsunuz?
Kendi yayinevimi kurdum. Edebiyat çatısı altında kitap kafe ve seslendirme stüdyosu da bulunacak. Edebiyat alanında kurslar, atölyeler ve festivaller düzenlemeyi düşünüyorum. Aynı zamanda yazar menajerliği yaparak yazarların edebiyat dünyasındaki ufkunu genişletmeyi hedefliyorum. Çalışmalar devam ediyor, eylül başında faaliyete geçmiş olur. Türkiye’de gerçek edebiyat ve kaliteli eserler verme konusunda projeler geliştirip yaygınlaştırmak da hedeflerim arasında.
Haber Merkezi