Sanatçılardan “sanat sokağı” isteği

İzmirli sanatkarlar ve sanatseverler Konak Alsancak’ta bulunan Eski Bornova Sokağı’nın ‘sanat sokağı’ olması için sokakta toplanıp sanatlarını icra etti ve imza kampanyası başlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.11.2015 07:50
  • Güncelleme Tarihi : 15.11.2015 07:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sanatçılardan “sanat sokağı” isteği

TANER UYANIKER/ÖZEL HABER

İzmirli sanatkarlar ve sanatseverler Konak Alsancak’ta bulunan Eski Bornova Sokağı’nda toplanarak buranın sanat sokağı olması için toplandı. Burada sanatçılar resim, heykeltıraş, seramik çalışmalarında bulundu. Çevrede bulunan halkta çalışmalara destek verdi. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği ve edebiyatçı Ümit Yaşar Işıkhan, İzmir’de sanat sokağının bulunmadığını belirterek Bornova Sokağı’nın buna uygun olduğunu ve burada böyle bir çalışma beklediklerini vurguladı.

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir’de sanat ve sanatçılara dönük bir çalışmanın olmadığını belirten Ümit Yaşar Işıkhan,  İzmir’de Sanatın sadece üretenler için değil tüketenler içinde büyük bir boşluk oluşturduğunu söyledi. Işıkhan, “Biz İzmir’de sanatkarlar, ressamlar, edebiyatçılar sürekli kullanabilecekleri ve ürettiklerini somut olarak sergileyebilecekleri,  gerekirse satabileceği bir sokağın olmasını istiyor. Afrodisias Sanat Galerisi ve Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’yle ortak bir çalışma yürütüp imza kampanyasına imza attık. Bu kente gelen turistlerin ilk sorduğu sanat sokağı var mı oluyor. Maalesef bu şehirde yok. Bit pazarı dışında başka bir yer yok. Dışardan gelen turistlere ve yerli halkımıza hem sanatsal ürünlere ulaşmasını hem de sanatçılarla tanışmalarını sağlamak gerekir” dedi.

“İZMİR’E BİR RENK KATSINLAR”

İzmir’e farklı bir renk katmak istediklerini belirten Işıkhan şunları söyledi: “Bu beton yığınına dönüşmüş bir kent içinde bir renk yaratmak istiyoruz bunu da sanatla yapmak istiyoruz. Dünyada her şehirde sanat sokakları vardır. O ülkelere giden herkes ilk olarak oraları görmek ister. Çünkü sanat o şehrin aynasıdır. Sanat sokağınız yoksa sanatçınız yok demektir. Sanatçınız yoksa o şehir ölü demektir.  Bu kent yaşıyorsa muhakkak sanatçısına sahip çıkması gerekir. Bunun içinde bu tür sokaklara ihtiyaç var. Alsancak’ın en eski sokaklarından biri olan Bornova Sokağı trafiğe kapatılarak, duvarlar yeniden düzenlenip boyatılarak ve estetize edilerek güzel bir görüntüye kavuşturulabilir. Sanatçı arkadaşlarımız bu sokağı yaz kış kullansınlar ve İzmir’e bir renk anlam katsınlar” şeklinde konuştu.

“AMAÇ HALKLA İÇ İÇE OLMAKTIR”

Çoban Ressam Süleyman Şahin ise, “Paris’te 4 yıl kaldık ve oradaki sanatkarlar sokağını İzmir’e taşımaya karar verdik. Bir şehirde sanat sokağı olmazsa olmazdır. Sanatçılar halkla iç içe olamazsa toplumu anlayamaz. Bu sanat sokağının amacı halkla iç içe olmaktır. Toplumda sanattan uzak olmamış olur. Buranın tarihi dokusu ve sosyal faaliyetleri buna uygun bizde o yüzden bu sokağı seçtik” dedi. Afrodisias Sanat Galerisi sahibi Ali Küpelioğlu burada sanat sokağının yapılmasıyla İzmir’de sanatçıyla halkın iç içe geçeceğini belirtti. Küpelioğlu, “Beş yıldır burayı işletiyoruz. Bu merkez bünyesinde atölyemiz var. Amacımız İzmir halkını, sanatçılarla buluşturmaktır. Bu çabalarımız başta ekonomik durum nedeniyle sonuca ulaşamıyor. Bunu daha hızlı gerçekleştirmek için burada bir sanat sokağı olması yönünde bir düşüncemiz oluştu. Sanatın değişik alanlarından sanatçılarımızla burada etkinlik düzenliyoruz. Amacımız burada bir sanat sokağının oluşmasıdır. Böylelikle hem sanatçı halkla hem de İzmirli sanatçıyla iç içe olacaktır” diye konuştu.

Haber Merkezi