Kağıt zammı yayıncıları vurdu

24. İzmir Kitap Fuarı’nı geride bırakırken gözler vatandaşa ve yayıncılara döndü. Bir yayınevi kitap fuarında artık satış yapmama kararı aldıklarını belirtirken vatandaşlar ise “Burada piyasa fiyatlarından hiçbir fark yok” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.04.2019 07:11
  • Güncelleme Tarihi : 16.04.2019 07:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kağıt zammı yayıncıları vurdu

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Yaklaşık 10 gün süren 24. İzmir Tüyap Kitap Fuarı yorucu bir maratonun ardından sona erdi. Her kitap fuarında yapıldığı gibi bitiş anonsu verilip alkışlar koptuktan sonra yüzlerdeki yorgunluk bir hayli iç burkucuydu. Bu burukluğun sebebini yayıncılara sorduğumuzda ise bir dokunup bin ah işittiğimizi söyleyebiliriz. Yayınevleri geçtiğimiz yıl yapılan kağıt zammının kendilerini ve kitap fuarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Vatandaşlar ise “piyasadaki kitaplar ile arasında hiçbir fark yok” dedi.
İKİNCİ BÖLGELERE ATILIYOR
Gün&Ay Yayınları’ndan Muhsin Canbolat, bu seneki İzmir Kitap Fuarı’nı değerlendirerek şu ifadelere yer verdi: “Biz İzmir kitap Fuarı’nda şunu gördük ki; burada genel olarak alıcılar sadece ucuz kitaba sahip olma peşindeler. Bizde bu sebeple nitelikli kitaplarımızı oldukça ucuza satmak zorunda kaldık. İnsanlar artık fuarlara gelmiyorlar. Çünkü fuarların yapılış amaçları da değişti. Biz yayıncılar da bu sebeple artık fuarlara para kazanmak için değil reklam yapmak için geliyoruz. Buraya 5 lira, 10 lira diye fiyat etiketi yapıştırmamız gerekiyor ki insanları kitap fuarlarına çekebilelim.”
“Bu fuarda kültür yayıncılığı ile eğitim yayıncılığı arasında da bir fark var” diyen Canbolat, “Eğitim yayıncıları genellikle hep ikinci bölgelere atılıyor. İkinci bölgede olduğumuz için de bazı insanları burada göremiyoruz. Öğretmenleri, öğrencileri standlarımızda göremiyoruz. Hal böyle olunca da biz sadece fuara para vermiş oluyoruz. Yalnızca burada çalışan arkadaşlarımızın otel masraflarını karşılamış oluyoruz” dedi.
“BUNDAN SONRA FUARA KİTAP GETİRMEYECEĞİZ”
Canbolat, bir yayıncı olarak bundan sonra fuarlara katılırken kitap getirmemeyi ve her kitaptan sadece üçer dörder adet getirip sadece tanıtım yapmayı düşündüklerini vurgulayarak, “Artık fuarlarda kitap satmayı düşünmüyoruz. Bunu ilk olarak yaklaşık 20 gün sonra Erzurum Kitap Fuarı’nda uygulamaya geçirerek başlayacağız. Fuarda her sattığımız kitap bizim için bir zarar. Maliyetimizi karşılayamıyoruz. Kitap basımları yapılırken kağıtları da çok fahiş fiyatlara aldık. O zamanlar dolar 7 lira civarındaydı. Sonra dolar düştü ama kağıt fiyatları düşmedi. Bizim kağıtçılara olan borcumuz da düşmedi. Biz ödedikçe sadece faizini ödemiş gibi olduk. Dolayısıyla da bu durum kitap fiyatlarına yansıdı. Ben Katma Değer Vergisi (KDV) ile kağıt alıyorum. Kağıt fiyatlarındaki KDV oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu anlamda da bir çalışma yapılmıyor. Yayın sektöründe her yayıncının üzüldüğü nokta kağıt fiyatları. Önceden SEKA’larımız vardı. SEKA’ların tamamında selüloz üretimi vardı ve o üretimin tamamıyla hem kağıdı uygun alıyorduk hem de uygun almanın dışında kazanılan para Türk piyasasına giriyordu. Keşke SEKA’lar kapatılmasa, Türkiye’de kağıt üretimi, selüloz üretimi devam etse. O döngüyü şuan sağlayamıyoruz ve kağıt parası da dışarı çıkıyor. Bu yüzden bu fuardaki kalabalık hiçbir şey ifade etmiyor. İnsanların cebinde kitaba ayıracakları 5-10 liradan fazla paraları yok” diye konuştu.
“İZMİR KİTAP FUARI ZAYIF KALIYOR”
İrrasyonel Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yıldıray ise kitap fuarlarının bir yayın evi için gerçekten çok maliyetli olduğunun altını çizerek, “Buradaki bir standın maliyeti ortalama 50 bin lirayı buluyor. Normal şartlarda yayınevleri harcadıkları parayı buradan kazabilirler ama eğitim yayınları alanında düşündüğümüzde İzmir Fuarı diğer illerle kıyaslandığında yoğunluk olarak çok daha düşük. İstanbul, Bursa ve Adana kitap fuarları bu anlamda çok daha yoğun geçiyor. İzmir’de insanlar nedense sadece hafta sonları geliyorlar. Yani İzmir Kitap Fuarı diğer illerle karşılaştırıldığında oldukça zayıf kalıyor. Hatta yayıncıların çoğu buraya tanıtım yapmak, kendilerini göstermek için katılırlar. Bu durum bizim sadece kitap satmamızı değil, kitap üretmemizi de engelliyor. Kitabın üretimle ilgili tüm süreçleri dolara bağlıdır. Örneğin geçen sene 3 liraya mal ettiğim bir kitabı bu sene 7 liraya mal ediyorum. Yani yüzde yüzün üzerinde bir maliyet artışı var” diye belirtti.
“İLK VAZGEÇTİĞİMİZ ŞEY KÜLTÜR”
6:45 Yayınları serbest editörlerinden Nurcan Kara ise fuara yönelik şunları söyledi: “İzmir Kitap Fuarı satış anlamında geçen senelere göre oldukça yavaş geçiyor. Bunda tabi ki gelen kağıt zamlarının oldukça büyük bir etkisi var. Kitapların fiyatı yükselince haliyle satışlar da düşüyor. Okur katılımcıların da bu yıl daha az olduğunu düşünüyorum. Sanırım ekonomik zorlukta ilk vazgeçtiğimiz şey kültür oluyor. Maalesef en çok tutunmamız gereken şey bu olması gerekirken tam tersi oluyor. Bu bir zincir ve bundan herkes etkileniyor” şeklinde ifade etti.

Haber Merkezi