MUSİWA17'de Türk esintisi

MUSİWA 17. Çağdaş Sanatlar Organizasyonu, Floransa’da Medici Riccardi Saray’ında dünya çağdaş mozaik sanatçıları ve eserlerini izleyicilerle buluşturdu. Organizasyona ikinci kez katılan tek Türk isim ise İzmirli mozaik sanatçısı Gülistan Genç oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 12.04.2017 06:43
  • Güncelleme Tarihi : 12.04.2017 06:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
MUSİWA17'de Türk esintisi haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

MUSİWA 17. Çağdaş Sanatlar Organizasyonu, Floransa’da  Medici Riccardi Saray'ında düzenlendi. Organizasyonda dünya çağdaş mozaik sanatçıları ve eserlerini izleyicilerle buluştu. Bu etkinliğin sanat yönetmenliğini Francesco Chimienti, küratörlüğünü Campaioli Massimo üstlenirken sanat organizatörlüğünü Rosanna Fattorini gerçekleştirdi. Türkiye'den organizasyona katılan tek isim olan İzmirli Mozaik Sanatçısı Gülistan Genç 'Fertility' (Bereket, çoğalma) 80x80 cam mozaik eseri ile sergide yer aldı. Organizasyonda ayrıca Fransa ve İtalya başta olmak üzere Gürcistan, Rusya, Brezilya ve Mısır gibi ülkelerden toplamda 40 sanatçı katıldı.

İKİNCİ DEFA KATILDI

Organizasyona Türkiye'den ikinci defa katılmanın kendisine büyük bir gurur verdiğini söyleyen Genç, "Geçtiğimiz sene MUSİWA 16'ya 'İşçiler' isimli eserimle katıldım. Bu sene ikinci defa 'Fertility' adlı eserimle katılıyorum. İlk eserimde kullandığım metafor, karakteristik olduğu için bu eserimde de kullandım. 'Fertility' (Çoğalma, bereket) Anadolu'da geleneksel bir formdur. Birçok eserde yer verilmiştir. Ben bunu modernize edip, mozaik sanatına aktardım. Cam mozaik olarak tasarlandı ve tamamen el kesimi olarak hayat buldu. 80x80'e boyutlarda.  Şu an sergilenmekte" dedi.

YETERİ KADAR ÖNEM VERİLMİYOR

MUSİWA 17'ye katılışını şu şekilde anlatan Genç, "Rosanna Fattorini'nin daveti üzerine organizasyona katıldım. Benden üç tane eser göndermem istendi. Bir tanesi sergilenecekti. 'Fertility' adlı eserim seçildi. Sergilenmeye değer bulundu" dedi.

Türkiye'de mozaik sanatına yeteri kadar önem gösterilmediğinin altını çizen Genç, "2 bin – 2 bin 500 yıldır Anadolu toprakları üzerinde mozaik var. Özellikle Bizans eserleri. Dünyanın en büyük mozaik müzesi bizde. Biz onların mirasçısıyız. Okullarda mozaik ile ilgili bölümlerin açılması gerekiyor" diye konuştu.

KENDİ ÖZGÜN TARZINI OLUŞTURDU

Sanata başladığı ilk senelerde replika (taklit) eserler çıkardığını ancak sonradan kendine ait özgün bir stil oluşturduğunu söyleyen Genç, "Oluşturduğum özgün tarz fark edildi. Özgün eser veren sanatçı Türkiye'de çok az var. Ben kendi stilimi oluşturdum. Mozaik sanatını çağdaşlaştırarak yoluma devam ettim. Bunun da karşılığını aldım. Sanatı mutlaka yorumlamamız lazım" şeklinde konuştu.

Gülistan Genç Kimdir?

1960 yılında Denizli'de doğdu. 1980-1984 yılları arasında sanat eğitimini, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Ana Sanat dalında tamamladı. 1985 yılında Almanya'nın Krefeld kentinde seramik merkezlerinde çalışmalarda bulundu. 1986-1991 yılları arasında Denizli'nin önemli kuruluşlarından Em-san A.Ş de mutfak ürünleri tasarımı yaptı. 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünde, yüksek lisans derecesi aldı. Yüksek lisans tezini araştırırken Bayraklı Kazı Başkanı Prof.Dr.Meral Akurgal ile yolları kesişti Hellenistik dönem mozaiklerini araştırmaya başladı. 2012 yılından beri Aphrodisias Sanat Merkezi'nde çeşitli meslek gruplarına; mozaik tasarım uygulama ve seminerler vermektedir.