Kaliteye değil reklama bakılıyor

2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk döneminde en çok satılan kitaplar hakkında bilgi veren Sevgi Yolu kitapçıları kitapların kalitesine göre değil iyi reklama göre alındığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2017 06:40
  • Güncelleme Tarihi : 24.01.2017 06:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
 Kaliteye değil reklama bakılıyor haberinin görseli

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Öğrenci ve yetişkinlerin ders kitapları dışında okudukları kitaplarda kalite yerine iyi reklam yapıp yapmadığına bakmasının okuyucunun kitap seçimi konusunda bilinçli olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen esnaflar iyi bir seçim yapabilmek için her şeyden önce insanların kaliteli ve kalitesiz arasındaki ayırım gücüne sahip olması gerektiğini söyledi.

Kitap satışlarının geçmiş yıllara oranla kıyaslandığında çok düşük olduğunu söyleyen Sevgi Yolu kitapçılarından Ahmet Dikmen, çocukların kitaba karşı ilgisinde düşüş yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Hala Milli Eğitim Bakanlığının verdiği müfredat ve sınavlar uygulanıyor ancak bu sene öğrencilerin ders kitaplarına karşı olan ilgisi daha az. LGS ve TEOG sınavlarına çok az kalmasına rağmen kitap satışlarımızda hiç hareket yok. Havalar bugünlerde çok soğuk olduğu için çocukların evden çıkmak istememesi de etken olabilir.  Memur olabilmek için KPSS sınavlarına hazırlanan insanların sayısında da önemli derecede bir düşüş olduğunu kitaplarımızın satışının azalmasından fark edebiliyoruz. Bu durum gösteriyor ki insanların çoğu devlet memuru olabilme umudunu da yitirdi.”

“OKUDUĞUN KİTABI GETİR”

Ders kitapları ve okuma kitaplarına belirli oranlarda zam yapıldığını ve doların 3.90’a yükselmesinden sonra çocuklar ve vatandaşların bunu normal karşıladığını ifade eden Dikmen, “Biz elimizdeki eserleri hazırlık ve kültür eserleri olarak ikiye ayırıyoruz. Limit yayınlarının Türkçe Soru Bankası isimli kitabı bu eğitim öğretim döneminde en fazla sattığımız kitap oldu. Okuma kitapları arasında ise en çok satılan kitabımız Zülfi Livaneli. Okuyucu bizden 35 liraya aldığı kitabı okuduktan sonra tekrar bize geri getirirse yeni alacağı kitabını yarı fiyatına alabiliyor. Okuma alışkanlığının gelişebilmesi için kitapçılar olarak 20 yıldır bu usulü geliştirdik çünkü korsan kitaplarla başka türlü mücadele edebilmenin başka bir yolu yok” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

Öğretmenlerin çocuklarına okumaları için verdikleri kitaplar arasında Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalı Kuşu isimli kitaplarının olduğu bilgisini veren kitapçı Tarık Bayram Yumlu, “Tolstoy’un Anna Karenina ve Savaş ve Barış’ı ve Dostoyevski’nin hemen hemen tüm kitapları öğretmenler tarafından öğrencilerine okumaları için ödev olarak veriliyor. Yetişkinlerin kendi zevklerine göre aldıkları kitaplar arasında da ise Nobel ödülü aldığı için Orhan Pamuk yer alıyor.  Zülvi Livaneli, Ayşe Kulin, Canan Tan ve İnci Aral ise en çok okunan Türk yazarlar arasında. Martı ve Küçük Prens gibi kitapları ise hem büyükler hem de küçükler okuyor. Ben 23 senedir burada esnaflık yapıyorum ve bir kitapçı olarak gözlemim insanların kitap okumaması için sanki her şey yapılıyor doğrultusunda” açıklamasını yaptı.

OKUMANIN MUCİZELERİ

Çalı Kuşu’nun çok okunan bir kitap olmasından dolayı 38 TL gibi yüksek bir fiyata satıldığını ve bu durumun çok satan tüm kitaplar içinde geçerli olduğunu ifade eden Yumlu, “Yine Zülfi Livaneli’nin Serenat isimli kitabı ve Marquez’in kitapları da 36 TL’sı civarında satılıyor. Biz ise bu kitapların ikinci ellerini tamir ederek 15 ila 12 TL’ye satabiliyoruz. Devletin bu yüksek fiyat politikasına el atarak kitap fiyatlarına bir standart getirmesi gerekiyor. Ben bir kitapçı olarak sürekli okuyorum ve okumanın üzerimdeki en büyük etkisi bilgi dağarcığımı geliştirmek oldu.  Kendimi karşımdaki insana çok rahat bir şekilde ifade edebiliyor ve muhatabım olan insanın söylediklerini de can kulağı ile dinleyebiliyorum. Okumanın empati kurabilme yeteneğimizi geliştirdiği çok açık. 4 ciltten oluşan Don Nehri isimli kitap bizi eski Rusya’nın atmosferine taşıyorken, Emile Zola’nın kitaplarını okuduğumuzda kendimizi Fransa’da ve Fransız kültürünü taşıyan insanların atmosferinde bulabilmek mümkün. Dünyanın çeşitli ülkelerini gezecek mali gücü olmayanlar için okumak okuyucuya hiçbir zaman fikir sahibi olamayacağı bilgi ve hislerle tanıştırır” ifadelerini kullandı.

KALİTELİ YAZARLAR OKUNMUYOR

Kalitesi düşük olmasına rağmen bazı kitapların çok satılırken, gerçek kaliteye sahip olan kitapların koli altlarında çürüdüğünü söyleyen İlyas Milas, “Bizim diğer ülkeleri kıskandırabilecek düzeyde büyük şairlerimiz ve yazarlarımız var ancak bu yazarlarımızın kitapları yerine insana pek de bir şeyler katmayan kitaplar sırf iyi reklamı yapıldığı için yüksek fiyatlara satılabiliyor. Bence bu okuyucunun bilinçsiz bir okuma gerçekleştirdiğinin en büyük göstergesi. TEOG sınavlarına hazırlanan bir kızın kazanamadığı için intihar etmesi eğitim sistemimiz hakkında oturup uzun uzun düşünmemiz için geçerli bir sebep. Ben kitapçı olmadan önce açıkçası daha çok okuyordum ancak iş hayatına atıldıktan sonra çok fazla zaman ayıramaz hale geldim” şeklinde konuştu.