Mizah kültürümüz alaycı bir tarza kaydı

Varlık Dergisi’nin bu ayki sayısında yayımlanan bir söyleşide Emre Polat’ın sorularını yanıtlayan İzmirli mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil, “Mizah kültürümüz alaycı bir tarza kaydı” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.05.2021 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 07.05.2021 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mizah kültürümüz  alaycı bir tarza kaydı

ONURHAN ALPAGUT

İzmirli Mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil son çıkan kitabı Korona Müfettişi ile büyük ilgi gördü. Varlık Dergisi’nden Emre Polat’ın sorularını yanıtlayan mizah Yazarı Ahmet Zeki Yeşil, internetin yaygın olarak kullanımıyla estetik anlayıştan uzak, çabuk tüketilen bir mizahın ortaya çıktığını söyledi.

HER MİZAHÇININ TARZI OLUR

Yeşil, “Hız çağında olduğumuzu ve her şeyi hızlıca tüketirken mizahın bundan olumsuz etkilendiğini unutmayalım. Cem Yılmaz’la birlikte içinde argo ve küfür bulunan, politik konulardan uzak bir anlayış oluştu. Televizyon dizilerinde ve eğlence programlarında artık komutla gülünüyor. Peki, bu beyinsel bir faaliyet mi? Maymunlar da insanlar gibi gülmektedir. Oysa olması gereken sağlıklı bir gülmedir” şeklinde konuştu. Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü’nün mizahına da açıklık getiren Yeşil şöyle konuştu: “Bu ekolün en önemli özelliği, halk yararına işlevi olan bir mizah yapmalarıdır. Mizahı kendi ifadeleriyle özetlersek eğer Rıfat Ilgaz, ‘Mizah bir tavırdır’; Aziz Nesin, ‘Mizah kızgınlık eseridir’ ve Muzaffer İzgü ise ‘Gülmece sınıfsaldır’ der. Yaptıkları mizahın edebî ve estetik bir yanı olduğu için eserleri kalıcı olmuştur.” Yeşil, mizahçının göreviyle ilgili bir soruyu, “Yolunda gitmeyen şeylere dikkat çekmek, birilerine ilaç olmak ve ‘ben buradayım!’ demek isteyenlerin sesini duyurmak mizahçının görevidir. Ayrıca mizahçı, gerilimi azaltır ve toplumu kendisiyle yüzleştirir” diye yanıtladı. Yeşil, ‘Korona Müfettişi’nin nasıl doğduğuna ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: “Kitap dosyam pandemiden önce hazırdı. Evlere kapanınca, yeni öyküler ortaya çıktı. Dolayısıyla, dosyayı yeniden düzenledim. Kitap, diğer öykü kitaplarım gibi 21 öyküden oluşuyor. Kitapta 3 adet korona öyküsü var. Hem ülkemizin hem de dünyanın gündeminde uzun süre kalacak, hatta yüz yıl sonra da konuşulacak olan bir konuyu kitabın kapağına taşıdım. Buna, ‘tarihe not düşmek’ diyebiliriz.”

HER ŞEY GİBİ MİZAH DA DEĞİŞTİ

Mizahın teknolojinin gelişmesi ile birlikte nasıl bir evirilme geçirdiğine dair düşüncelerini aktaran Yeşil, “Her şey gibi mizah da zamanla değişti. Hayat, internet hızında akmaya başladı. Mizah kültürümüz, neşeli dünyasından alaycı bir tarza kaydı. İnternetin ve sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmasıyla, etik değerler dönüşüme uğradı. Çabuk tüketilen bir mizah ortaya çıktı. Sosyal konulara giren ancak politik konulardan uzak duran bir mizah anlayışı oluştu. Mizahın içinde argo ve küfür de yerini aldı. Ülkeden ve yaşamdan haberdar olmayan ve geyik esprilerle güldürmeyi amaçlayan bu mizahın karşı duruşu olmadı. İşin kolayına kaçan mizahçılar, bel altı şakalardan besleniyor. Yazılı ve görsel medyanın gerçek mizaha yer vermemesi, bu olumsuz durumu körüklüyor” dedi.

AHMET ZEKİ YEŞİL KİMDİR?

1978 yılı, İzmir/Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Yazmaya İzmir de, öğrencilik yıllarında mizah öyküleri/yazılarıyla başlamıştır. Mizah öyküleri/yazıları ve şiirleri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. Mizah öykü-yazılarının yer aldığı yayınlar: Küçücük Ed. ve Sanat/ İzmir Gazetesi/ Milliyet Gazetesi/ Ortaklaşa Edebiyat/ Sivas Anadolu Gazetesi/ Dönem Dergisi/ İmece Dergisi/ Gırgır Dergisi/ Düğüm Dergisi/ Maydanoz Mizah/ Homur Mizah/ Homurcuk Mizah/ İLKSES Gazetesi/ Deliler Teknesi/ Siyah Beyaz/ Ekin Sanat/ Kıyı Kültür Sanat/ Semaver Öykü/ Patika Kültür Sanat/ Neşeli Mizah/ Cumhuriyet Pazar eki/ Afrodisyas Sanat/ Kasaba Sanat/ Keyf-i Edebiyat/ Kurşun Kalem/ Tmolos Edebiyat/ Gülen Karabağlar Mizah/ Kum Edebiyat Dergisi/ Körfez’de İmece Edebiyat/ Şiirlerinin yer aldığı yayınlar: İzmir adlı şiiri; Hürriyet Gazetesi İzmir eki, Uyanış Dergisi ile İzmir Şiirleri Antolojisi-2010’nde yayınlanmıştır. Ayrıca; Ekin Sanat, Patika Edebiyat, Afrodisyas Sanat, Keyf-i Edebiyat, Tmolos Edebiyat isimli dergilerde şiirlerim yer almıştır. Hey Üniversiteli başlıklı şiiri, Eğitim-Sen İstanbul 6’nolu Üniversiteler Şubesi ile Homur Mizah Grubu tarafından, Şubat 2013’te düzenlenen I. Altın Yumurta yarışmasında, Marş Güftesi dalında 2.lik ödülünün sahibi olmuştur.

Haber Merkezi