Mehmet Ali Tan’dan sıra dışı bir kitap!

Şair Mehmet Ali Tan ile Klaros Yayınları’ndan çıkan şiir kitabı “Çın Çınn”ı ve hayat serüvenini konuştuk. Mehmet Ali Tan aynı zamanda bir öykü yazarı


  • Oluşturulma Tarihi : 26.05.2021 07:59
  • Güncelleme Tarihi : 26.05.2021 07:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mehmet Ali Tan’dan sıra dışı bir kitap! haberinin görseli
Mehmet Ali Tan’dan sıra dışı bir kitap! haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT/RÖPORTAJ

Şair Mehmet Ali Tan yeni kitabı ‘Çın Çınn’a dair kendisine sorduğum soruları yanıtladı. Sıradışı bir kitap olan ‘Çın Çınn’ı kaleme alan şair aynı zamanda bir öykü yazarı. Tan, bugüne kadar Yaşam Sanat, Kasabadan Esinti, Tmolos, Artemis, Şehir, Deliler Teknesi, Sin Edebiyat, Kanca gibi edebi dergiler için yazdı. Şair, gazetemize kendi serüvenini anlattı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Isparta doğumluyum. Ankara Gazi Yüksek Öğretmen Okulunu bitirdim (1982). Yurt dışında dil tahsili gördüm. Kamuda ve özel sektörde çalıştım. Çeşitli ülkelerde bulundum. Yaşam Sanat, Üvercinka, Kasabadan Esinti, Tmolos, Deliler Teknesi, Sin Edebiyat, Artemis, Şehir, Zil, Kanca gibi dergilerde şiir ve öykülerim yayınlandı. Ankara’da yaşıyorum. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Edebiyata olan ilginiz nasıl gelişti, şu an bulunduğunuz noktaya gelmenizde çevrenizin etkisi ne düzeydeydi?

Keyfiliği, gelişigüzelliği, hayalleri severim. Çılgın bir ‘akşam yemeği’, bulutlar, bir yüz, bir çerez. Meyhaneler, bu coğrafyada yaşayan uygarlıkların ortak kültürel mirasıdır. Bu kültürel zenginlik şüphesiz, şiirimize, edebiyatımıza da sirayet etmiştir. Rakı meclisinde asıl amaç, gönülleri birleştirmek, muhabbetin kapısını aralamaktır. Sakinâmesi, rakınâmesi hep aynı kapıya çıkar. “Çın Çınn”a da böyle bakılmalıdır. İçkiye övgü değil, tadında içki kültürü ve incelikli saptamalar, doyumsuz sohbetlere kapı açmadır

“Çın Çınn”ı kısa bir süre önce kaleme aldınız. Şiirlerinizin kitap olma süreci nasıl gelişti?

En büyük desteği “Çağdaş Hayyam” Haydar Eroğlu’ndan gördüm. Çok uzaklardan, ta Hollanda’dan kitabın çıkması konusunda üzerimde çok büyük bir baskı kurdu. Klaros Yayınevi’ni ayarlayan da kendisidir. Nazım Hikmet’in heykelini Hacıbektaş’a diktiren adam, hem de evini satıp. Dedeleri Aşık Kul İbrahim’in de heykelini diktirmişti, aynı yere ve Bahadın’a. Gördüm ki, bir şiiriyle “Vesikalık Portreler” isimli şiir dosyasına beni de dahil etmiş, çok bahtiyarım. Haydar, 2019 yılında “Hayiq’ler” isimli dosyasıyla Oğuz Tansel şiir ödülünü aldı. Kısa bir süre önce de “Tuyuğlar” (Klaros Yayınları - 2020) adlı yeni şiir kitabı yayımlandı. Kendisine teşekkürü borç bilirim. Çın Çınn’ın yayınlanmasında, mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil de hep yanımda durdu. “Maskem yok, muskam var!” Otuz beş yıllık dostumdur, Yeşil. Son kitabının ismi “Korona Müfettişi” Mühür Yayınlarından çıktı. Bir teşekkür de ona gitsin. Unutamam desteğini, sevgimdedir her daim.

Bu kitabı elimize aldığımızda nasıl şiirler görüyoruz, şiirlerinizde ne kadar siz varsınız, nasıl bir dil kullandınız?

Bu soruya cevap vermek zor. Şiir, hayaldir, yarı karanlıkta, yazılır biter. Önemli olan, şairin ne dediği değil, sizin ne dediğiniz. Ne buldunuz, sizden ne var içinde?

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bugünlerde çok mutlu olanımız yok. Her şey ‘bunadı’, her şey zıvanadan çıktı; altüst oldu toplumsal yapımız. Dindar toplum olma çabalarının yarattığı toplumsal çalkantılar her gün gözler önüne seriliyor.

İlginizi Çekebilir...

Bornova’da kısa film rüzgârı esti
  • Kültür-Sanat
  • 22.04.2025 10:05
Bornova’da kısa film rüzgârı esti
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk sergisi
  • Kültür-Sanat
  • 21.04.2025 11:37
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk sergisi
Sanatın kalbi Bornova'da atıyor
  • Kültür-Sanat
  • 20.04.2025 11:37
Sanatın kalbi Bornova'da atıyor
Behiç Ak fuarda okuyucularıyla buluştu
  • Kültür-Sanat
  • 19.04.2025 11:28
Behiç Ak fuarda okuyucularıyla buluştu