Seramik sanatçısı Baba’dan engelleri aşan sergi

Seramik sanatçısı Sinem Baba’nın ‘Tarihe Engelsiz Dokunuş’ adlı sergisi 31 Mayıs tarihine kadar ziyarete açık olacak. Görme engelli bireylerin sanata erişimini sağlayabilmek için sergide yer alan eserlere kabartma tekniği uygulandı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.05.2022 06:32
  • Güncelleme Tarihi : 24.05.2022 06:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Seramik sanatçısı Baba’dan engelleri aşan sergi haberinin görseli

ASİYE ARSLAN

İzmirli seramik sanatçısı Sinem Baba’nın ‘Tarihe Engelsiz Dokunuş’ adlı sergisi, 18 Mayıs’ta İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluştu. Görme engelli bireylerin sanata erişimini sağlayabilmek için farkındalık amacı taşıyan sergi, 31 Mayıs tarihine kadar ziyarete açık olacak. Görme engelli bireylerin akılda kalıcı bir deneyim yaşamalarını sağlayan sergide yer alan eserlere kabartma tekniği uygulandığını ve betimlemelerin Braille alfabesi ile desteklendiğini söyleyen Baba, “Sergi dokunmaya dayalı bir sergidir. Müze teşhirindeki eserlerin replikalarına ve görme engelli bireylere yönelik kabartma uygulanmış eserlere dokunarak deneyimlenen bir sergidir. Herkes rahatlıkla eserleri inceleyebilmektedir. Görme engelli bireyler için eserlerin betimlemeleri Braille alfabesi ile desteklenmiştir” ifadelerini kullandı.

AKILDA KALICI BİR DENEYİM

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nden mezun olan ve ardından aynı üniversitenin Seramik ve Cam Tasarım Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Sinem Baba, farkındalık amacı taşıyan ‘Tarihe Engelsiz Dokunuş’ sergisi hakkında şunları söyledi: “Sanatın ve üretmenin her daim insan için önemli olduğunu vurgularım. Sıradan dünyanın içinde gerek fark yaratmak gerekse eksiklikleri tamamlamak ya da hayatın içinde söylemek istediklerimizi somutlaştırarak ifade etmek biz sanatçı ve tasarımcıların her zaman gayesi olmuştur. Bizler birçok malzemeyi işleyen, bir araya getiren, duygu ve düşüncelerimizi somutlaştırarak ortaya koyan bireyleriz. Eserlerimiz ile ulaştığımız her insan dokunduğumuz her nokta bizim için en önemli kazanımdır. Serginin içeriğini oluşturan projede farkındalığa yönelik sosyal sorumluluğun önemini vurgulayan bir söylem niteliğindedir. Müze ziyaretleri esnasında insanların eserleri dokunma istekleri sıkça karşılaştığımız durumdur. Sergi ile ziyaretçi arasındaki bağın güçlendirilmesi düşünüldüğünde eserlerin erişilebilirliğini sağlamak bu projenin çıkış noktası olmuştur. Buna ek olarak engelsiz müzecilik bağlamında görme engelli bireylerin müze ziyaretlerini daha anlamlı kılmak ve akılda kalıcı bir deneyim yaşamalarını sağlamak ikinci bir fikri doğurmuştur. Böylelikle tüm müze ziyaretlerinin dokunma isteğine ve ihtiyacına yönelik müze teşhirinde bulunan seramik eserlerden bir grup seçilerek hem gerçeğine yakın hem de görme engelli bireylere yönelik tasarlanarak erişebilirliği sağlanmıştır.”

ULUSLARASI MÜZE GÜNÜ’NDE AÇILDI

İzmir Arkeoloji Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğin sergilenme aşamasında destek veren kurumlar ise İzmir Müze Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü, Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi oldu. 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü etkinlikleri kapsamında sergiyi teşrik eden konuklar arasında, Eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta da yer aldı.