- Kültür-Sanat
- 22.04.2025 10:05
Seferihisar Ulamış Köyünde iki ay önce kurulan tiyatroda bir araya gelen köylü kadınlar, yetenekleri ile parmak ısırtıyor. Sahnede olmanın heyecanını yaşayan kadınlar hem stres atıyor hem kendilerini keşfediyor
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
İzmirin Seferihisar İlçesi Ulamış Köyünde yaşayan kadınlar, gönüllü olarak katıldıkları köy tiyatrosunda sergiledikleri performanslarıyla dikkatleri üzerlerine topluyorlar. Gündüzleri bağ, bahçe ve tarlada çalışırken birden kendilerini provalarda bulan kadınlar, fırsat verildiğinde neler başarabileceklerini kanıtlıyorlar. 7den 70e herkesin katıldığı köy tiyatrosunun çalışmaları ve hedefleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Tiyatro Eğitmeni Vedat Murat Güzel, Köylü kadınların neler yapabildiğini, kendilerinin de neleri başarabileceğini göstermeyi hedefledik dedi.
KENDİLERİNİ KEŞFEDİYORLAR
Ulamış Köy Tiyatrosu fikrinin ortaya çıkış sürecini anlatan Tiyatro Eğitmeni Vedat Murat Güzel, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ulamış Köyünde köylü kadınlarla bir tiyatro çalışması yapmak istediğini söyledi. Görüşmeler sonrasında yaklaşık iki ay önce köy tiyatromuzu hayata geçirdik. Sığacık tiyatro Festivali için hazırladığımız 15 dakikalık oyunla kadınlarımız ve çocuklarımız ilk kez sahneye çıkma deneyimi yaşadı. Sahneye çıktıktan sonra tiyatromuzu daha fazla sahiplenmeye başladılar ve katılım sayısı da arttı. Çalışmalarımızı Ulaşım Kadın Emeği Evinde sürdürüyoruz. Şimdilerde yaklaşık iki saatlik bir oyun hazırlıyoruz. Oyunumuzu Aralık ayında İstanbul ve Ankarada oynayacağız. Çalışmalara katılan 70li yaşlarında şalvarlı teyzelerimiz var. Tiyatromuza sahip çıkıyorlar. Tiyatroyla yeniden hayata sarıldılar. Tiyatroyu araç olarak kullanırsanız ruhunuza o kadar iyi gelir ki Kadınlarımız şu anda kendilerini keşfediyor. Belli bir yaştan sonra dahi olsa neler yapabileceklerini gördüler ifadelerini kullandı.
BAŞKAN SOYERE TEŞEKKÜR
Seferihisardaki tiyatro gruplarını SEFTİT (Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu) çatısı altında birleştirdiklerini söyleyen Güzel, bunlara yenilerini de ekleyerek farklı tiyatro çeşitleri ile insanları buluşturmak istediklerini belirtti. Forum, playback, doğaçlama dallarında ekipler oluşturacaklarını ifade eden Güzel, şunları dile getirdi: Seçmelerde başarılı olanlarla çeşitli platformlarda bu tiyatroların yapıldı festivaller ve şenliklerde performans gösterecek ekipler oluşturmak istiyoruz. Çocuklar da tiyatro ile birlikte kendini ifade etmeyi, odaklanmayı ve gözlemlemeyi öğreniyor. Bunlar her konuda onlara yardımcı olabilecek donanımlar. Sanata, sanatçıya, çocuklara ve gençlere çok büyük değer veren bir belediye başkanımız; Tunç Soyer var. Bize sunduğu imkanlar için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
73 YAŞINDA TİYATRO İLE TANIŞTI
İlerleyen yaşına rağmen oyunculuk yeteneği ile parmak ısırtan 73 yaşındaki Yüksel Çiftçi, Tiyatroya başlayalı 1 ay oldu. Yeğenim tiyatro provalarına gidip geliyordu, beni de çağırdı. Denemek istedim. Tiyatroyu çok sevdim, bırakmayı düşünmüyorum. Yapabildiğim kadar yapmaya devam edeceğim. Ben çok huzurluyum ve memnunum. Adeta kendime geldim. Dünyadan elimi ayağımı çekmiştim ama şimdi yaşamayı çok seviyorum, provalara koşarak geliyorum. Hep hasta oluyordum şimdi sağlığım bile düzeldi dedi.
Kızı ve torunu ile birlikte tiyatro provalarına gelen ve iki kez sahneye çıkmaya fırsatı bulan 68 yaşındaki Ayşe Duru, şunları söyledi: 12 yaşındaki torunum Ayşegül ve edebiyat öğretmeni kızım Özcan, tiyatroya gönüllü olarak girmişti. Ben onlara destek vermek için provalara gelmiştim. Geldiğimde kendimi tiyatronun içinde buldum. Önce yapamam dedim, ben seyirci kalayım dedim. Sen olmazsan biz de yokuz dediler. Kırmadım ben de katıldım. Haftada bir gün buraya geliyorum. Kızım ve torunumla aynı sahnede olmak çok güzel. Sahnenin tozunu yuttum, ayrılamıyorum.
