Sayfa Yükleniyor...
Karikatürist Raşit Yakalı, mesleği olan öğretmenliği bırakarak, kendini karikatüre adadı. İstanbul yolculuğu ile karikatür sevdası artarak devam eden Yakalı, kendine verdiği söz vesilesiyle genç karikatüristler yetiştiriyor
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Genç yaşlarda karikatüre ilgisi artan İzmirli Karikatürist Raşit Yakalı, yaptığı öğretmenlik mesleğini bırakarak karikatürist olma yolunda devam etme karar aldı. O günden bugüne farklı yerlerde çizimleri yayınlanan Yakalı, bir yandan da genç karikatüristler yetiştirerek bu sanatın devamını sağlıyor.
HER ŞEY İSTANBUL YOLCULUĞU İLE BAŞLADI
19 yaşında karikatüre ilgisi artan ünlü Karikatürist Raşit Yakalı, bu anlamda İstanbul’daki usta çizerlere mektup yazıp, yardım istedi. Semih Balcıoğlu’ndan aldığı olumlu cevapla İstanbul yoluna koyulan ve karikatür macerası başlayan Yakalı, “Aldığım davet sonucu İstanbul’a gittim. Her tatilde bu davranışımı tekrarladım. Bunun yanında Tercüman Gazetesi’nde stajyerlik yaptım. İlk karikatürlerim 1962/63 yıllarında gerçekleşti. 1964 senesinde Söke’de sergi açtım. Sergime Semih Balcıoğlu da geldi. Dönüşünde İzmir’e uğrayıp bana Yeni Asır Gazetesi’nde iş buldu. 1970 senesine kadar orada her konuda karikatür çizdim” şeklinde konuştu.
MESLEĞİNİ BIRAKTI
Karikatür sevdası her geçen gün artan Yakalı, devamında temelli olarak öğretmenlik mesleğini bıraktı. Yakalı, “O günden bu yana: Pardon Mizah dergisi, Hürriyet, Çarşaf Mizah Dergisi ve benzeri birçok yerde çalıştım. Ömür boyu usta bellediğim Semih Balcıoğlu’dan çok şey öğrendim ve kendime söz verdim: ‘Ben de öğrendiklerimi başka ihtiyacı olanlara aktararak bu minnet borcumu ödeyebilirim.’ Bu yolda 40 yıldır birebir ya da kurslar yoluyla bildiklerimi aktararak sözümü tutmaya çalışıyorum. Bu hep böyle sürecek” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERİ DESTEK SAĞLIYOR
Türk Karikatürünün iyi bir çizgide devam ettiğini kaydeden Yakalı, “Benim 40 sene önceki öğrencilerim bu gün kurslar vererek bana destek veriyorlar. Son 2 yıldır Yeşilay ile birlikte karikatür sanatını tanıtıp sevdirmek için AVM’lerde atölye çalışmaları yapıyorum. Anadolu’yu karış karış dolaşıyorum. Karikatüre büyük ilgi var, karikatür çizmeyi seviyorum. Üç boyutlu örneklerimle öğretmeye çalışırken asıl amacım karikatürü okumayı, anlamayı sağlatmak oluyor” diye konuştu.
POLİTİK SEBEPLERLE BASIN KARİKATÜRÜ AZALDI
Basın Karikatürünün yok denecek kadar azaldığını söyleyen Yakalı, bu durumun birçok sebebi olduğunu söyledi. Yakalı, “Bu durumun sebepleri tartışılmalı. Ben, basın karikatürünün en iyi olduğu dönemde yıllarca basın karikatürü çizdim. Gazeteler, karikatüre elinde bulunan bol malzemeler sebebiyle, maliyetler nedeniyle ve de en çok politik nedenlerle, baskıdan dolayı itibar ve teşvik etmiyor. Bu durum her zaman böyle sürmeyecek. Çizerler, daha güzel çizgilerle, çıkış yollarıyla bu duvarı yıkacak. Her şey daha iyi olacak, ben ümitliyim. Yeter ki hoşgörülü olalım, çok çalışalım” dedi.
Haber Merkezi