Knidos Antik Kenti'nde 5. ve 7. yüzyıla ait önemli bulgular elde edildi

Muğla'nın Datça ilçesinde yer alan Knidos Antik Kenti'nin kazı başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, kilisede kentin sosyal ve dini yapısıyla ilgili çok önemli veriler elde ettiklerini aktardı.


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2024 04:30
  • Güncelleme Tarihi : 15.12.2024 09:31
  • Kaynak : AA
Knidos Antik Kenti'nde 5. ve 7. yüzyıla ait önemli bulgular elde edildi haberinin görseli

Muğla'nın Datça ilçesinde yer alan 2.600 yıllık Knidos Antik Kenti, büyük kilisesinin sütunları yeniden inşa edilerek turizme kazandırılıyor. Antik döneminin önemli sanat ve ticaret merkezlerinden biri olan Knidos, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor ve etkileyici görkemli yapılarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Kentin sütunlu liman caddesi, agorası, iki antik tiyatrosu ve iki limanı, tarihi zenginliğini sergileyen önemli yapılar arasında yer alıyor.

Astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, hekim Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un burada yaşamış olduğuna inanılıyor. Knidos, Ege ve Akdeniz'in birleşiminde özel bir konumda bulunuyor ve Eudoksus'un geliştirdiği güneş saati halen kentte sergileniyor.

Karadan ve denizden kolayca ulaşılabilen Knidos, cazibesini arttırırken, uzman ekipler 12 ay boyunca kazı çalışmalarını sürdürüyor. Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, bu yılki kazı çalışmalarının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütüldüğünü belirtti. Kazılarla kentin ana yolları, kamusal ve dini yapıları gün yüzüne çıkarılıyor ve aynı zamanda bu alanlar korunarak geleceğe aktarılmak üzere restorasyon işlemleri yapılıyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları devam ederken, antik kent hala ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor.

MOZAİKLER DİKKAT ÇEKİYOR

Kentin ana kilisesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Doksanaltı, şu ifadeleri kullandı:

"Kilisede özellikle milattan sonra 5'nci yüzyıldan 7'nci yüzyıla kadar kentin sosyal ve dini yapısıyla ilgili çok önemli veriler elde ettik. Bunlar arasında özellikle dikkati çeken zemin mozaikleri. Özellikle cennet tasviri olarak da değerlendirebileceğimiz vahşi ve evcil hayvanlar, bitkisel bezemeler gibi çok miktarda figürlü sahneler açığa çıkartıldı. Özellikle bu sahneler arasında panter, aslan ve dağ keçisi motifleri öne çıkıyor. Yaptığımız araştırmalara göre, buradaki mozaik ustalarının kendi dönemlerinin saray üslubunu da sürdüren başarılı ustalar olduğunu ifade edebiliriz. Kilisenin düşmüş olan sütunları, oturma sıraları da ayağa kaldırılıyor. Böylece kentte ziyaret edilecek yeni bir gezi destinasyonu da oluşturulmuş oldu."

antik kent

YENİ DUVAR YAZILARI BULUNDU

Prof. Dr. Doksanaltı, Knidos'ta daha önce açığa çıkarılan Arapça duvar yazılarına ek olarak çok sayıda yeni duvar yazısının daha bulunduğunu aktardı.

Bunların özellikle İslam fetihleriyle alakalı önemli veriler sağlayacağını ifade eden Doksanaltı, Knidos'un sürprizlerle dolu olduğunu ve kazılarda yeni kitabelere rastlamayı ümit ettiklerini söyledi.

Kentin ada ve parsellerini birbirinden ayıran teraslarla ilgili çalışma yaptıklarını da anlatan Doksanaltı, "Bu çalışmayla kentin teras duvarları açığa çıkartılırken aynı zamanda şehircilik anlayışı, antik dönemden günümüze nasıl ulaştığıyla ilgili önemli veriler de elde edilmiş oldu." diye konuştu.

Yazarımız Kim ?

AA

İlginizi Çekebilir...

Alkışlar Karabağlar'a
  • Kültür-Sanat
  • 04.05.2025 17:10
Alkışlar Karabağlar'a
Renkler ve dokular İzmir’de buluşuyor
  • Kültür-Sanat
  • 04.05.2025 15:18
Renkler ve dokular İzmir’de buluşuyor
İzmirli çocuklar Mozart ile tanıştı
  • Kültür-Sanat
  • 04.05.2025 12:24
İzmirli çocuklar Mozart ile tanıştı
Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script