Tiyatro çalışmalarına torunu Doruk Ege ile birlikte katılan 65 yaşındaki emekli Huriye Delen, Emekli olunca Ulamış Köyüne yerleştim. Önceden kuaförlük yapıyordum. 1,5 ay oldu başlayalı ve bir kez sahneye çıktım. Tiyatro benim de hep hayalimdeydi ama yapma fırsatı bulamamıştım. Torunumla aynı sahnede olmak çok heyecan verici Sahneye çıkmadan önce beraber evde provalar yapıyoruz. Aslında kadınlarımızın yapamayacağı hiçbir şey yok ama gündelik işlerin yoğunluğundan dolayı fırsat bulamıyorlar. Kendilerine vakit ayırmaları için tiyatro iyi bir fırsat oldu şeklinde konuştu.
YAPAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORDUK
Tiyatro ile ilk kez 3 yıl önce tanıştığını anlatan Aslı Esenli ise, Ben doğuştan tiyatrocuyum. Herkes tiyatroya çok meyilli olduğumu söyleyip duruyordu. Sen çok güzel yaparsın derlerken 3 yıl önce belediye tiyatrosunda Vedat Hoca ile tanıştım. Yeğenimi de götürüyordum ancak Seferihisara gidip gelmek zor olduğu için bırakmak zorunda kaldım. Nitekim tiyatro köyümüze gelince yeniden başlama fırsatı buldum. Çok keyif alıyorum, ilkokul döneminde de böyle çalışmalara katılırdım diye konuştu.
12 yıl önce Ulamış Köyüne yerleşen 61 yaşındaki Nilgün Bahar, duygularını şöyle dile getirdi: Şehrin gürültüsünden kaçarak 2005 yılında Güzelyalıdan taşındım ve buraya yerleştim. Arkadaşlarımın tiyatrosunu izlemeye gittiğimde çok beğendim ve ben de başlamaya karar verdim. Daha önce böyle bir uğraşımız yoktu; yapamayacağımızı düşünüyorduk. Vedat Hocamız bize çok büyük destek verdi ve inandı. Bizde o ışığı gördüğünü söyledi, bu bize cesaret verdi.
TİYATROYA AŞIĞIM
2 yıl önce kanser hastalığı nedeniyle eşini kaybeden 53 yaşındaki Gönül Özdemir, tiyatro ile hayata yeniden bağlandığını dile getirerek şunları söyledi: Ulamış Köy Tiyatrosu kurulmadan önce Seferihisardaki tiyatro çalışmalarına katılıyordum. 8 yıldır tiyatro ile ilgiliyim. Hayalimde hep tiyatro vardı. Eğer sahneye çıkmamış olsaydım gözüm açık giderdim. Sanatla uğraşan insanlar yüreğinde kin ve nefret beslemez. Tiyatroyu sevmemde Vedat Hocanın büyük katkısı var. Sayın Belediye Başkanımız Tunç Soyere de bizlere bu imkanları sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Umarım daha uzun yıllar köyümüzde bu çalışmalar devam eder. Biraz geç de olsa kadınlarımız bir şeyler yapmaya başladı. Oynarken de içimden geldiği gibi oynuyorum. Tiyatro rengarenk insanları bir araya getiriyor ve ben renkli çiçekleri çok seviyorum dedi.
TERAPİ GİBİ GELDİ
Kızıyla birlikte tiyatro çalışmalarına çalışan Bahar Ceptuğ, Belediyemiz bize çok güzel imkanlar sunuyor. 4 sene önce tiyatroyla tanıştım. Kızımla birlikte aynı sahnede olmak çok heyecan vericiydi. Evde birlikte provalar da yapıyoruz. İçine kapanık ve utangaç bir çocuktu ama sahneye çıkmak ona iyi geldi. Aslında ben kızımı izlemeye gitmiştim ama daha sonra kendimi ekibin içinde buldum. Terapi gibi geldi bana. Hep birlikte bir şeyler yapabilmek çok güzel. Aynı zamanda Kadın Emeği Mutfağında çalışıyorum. Reçel, tarhana, erişte, mantı gibi şeyler yapıp satıyoruz şeklinde konuştu.
Kendilerine sunduğu imkanlar için Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyere teşekkür eden ev hanımı Bircan Tolunay ise, şunları söyledi: Gönül Abla sayesinde tiyatro çalışmalarından haberdar oldum. Bir kere izledim ve ben de o sahnede olmalıyım dedim. Vedat Hocamız sayesinde tiyatroyu çok sevdik. Güzel bir temel atıldı burada bizim için. Biz ne kadar sahip çıkar ve sürdürürsek o kadar güzel şeyler olur.