Sayfa Yükleniyor...
null
ONURHAN ALPAGUT İzmir Karşıyaka'da bulunan Tuna Kültür ve Sanat Derneği verdiği müzik ve el sanatları eğitimleriyle kişilerin hayata bakış açısını değiştiriyor. Derneğin Başkanlığını üç dönemdir yürüten Fatma Özgünaltay, insanların özellikle müziğe yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi. İlkses Gazetesi adına Başkan Özgünaltay ile yaptığım röportajda sizde derneği daha yakından tanıma fırsatını elde edeceksiniz
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Aslen Ankara doğumluyum. İzmir'e 1989 yılında geldim. Aynı yıl Tuna Kültür Sanat Derneğine katıldım. Dernekte o günden bu zamana kadar devamlı faal çalışmalarda bulundum. Birkaç yıl derneğe alışma evresinden sonra denetleme, yönetim kurullarında görevlerde yer aldım. Üç yıldır derneğin yönetim kurulu başkanlığını yürütmekteyim.
Tuna Kültür Sanat Derneğinden bizlere kısaca bahseder misiniz?
Derneğimiz 6 Mayıs 1996 yılında kurulduğunda faaliyetlerine başlamıştır. Asıl kuruluşu bir ay önceye tekabül etmektedir. Dernek olarak Tuna Mahallesi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği şeklinde açılmıştır. Kurucusu Tuna Mahallesi Muhtarı Sevim Çelikerdir. Dernek olarak müzik ve el sanatları dışında yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine maddi, manevi yardımlar gerçekleştirmektedir. Derneğimizde müzik faaliyetlerinin artması sonucu koro ekibi kurulmuştur. Koro'nun gelişmesi ile dernek yerellikten çıkarak genele doğru yönelmiştir. Bununla birlikte Tuna Kültür ve Sanat Derneği adını almıştır.
Müzik size neyi ifade ediyor?
Müziği ruhun gıdası olarak görüyorum. Müzik dinlediğim sırada gönlüm, ruhum rahatlıyor.
Tuna Kültür Sanat Derneği ismi nereden gelmekte?
Tuna mahallesi adını Ahmet Tuna Kozan'dan alıyor. Daha önce donanmacı mahallesi olarak geçen yer bölünerek Tuna Mahallesi oluyor. Ahmet Tuna Kozan ise, Karşıyaka Spor Kulübü'nün ilk milli futbolcusudur. Kendisi hayatını çok erken yaşta kaybetmiştir. Mahallenin ismi buradan gelmektedir. Derneğimizin ismi de bu bağlamda şekillenmiştir.
Dernek olarak amaç ve hedefleriniz nedir?
Derneğimize gelen insanlarımızın huzur içerisinde olmalarını ve içindeki sıkıntılarını bırakarak kendilerini bulmalarını sağlayacak etkinlikler gerçekleştiririz. Bu bağlamda müzik, yemek, gezi faaliyetleri düzenleriz. Ayrıca diğer derneklerle olan ilişkilerimizi geliştiririz. Dernek olarak topluma faydayı kendimize amaç edindik.
Atölyelerinizde ders veriyorsunuz peki insanların buna ilgisi ne durumda?
İnsanların en büyük ilgisi müziğe karşı. Bunu da ben müziğin insanları, rahatlatmasına ve keyif vermesine bağlıyorum. Bunun dışında el sanatları dediğiniz zaman dernek masrafları dışında birtakım masraflar çıkmakta. Yada bir enstrüman eğitimi denildiği zaman kişiler,'Bu yaştan sonra enstrüman mı öğreneceğim' diyor. Bundan ötürü müzik çok büyük ilgi görüyor.
Dernek olmanın elbette zorlukları var. Bu anlamda siz ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
Yaşadığımız en büyük zorluk kendimize ait bir mekanın olmaması. Çünkü, kira, stopaj vergisi, elektrik, su giderleri bizi zorluyor. Derneğimizin ayakta kalabilmesi için buraya gelen üyelerin sayısının artması gerekiyor. Bunun haricinde verdiğimiz konserlerde salonlarımızı doldurmamız gerekli. Ancak bu şekilde döngümüzü devam ettirebiliriz. Sponsor bulmakta zorlanıyoruz. Vakıf olmamamızdan dolayı bir takım zorluklarda yaşamaktayız. Ayrıca konser yeri temini konusunda belediyeler ile sıkıntılar var. Bizim için konserlerden elden edilen gelir çok önemli. Bu gelir yaz dönemini karşılamamızı sağlıyor.
Kurslar hakkında bize bilgi verir misiniz?
Müziğe olan yoğunluktan dolayı koro çalışmalarımız var. Bunlarda Pazartesi ve salı günleri sabah, akşam oluyor. El işi kurslarımız ise, sabahtan başlıyor ve akşam saat 18:00'a kadar sürüyor. Kişisel gelişim, enstrüman, yabancı dil kurslarımız mevcut. Her konuda yetkin hocamız mevcut. Kurs açma konusunda en aşağı dört öğrenci olduğu takdirde yer açılıyor.
Geçmiş ve gelecekteki projelerinizden bize bahsedecek olursanız neler söylersiniz?
Geçmişe yönelik birçok projede yer aldık. Bu bağlamda Ege Üniversitesi Tülay Onkoloji Hastanesi yararına yardım konseri verdik. Behçet Uz Çocuk hastanesi yararına konserlerde yer aldık. Bunların dışında verdiğimiz konserlerin hepsi konseptli ve konulu olmasıdır. Zeki Müren konseri verdik. Bunu da Zeki Müren'i adeta yaşatarak yaptık. Önümüzdeki sezon bizim için büyük önem arz etmekte. Çünkü dernek olarak 20.yılımızı kutluyoruz. Bu bağlamda birçok sayıda konser ve etkinlik hazırlamayı düşünüyoruz. Bunların planlarını şimdiden hazırlıyoruz. Amacımız 1 hafta veya 15 günlük bir zamana yayılan etkinliklerle Tuna Derneğini insanlara hatırlatmak.
Sizce sanat toplum için neyi ifade ediyor?
Bir Devlet sanatsız yaşayamaz. Sanat her türlü insan üzerinde tiyatro, müzik, resim, heykeltıraş veya diğer işlerle etki bırakır. Kişiler sanat ile toplum içerisinde kendi kişiliğini belli eder. Eğer sanat olmazsa boş kalırsınız. Kısacası sanat geçmişimizdir, bugünümüzdür, geleceğimizdir. Çünkü sanat bizim kültürümüzdür. Kültür olmadığı takdirde devlet, millet var olmaz.
Haber Merkezi