- Kültür-Sanat
- 02.07.2025 15:42
Asıl mesleği tarih öğretmenliği olan ancak yaklaşık 6 yıldır İzmir’de esnaflık yapan 34 yaşındaki Ozan Toylan, son dönemde yazdığı şiirlerin bir kısmını ‘Yarım’ adlı şiir kitabında bir araya getirdi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Ozan Toylan, 34 yaşında. ‘Güzel kızım’ diye sevdiği İzmir’de yaşıyor. Asıl mesleği tarih öğretmenliği olmasına rağmen hiç yapmamış. Yaklaşık 6 yıldır esnaflık yapıyor. Dükkanında veresiye defteri yerine aklına gelen dizeleri not ettiği kara kaplı bir defteri var. Genç yaşlarda şiirin etkisine kapılan Toylan, geçtiğimiz Ağustos ayında ‘Yarım’ adlı ilk şiir kitabını çıkardı. Üniversite yıllarından bu yana yazmaya olan sevgisinin kendini bu yola ittiğini dile getiren Toylan, “Kitabın ismi ‘Yarım’. Zaten hayat neyi tamamlıyor ki? Herkesin bir yerlerde, yarım bıraktığı bir şeyler var” dedi.
HEM ESNAF HEM ŞAİR
Son dönemde yazdığı şiirlerin bir kısmını ‘Yarım’ adlı şiir kitabında birleştiren Toylan, kendinden şöyle bahsetti: “34 yaşındayım. İzmir’de doğdum, büyüdüm. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden mezunum. Ama mesleğimi yapmadım. Mezun olduktan sonra da İzmir’de yaşamaya devam ettim. Balçova’da bir dükkanım var, 6 senedir esnaflık yapıyorum. Zirai ilaç ve gübre satışı yapıyorum. Liseden itibaren ciddi bir okuyucu oldum. Devamlı elimde kitap olurdu. Okumadığım zaman kendimi boşlukta hissediyorum. Yazarken dergide ya da kitapta bir kelime okuyorum. Hemen aklıma giriyor ve üretimimi etkiliyor.”
OLUMLU TEPKİLER ALDIM
Yazmaya üniversite yıllarında başladığını dile getiren Toylan, “Şiir bir duyguyu anlatmanın en marjinal yolu. Farklı kelimeler ve imgeler kullanarak bir duygu hissettirmeye çalışmak bir sanat. Bir yaratım süreci… Üniversiteden beri şiir yazıyorum. Ama şimdi bakınca ilk zamanlar yazdıklarım çok amatörce geliyor. Zaten o dönem de yazdıklarımı içsel tatmin yaratmadığı için bir ara vermiştim. Bir gün iş çıkışı arkadaşlarla barda otururken diziler gelmeye başladı zihnime. O an yeniden yazmaya başladım. Yazdıklarımı insanlarla paylaşınca olumlu tepkiler aldım. Şiir yazan kişilerin bol bol şiir okuması gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar çok okursan o kadar besleniyorsun ve dil pratiğin gelişiyor. Çok sayıda şiir kitabı satın alıp okuyorum. Kitabın içinde beni etkileyen bir kelime ya da bir şiir bile olsa ben o kitaptan alacağımı alıyorum” ifadelerini kullandı.
KENDİMİ KALIBA SOKMAYI SEVMİYORUM
Son dönemde kendisini en çok etkileyen şairin Altay Öktem olduğunu söyleyen Toylan, “Sunay Akın’ı da çok seviyorum. O da Türkiye’de şiiri sevdiren insanlardan bir tanesi. Ve tabi ki Nazım Hikmet, Özdemir Asaf ve Turgut Uyar çok sevdiğim şairler. Şiirlerimde her duyguyu bulmak mümkün. Kendimi bir kalıba sokmayı sevmiyorum. Çok romantik olmaktan yana değilim. Benim tarzım o değil. Şiirlerimde argo kelimeler kullanmayı severim. Rahat ve okudukları zaman insanların, ‘Evet ya… Ne güzel anlatmış’ demesi yeterli benim için. Ben yazıyorum, okumak isteyen okuyor ya da okumuyor. Ya da kabul ediyor veya etmiyor… Takip ettiğim genç şairler var. Sunay Akın öyle bir etki yarattı ki, şu anda onun gibi yazmaya çalışanların sayısı çok. Onun tatlı, hikayeci romantikliğinde bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışanlar var” dedi.
HAYAT NEYİ TAMAMLIYOR Kİ?
İkinci şiir kitabı için hazırlıklara başladığını kaydeden Toylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağdalı cümleler kurmayı sevmem. Tez canlı bir insanım. Duygularımı da çok uzatmadan kısa ama basit olmayacak bir şekilde dile getirmek istedim. Şu an kısa şiirler yazıyorum. Henüz şairim demiyorum. Okunma kaygısıyla yazılmış şiirler değil. Çok olumlu tepkiler alıyorum. Bir şekilde ulaşıp beğenilerini dile getiriyorlar. İllaki beğenmeyenler de olacaktır ama şimdiye kadar hep güzel tepkiler var. İstediğim bir şeyi yaptım. İkinci kitap için de hazırlıklara başladık. Dükkanımda kara kaplı bir defterim var. Şiir yazmaya devam ediyorum. Kitabın isminin ‘Yarım’ olmasının sebebi şu… Hayat neyi tamamlıyor ki? Herkesin bir yerlerde, yarım bıraktığı bir şeyler var.”
İzmir’de 300 kaktüslük koleksiyon
Yangının acı rengi: Seferihisar griye boyandı