Ölü Ozanlar Derneği

N.H. Kleinbaum'un yazdığı Ölü Ozanlar Derneği kitabından alınarak sinema ve tiyatroya uyarlanan hikayede ergenlik çağındaki birkaç gencin aşırı disiplinli bir yatılı okulda başlarından geçen olaylar anlatıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 31.08.2016 06:46
  • Güncelleme Tarihi : 31.08.2016 06:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ölü Ozanlar Derneği

NİLGÜN TAZE

Okul ve aileler tarafından üstlerine yüklenen başarılı olma sorumluluğu, ailelerinin onlar için seçtiği geleceği yaşamakla kendi istediklerini yapabilmenin önündeki engeller ve bunlarla başa çıkma yöntemlerini anlatan oyun izleyenlere tekrar yaratıcı olmanın büyüsünü yaşatıyor.

"Ölü Ozanlar Derneği", devrimci bir bakış açısına sahip olan öykülerden birisi. Tiyatroda yer alan gerçeküstü göndermeler ve arkadaşlar arası dayanışmayı çok etkili bir şekilde dışa vuran sahneler izleyenleri hayata farklı bir bakış açısı ile bakmaya yöneltiyor.  1950’lerin Welton Akademisi ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan ancak geri kafalılığın iktidarda olduğu bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okul öğrencileri için sıkıcı ve bunaltıcı bir yer haline getirmektedir. Fakat yeni bir İngilizce öğretmeninin atanması okulda birçok şeyi köklü olarak değiştirecektir.

ÖZGÜRLÜK HAYAT BULUYOR

Yeni İngilizce öğretmeninin öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmeye başlar. Öğrencilerini şiir ve nitelikli edebi yapıtlarla tanıştıran öğretmen onların pek çoğu üzerinde derin bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesini sağlar. Elbette yeni öğretmenin yaklaşımının okul yönetimi tarafından fark edilmesi ve üstüne gidilmesi uzun sürmeyecektir. Fakat okul müdürü öğretmeni okuldan uzaklaştırma kararı aldığında hayatlarını değiştirdiği öğrencileri Keating’i savunmak için harekete geçerler.

4 DALDA OSKARLIK HİKAYE

1989 yılında dört dalda Oscar’a aday olan Ölü Ozanlar Derneği filminin çevrilmesi de Tom Schulman’a En İyi Senaryo ödülünü getirmişti. Williams'ın bu filmde ilerici öğretmen rolüyle destan yazdığı ve kariyerinin en iyi oyunlarından birini çıkardığını söylemek mümkündür. Gerek anlatımı, gerekse  başroldeki Robin Williams'tan genç oyunculara dek herkesin üst düzey performans göstermesi filmi daha çekici hale getirmiş, filmde yer yer gerçeküstü göndermeler ve arkadaşlar arası dayanışmayı çok etkili bir şekilde dışa vurmuştur.

Haber Merkezi