“Şiir, benim hayata karşı itiraz dilekçem”

Yazar Şair Kaan Eminoğlu ile edebiyat yolculuğunu konuştuk. Eminoğlu, ‘Sizi İkna Edebilirim’ şiir, ‘Kırıp Döktüklerim’ eleştiri kitabının yazarı ve ‘Emperyalizm ve Edebiyat’ adlı kolektif çalışmanın içerisinde yer aldı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.02.2021 08:50
  • Güncelleme Tarihi : 28.02.2021 08:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Şiir, benim hayata karşı itiraz dilekçem” haberinin görseli

Yazar Şair Kaan Eminoğlu, ‘Sizi İkna Edebilirim’ ve ‘Kırıp Döktüklerim’ gibi Türk Edebiyatında ses getiren eserlere imza attı. Ayrıca ‘Emperyalizm ve Edebiyat’ adlı kolektif kitapta yer aldı. KANON 2010 Dergisini yayınlıyor. Eminoğlu’nun şiir, düz yazı, öykü ve makaleleri Akatalpa, Edebiyat Ortamı, Eliz Edebiyat, Sincan İstasyonu, Sözcükler, Üvercinka gibi önemli edebiyat dergilerinde yer buldu. Yazar edebiyatta başarılarla devam eden bu yolculuğunu gazetemize anlattı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1991 yılında Ankara’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Ankara’da tamamladım. Kırıkkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdim. Lisans eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Yüksek Lisans Programındaki eğitimini tamamlayamadım. MEB’e atandım, istifa ettim. Halen ODTÜ Tarih Bölümünde ve Gaziantep Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında eğitim görmekteyim. Ekim 2018 tarihinden itibaren KANON 2010 dergisini çıkarmaya başladım. Sizi İkna Edebilirim adlı şiir, Kırıp Döktüklerim adlı eleştiri kitaplarım bulunmaktadır. Ayrıca Emperyalizm ve Edebiyat adlı kolektif kitabın yazarlarından biriyim.

TESADÜFLER SİLSİLESİ

Yazıyla alakanız nasıl gelişti, ilk edebi anlamda ne zaman bir şeyler üretmeye başladınız?

Yazıyla alakam bu ülkedeki birçok kişide olduğu gibi tesadüfler silsilesi ile gelişti. İçi kitaplarla dolu bir evde büyümedim. Edebiyata ilgi duymamın önünde birçok kültürel engel mevcuttu. Bu engelleri aşmak için üniversite eğitimi almaya karar verdim. Pek de bilinçli olmayan bir tercih sonucu Kırıkkale Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü okudum. Bu bilinçsiz tercih hayatımı bilinçle inşa etmem yolunda birçok kazanım elde etmemi sağladı. Bambaşka bir dünyayla karşılaştım. Okumalarım arttıkça yazma adına bir tutku da oluştu bende. Öncesinde günlük tutuyordum ama bunları edebî bir endişe ile değil bir iç dökme aracı ile kâğıda döküyordum. Ancak geçmişten gelen günlük yazma alışkanlığımın yazma konusunda bana büyük bir avantaj sağladığını söyleyebilirim. Edebi üretimin profesyonelleşmesi ise üniversiteden iki arkadaşımla birlikte kurduğumuz grupta edebî üretimler yapmaya başlamamıza dayanır. Bu arkadaşlar bu yolculuğun ağırlığına dayanamayıp edebiyattan uzaklaştılar ancak ben devam ettim. Daha sonrasında -üniversite yıllarında- küçük dergi oluşumları içerisinde yer alarak edebiyat dünyasına adım attım. Üniversite yıllarından sonra ise ulusal dergilerde boy göstermeye başladım. Bu süreçte yazmaya bir adım atmak için okumaya bin adım atmak gerektiğini öğrendim. O yüzden şairden/yazardan çok okurumdur da ben. Bugün için sahip olduğum konumun mimarları okuduklarımdır. Geriye baktığım zaman, kitaplar beni içinde bulunduğum kuyudan çıkardı, diyorum. Bugün hayatımda en ufak bir aydınlık görebiliyorsam bunu edebiyata borçluyum.

Bize son kitabınız ‘Sizi İkna Edebilirim’ den kısaca söz eder misiniz? Bu kitabı elimize aldığımızda nasıl şiirler bizi karşılıyor?

Toplumcu duyarlılıktan beslenen şiirler yazıyorum. Şiirimi gerçeklikle kurduğu ilişki nispetinde başarılı buluyorum. Şiiri okur kendi zihnindeki algıya göre biçimlendireceği için nasıl sorusuna net bir cevap vermek zor. Şiir, benim hayata karşı itiraz dilekçem; okur da o dilekçeyi okuyup bir yargıya varacak. Mahkümiyet ya da serbestlik. Tercihim okurun zihnine mahkûm edilmek. O sonsuzluk ırmağına bir mısra da olsa bırakabilmek kendimi başarılı hissetmem konusunda yeter derecede etkili olacaktır.

Bugüne kadar nerelerde eserleriniz yayınlandı, kısaca elde ettiğiniz başarılardan söz eder misiniz?

Şiir, düz yazı, öykü ve makalelerim Akatalpa, Edebiyat Ortamı, Eliz Edebiyat, KANON 2010, Sincan İstasyonu, Sözcükler, Üvercinka, Varlık vb. dergilerde yayımlandı. Bunlar başarı mıdır, bilmiyorum. Ancak inandığım bir şey var. İnsan sadece başarısızlıklarının üzerine konuşmalı, ortada bir başarı varsa bunu konuşacak bir başkaları da mutlaka çıkacaktır.

Sizden yakın zamanda yeni bir eser görecek miyiz?

1 Mart itibarıyla 2020 yılı Türk şiirini izleyerek hazırlamış olduğum 2020 Şiir Yıllığı adlı kitabım yayımlanmış olacak. Bu röportaj vesilesiyle bu müjdeyi de vermiş olalım.

Koronavirüs pandemisi döneminde ne tür çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Koronavirüs salgını sürecini yazarak ve okuyarak geçirdim. Bu süreçte dergilerde birçok şiir ve makalem de yayımlandı. Söyleşi, yazı ve şiir istekleri de zorlar hâle geldi diyebilirim. Ancak bu yoğunluktan memnunum. Çalışmak, üretmek, yeni şair ve yazarlarla karşılaşmak beni mutlu ediyor. Varoluşumu bu şekilde tamamlıyorum. Bazı kitap okuma grupları, akademik çalışmalar ve elbette mesleğim olan öğretmenlikle geçen yoğunluğun azalmadığı aksine arttığı bir dönemi yaşamaya devam ediyorum.