Okulun baş belası haylazlık diyetinde!

Türkçe yayın editörlüğünü Müren Beykan’ın yaptığı, Mine Kazmaoğlu’nun Türkçeye çevirdiği ve başarılı öykü yazarlarından Andrew Clements’in edebiyatımıza kazandırdığı ‘Haylazların Kralı’ dürüstlüğün önemine dikkati çekiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 07.06.2019 12:03
  • Güncelleme Tarihi : 07.06.2019 12:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Okulun baş belası haylazlık diyetinde! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Dünya çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden Andrew Clements, öğrencilik hayatını resmettiği okul hikayelerine bir yenisini ekledi. ‘Bunun Adı Findel’ ve ‘Karne Oyunu’ gibi romanlarıyla çok sevilen yazar, yeni kitabında okulun en meşhur haylazının başından geçenleri anlatıyor. Okulda sorun çıkararak abisinin ve arkadaşlarının gözüne gireceğini düşünen bir çocuğun değişimini esprili bir dille anlatan roman, çevrenin davranışlarımıza etkisini eşsiz bir yaratıcılıkla işliyor. Tüm dünyada milyonlarca çocuğun duygularına dokunmayı başaran, öğretmenler ve ebeveynler tarafından da ilgiyle okunan Clements’in eşsiz anlatımından arkadaşlığın, dürüstlüğün, sözünde durmanın erdemine ilişkin unutulmaz bir roman.
“Onun yaramazlıkları o kadar zekice ve o kadar geniş bir çeşitlilik gösteriyordu ki neredeyse ufuk açıcıydı” sözleriyle başlayan romanın konu özeti ise şöyle;
İŞLER YİNE KARIŞIYOR
Okuldaki haylazlıklarıyla ünlü Clay, çizdiği bir portre karikatürle bardağı taşırır. Müdürün odasındaki azarlardan kurtulsa da, övgüler alacağını sandığı ağabeyinden kurtulamaz. Kendi yaptığı hataları kardeşinin tekrarlamasını istemeyen ağabey, ondan söz alınca, Clay okulda sorun çıkarmamaya çabalar. Tam ailesinin ve müdürün güvenini kazanmak üzereyken yine işler karışır. Clay, suçsuz olduğunu ispatlamaya çalışırken, başına bela açmadan durmayı başarabilecek midir?
DÜNYACA ÜNLÜ BİR YAZAR
1949’da ABD’nin New Jersey eyaletinde doğan Andrew Clements, Northwestern Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi aldı, National Louis Üniversitesi’nde eğitim üzerine yüksek lisans yaptı. Çocukluğunda yaz aylarını telefonu, televizyonu, hatta kapı zili bile olmayan bir evde geçirmesi, yazarlığını derinden etkiledi. Şarkı sözü yazarlığı ve öğretmenlik yaptı, resimli kitaplar için metin yazdı. İlk çocuk romanı, 1996’da yayımlanan Bunun Adı Findel ’le (Frindle) büyük bir satış başarısı yakaladı, Amerika’nın hemen her köşesinde pek çok ödül kazandı. Peş peşe yazdığı, The Landry News (Landry’den Haberler, 1998),  Gizemli Anahtar (The Janitor’s Boy, 2000), The School Story (Okul Öyküsü, 2001), The Last Holiday Concert (Yıl Sonu Konseri, 2004), Karne Oyunu  (The Report Card, 2004), Konuşmak Yok!  (No Talking, 2007), Tek Mi Çift Mi?  (Lost and Found, 2008), Troublemaker (Baş Belası, 2011), Sıradan Bir Çocuk  (About Average, 2012), The Map Trap (Harita Tuzağı, 2014) ve Kaybedenler Kulübü (The Losers Club, 2017) ile başarısını sürdürdü. Altmışa yakın kitabı bulunan yazar, eşiyle birlikte Massachusetts’te yaşıyor; dört oğlu var.