Sayfa Yükleniyor...
Türkiyenin ilk Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarı Orhan Pamuk Konak Belediyesinin düzenlediği Edebiyat, Roman, Tuhaflık ve Hayat başlıklı söyleşiye katılmak üzere geldiği İzmirde son kitabı ve yazarlık serüveniyle ilgili keyifli bir sohbete imza attı.
Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe İzmirli edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi. Söyleşinin yapıldığı salondaki tüm koltuklar dolarken, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da izleyenler arasında yer aldı.
İLK CÜMLEYE TAKILMAYIN
Moderatörlüğünü akademisyen Erkan Irmakın yaptığı söyleşide Yazar Orhan Pamuk, üzerinde 6 yıl çalıştığı son romanı Kafamda Bir Tuhaflık hakkındaki düşüncülerini okuyucuyla paylaştı. Romanları kadar söyleşisiyle de dinleyenleri kendisine hayran bırakan Pamuk, 40 yılı bulan yazarlık serüveni içinde yazma sürecinde yaşadıklarını ve nasıl araştırma yaptığını anlattı. Genç yazarlara ders niteliğinde tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmeyen Pamuk, romana başlarken ilk cümleyi düşünürken ikinci cümleye bir türlü geçemeyenlere atıfta bulunarak, Ben kendime, birinci cümleyi yazamazsan takma kafana Orhan, ikinci cümleden başla diyorum dedi.
FEMİNİST OLMAYA ÇALIŞIYORUM
Çok fazla araştırma yapmasına rağmen araştırmacı değil romancı kimliğiyle anılmak istediğini belirten Pamuk, romanlarındaki kadın karakterlerin daha geri planda tutulmasıyla ilgili soru üzerine, Türkiye gibi erkek egemen bir toplumda bir erkek ne kadar feminist olabiliyorsa ben de o kadar feminist olmaya çalışıyorum. Ben romanlarımda hep bir kadının bakış açısını ortaya çıkarırım. Ama kendime de 'Orhan dikkat et sen erkek egemen bir toplumda yaşıyorsun' diyorum. Aslında romanlarımda kadın erkek konusunda toplumsal bir eksikliği de dile getiriyorum yanıtını verdi.
YAŞAR KEMAL'İ KISKANIRDIM
Beğendiği yazarların başında geçtiğimiz ay yaşama veda eden Usta Yazar Yaşar Kemal'in geldiğini dile getiren Pamuk, usta yazarla fırsat buldukça görüştüğünü ve ondan çok şey öğrendiğini söyledi. Yaşar Kemal ile hem siyasi hem edebi arkadaş olduğunu anlatan Pamuk, Birlikte çıktığımız uzun yürüyüşler olurdu. Bu yürüyüşlerde o anlatırdı, ben dinlerdim. O kadar çok şey biliyordu ki onun bilgisini kıskanırdım. Onun bana anlattıkları resmi değil kişisel bilgiydi, kitaplarda yoktu. Eve gidince hatırladıklarımı yazardım dedi. Söyleşinin sonunda 'Neden yazıyorsunuz' sorusuna Nobel Edebiyat Ödülü aldığı törende yaptığı konuşmadan alıntılarla yanıt veren Pamuk, cümlesini Mutlu olmak için yazıyorum diyerek bitirdi. Etkinliğe katılanlar Nobel Ödüllü Yazar Pamukun ayakta alkışlayarak uğurladı. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi