Kağıttan heykeller

Kağıttan demir ve metal görünümlü geri dönüşüm heykelleri yapan 23 yaşındaki Cem Yıldırım, bu projeye nasıl başladığını ve ileride neler yapmak istediğini anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 20.11.2018 07:57
  • Güncelleme Tarihi : 20.11.2018 07:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kağıttan heykeller haberinin görseli
Kağıttan heykeller haberinin görseli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Evinizdeki işe yaramayan kağıtlardan ne yapıyorsunuz? Muhtemelen ya çöpe atıyor ya da biraz geri dönüşüm meselelerine ilgili biriyseniz geri dönüşüm konteynırlarına atıyorsunuzdur. Annesiyle yaşayan 23 yaşındaki Bulgar göçmeni Cem Yıldırım o kağıtlardan aklınıza bile gelmeyecek heykeller yapıyor. Lise öğrenimine dışarıdan devam eden ve bir kozmetik firmasında çalışan Yıldırım, boş zamanlarını kağıttan heykellerini yaparak değerlendiriyor. Henüz üç aydır bu işle uğraşan Yıldırım, bir anda ortaya çıktığını söylediği bu projenin gelişimini şu şekilde anlatıyor: “Bir gece saat iki üç gibi evde otururken elimde bazı kağıtlar vardı bende bu atık kağıtlardan neler yapabilirim diye düşünüp araştırma yaparken karşıma bu fikir çıktı. Her şey bir anda ortaya çıktı. Ben de kendi hayal gücümü kullanarak bunları geliştirip daha değişik tasarımlar yapmaya başladım.”
EN BÜYÜĞÜ 1.75 BOYUNDA
Genellikle gazete, kitap, dergi atıklarını kullandığını ifade eden Yıldırım, yapıştırıcı olarak sadece silikon kullanıyor. Tasarımlarına son görünümünü vermek için ise renkli boyalar kullanıyor. Heykellerdeki demir görünümünün aslında boyanın yapısından kaynaklandığını söyleyen Yıldırım, “Bu boyaları birkaç kat sürdüğünüzde sertleşerek istenilen görünüme ulaşıyor. Tasarımlarımın en yükseği Frida Kafe için yapmış olduğum 1.75 boyundaki Afrikalı Kadın figürü.  Ben sadece kadın ve erkek figürleri yapıyorum, normalde boyutları 30 santimetre ile 60 santimetre arasında değişiyor” diye konuştu. Yıldırım, üç ayda herhangi bir eğitim almadan sadece el becerisi ve hayal gücünü kullanarak bu seviyeye geldiğini belirterek. Dansçı, savaşçı veya kafasında odun taşıyan bir kadın, çiçek taşıyan bir kadın olarak tasarımlarını çiçek, kumaş vs. gibi şeyler ekleyerek süslediğini dile getirdi. Çalışmalarımı genellikle evde ya da Frida Kafe’de yapan Yıldırım’ın tasarımlarını yapabileceği başka bir alana sahip değil. İlerleyen zamanlarda bir atölye çalışması yaparak sergi açmak istiyor ve Frida Kafe’deki kadın heykelinin yanına bir de erkek figürü eklemek istiyor. Sizler de mekanlarınıza, evlerinize farklı bir hava katmak istiyorsanız veya tiyatro dekoru olarak kullanmak istiyorsanız Cem’in tasarımlarına göz atabilirsiniz.