Kızlarağası’nda sufi esintileri

Hint ve İran sufi müzikleri, Mansur Ney Atölyesi organizasyonunda Kızlarağası’nda İzmirlilerle buluştu


  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2016 06:46
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2016 06:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kızlarağası’nda sufi esintileri

TANER UYANIKER

Mansur Ney Atölyesi Hint ve İran sufi müziklerinin önde gelen sanatçılarını ağırladı.

Hind sufi müziğinin önemli temsilcileri Anandita Basu&Gürkan Özkan, İran sufi müziğinde ise önemli bir durak olan Sadegh Azmand, İzmirlilere sufi müziğinin örneklerini sundu.

Tarihi Kızlarağası Hanı’nda İran ve Hint müziğinin temsilcilerini İzmirlilerle buluşturan Mansur Ney Atölyesi’nin sahibi Muharrem Sönmez, benzer etkinlikleri daha öncede yaptıklarını ifade ederek, “Bizler sufi müziğini seviyoruz. Hem Türk tasarruf musikisi anlamında hem de dünyadaki diğer müzik anlayışlarına çok açığız. Hint sufi müziği ve İran sufi müziği de bizim müziğimizdir. Onları da farklı yerde görmüyoruz. Bu ve buna benzeri etkinlikleri yapmaya çalışıyoruz. Etkinliğin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlar hatırla dostluk ilişkileriyle yapılan şeyler. Bu halka açık ücretsiz bir konser. Bu tür etkinliklerin çoğalması için sponsorların destek vermeleri gerekmektedir” diye konuştu.

HER GRUPTAN KATILIM

Programın organizatörü Oktay Çalı ise, “Türkiye’de Hint filmlerinin yoğun bir şekilde izlenmesiyle birlikte Hint müzikleri de yaygınlaştı. Bu ilgiye kayıtsız kalamazdık. Bu da ilk İzmir programımız olacak. Devamını da İzmir’de yapmak istiyoruz. Bugün yapılan Bu kavalli müziğidir. Hindistan’da çok yaygın bir müziktir. Bugün bu konsere esnaflar sanatçılar, fan grupları, öğrenciler yani her gruptan insan katıldı. Ramazan’ında etkisiyle sufi bir program tertipledik” dedi.

Sufi müziği, İslam’daki tasavvuf felsefesine uygun olarak, eğlendirmek için değil, insanın Allah'a olan kulluğunun farkına varmasını sağlamak için yapılan bir müzik türüdür. Dini duyguların seslendirilmesidir. Tasavvuf müziği ilahidir. Tasavvuf musikisi nefes ile dokunuş ile ritim ile icra edilir, sonu olmayan sürekli bir kurgu içerisinde örülür. Temel enstrümanlar ney ve bendirdir. Mevlevi müziği tasavvuf müziğinin temelidir.

Haber Merkezi