Sanatı ulaşılabilir kılmalıyız

Usta karikatürist Önder Önerbay, sanat hakkında, “Daha az kavga daha az suç daha çok güzel insan için güzel sanatları herkesin ulaşıp yapabileceği bir sahaya yaymalıyız” ifadelerini kullandı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.03.2020 11:14
  • Güncelleme Tarihi : 28.03.2020 11:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sanatı ulaşılabilir kılmalıyız haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Küçük yaşlarda mizah dergileri ve çizgi roman okuyarak büyüyen bu sayede ustalar ve çizgileriyle tanışan Karikatürist Önder Önerbay, yazısız karikatürlerin tek bir karede onlarca sayfayı dolduracak kompozisyonlar oluşturduğunu görmesi ve dünyanın her yerindeki anlaşılabilirliğini fark etmesi ile çizgi dünyasının büyüsüne kapıldı. Hayatına Balıkesir Güzel sanatlar lisesindeki mesai arkadaşı, usta çizer Mehmet Zeber’in karikatür yarışmalarına katılma konusunda teşvik etmesi ile birlikte çizgiyle olan macerası hızlı bir ivme kazandı. Aktif olarak karikatür çizmeyi sürdüren Önerbay, geçmişten günümüze yaşanan karikatürdeki değişimleri şu şekilde anlattı: “Geçmişteki eleştirel dil ve yazılı çizgiler dergilerde kaldı. Bir kaç muhalif dergi ve gazetelerdeki köşeler hariç. Artık daha fazla yazısız karikatür çizilmekte evrensel konular işlenmekte. Bir çok çizerde tablo havasında çizimler görmekteyiz. Dergi karikatürlerinde eskisi gibi keskin muhalif siyasi çizgilere nadir rastlıyor olmamızın sebebi; mevcut siyasi durumun buna müsamaha göstermemesi. Yandaş medyanın ezici üstünlüğü ve siyasi iktidarın baskısı sonucunda basın karikatürü de son bulmaya yüz tutmakta ressamlık, karikatüristlik ve çizerliğin meslek olarak görülmemesi, sosyal hakların gasp edilmesi ve emeğin karşılığını görememesi de cabası.”



TEŞVİK ARTMALI
Önerbay, başarılı bir çizerin sırrının “Eğitim, araştırmak ve çok çalışmak herkesten çok çalışmak” olduğunu söyledi. Karikatüre olan teşvikin artması gerektiğini vurgulayan usta çizer, “Büyükşehir belediyeleri yeterli olmasa da atölye, yarışma,katalog,sergi,bienal,festivaller gibi organizasyonlarla az da olsa karikatüre destek vermekteler. Taşrada ise durum vahim karikatür sanatıyla ilgili hiç bir organizasyon yapılmamakta. Ama espri malzemesi olabilecek türden Orta Anadolu’da bir yerlerde ‘Hamsi yeme şenlikleri’ düzenlemekteler. Ülkemiz adına konuşursak geçmiş ve bugünkü karikatürümüzü iyi olarak değerlendirmek mümkün pek çok iyi çizerimiz ve ustalarımız var. İlerde daha iyi olacağını umuyorum. Dünya genelinde ilk sıralarda yer alan önemli bir seviyedeyiz. Ne yazık ki son dönemlerde bir takım kişiler karikatür camiasını bölmeye çalışmakta özellikle sosyal medyadan çizerlere nerdeyse küfür etmekte. Dernekçisin değilsin, alaylı-mektepli, dergici-gazeteci, öğretmen-öğrenci gibi ayrıştırmalarda bulunmaktadır. Buna rağmen karikatürün geleceğini iyi görüyorum” diye konuştu.



SANATI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Önerbay, “Sadece karikatür değil sanatın hiç bir dalının olumsuz bir etkisi olacağını hiçbir zaman düşünmedim. Güzel sanatlar özel yetenek ister. Önemli olan özel yeteneğe sahip olmayanları sanata yönlendirmeliyiz ki insanlar dünyaya daha farklı bir gözle bakmayı öğrensin, yetenekliler zaten yapıyorlar. Daha az kavga daha az suç daha çok güzel insan için güzel sanatları herkesin ulaşıp yapabileceği bir sahaya yaymalıyız” dedi
Önder Önerbay kimdir?
1971 Giresun Görele doğumludur. İlk ve ortaokulu Giresun’da liseyi Ordu’da okumuştur. Uludağ Üniversitesi eğitim fakültesi resim ana sanat dalı mezunudur. 5 kişisel resim sergisi 2 kişisel karikatür sergisi açmıştır. Birçok karma sergi ve yarışma sergisine katılmıştır. Uluslararası ve ulusal karikatür yarışmalarında farklı derecelerde ödüller kazanmıştır. Halen Balıkesir ili Edremit İlçesi Altınoluk Mahallesi Fernur Sözen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde “Görsel Sanatlar Öğretmenliği” yapmaktadır.