Okumak yeniden var olmaktır

Karantina günlerinde gençlere seslenen Yazar Deniz Çömez, gençlerin kitap okuma alışkanlığı edinmeleri gerektiğini belirterek, “Çünkü okumak başka bir dünyada yeniden var olmaktır” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 16.04.2020 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 16.04.2020 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Okumak yeniden var olmaktır haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKA/ÖZEL HABER
Koronavirüs dolayısıyla herkes gibi evlerine kapanmak zorunda olan yazarların penceresinden korona günlerini değerlendirmeye devam ediyoruz. Evde kitap okuma fırsatının tavan yaptığı bugünlerde Yazar Deniz Çömez, zor bir sınavdan geçildiğini ifade ederek “Bir yandan Kovid-19 ile mücadele ederken diğer yandan işlerimizi bırakıp evlere kapandık. İçinde bulunduğumuz bu süreç birçoğumuzu bohem bir havaya sürüklese de şartları doğru değerlendirirsek bunu avantaja çevirebiliriz” dedi.
ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİM
Bir eğitimci ve bir yazar olarak evde kaldığı süre zarfında uzaktan eğitim dışında kalan vaktini; okuyarak, düşünerek, film ve belgesel izleyerek geçirdiğini dile getiren Yazar Çömez, “Kendimizle belki de ilk defa baş başa kaldığımız bu günlerde zihnimizi dinlendirebilir, yeni hobiler edinebilir, genel kültürümüzü biraz daha geliştirebiliriz. Pek bilincinde olmasak da bu dönem yeni projeler için ve özellikle üretim açısından son derece önemli bir yere sahip. Tarihe baktığımızda herkes veba salgınıyla uğraşırken Shakespeare’in Machbet’i yazdığını görebiliriz. Bir yazarın bu durumu kendi lehine oldukça kolay çevirebileceğinin kanıtı olarak bu örneği verebilirim. Günümüz koşullarında her ne kadar yazarak geçinmenin zor olduğunu, popülerliğin sanatın önüne geçtiğini düşünürsek de sanatı hayatının merkezine alan bir yazarın bu günlerde üretim yapması kadar mantıklı bir hareket yoktur. Bu sebeple bence paha biçilmeyecek bir şans olan bu karantina döneminde, her ne kadar ülkemizde okuma oranı düşük olsa da ben üretmeye devam edeceğimden eminim” diye konuştu.



İÇERİĞİ SARACAK KİTAPLAR SEÇİN
Evlerinde uzaktan eğitim gören çocuklara da önerilerde bulunan Yazar Çömez, “Bu dönem onlar için dezavantaj gibi görünse de kesinlikle olumsuz düşünmesinler. Okumak, ders çalışmak, planlarını gözden geçirmek için sürpriz bir tatil gibi düşünsünler. Bu süreci bir nevi bir ara tatil olarak düşünürsek bu fırsatı yatarak değil çalışarak, heybelerini doldurarak geçirmeliler. Öncelikle kitap okuma alışkanlığı edinmeleri gerektiğine inanıyorum. Çünkü okumak başka bir dünyada yeniden var olmaktır. Bu zevki tattıklarında vazgeçilmezleri arasında kitap olacağından eminim. Zaman zaman kitap okumaya çalıştıklarını ama devamını getiremediklerini söylüyorlar. Ancak kendilerine hitap eden kitapları bulduklarında okumanın hazzını da keşfedecekler. Bunun için aramaya devam etmeliler. Kitap tıpkı sevgili gibidir. Onsuz bir şeyler eksiktir. İşte bu sebeple içeriğinin seni saracağı bir kitap seçilmelidir.
İDEAL OKUMA SÜRECİ
Karantina günlerinde okuduğu kitaplar ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Yazar Çömez, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şu an okuduğum iki kitap var biri Şeyh Hamidukan’ın Mahrem Macerası diğeri Terry Eagleton’un bir edebiyat kuramı olan ‘Şiir Nasıl Okunur’ isimli kitabı. Okuyuculara Hakan Günday’ın Kinyas ve Kayra’sı, Huxley’in Ses Sese Karşı’sı, Zülfü Livaneli’nin Serenad’ı, C. Dickens’ın İki Şehrin Hikayesi ve şu an okuduğum Mahrem Macera’sını önerebilirim. Son olarak şunu söyleyebilirim ki yeni çıkan ve kaleme aldığım ‘Çok Kişili Yalnızlık’ için de bu zaman dilimi ideal bir okuma süreci olabilir. Sağlık ve sevgiyle kalın.”