Şiir O’nun için kendini ifade biçimi

Yüksek Şehir Plancısı-Şair Uluay Koçak Güvener ile şiir ve edebiyat üzerine konuştuk. Güvener en son kitabını ‘Küçük Göçmen Kuşlarmışız’ adıyla geçtiğimiz yıl yayımladı


  • Oluşturulma Tarihi : 17.12.2020 08:25
  • Güncelleme Tarihi : 17.12.2020 08:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şiir O’nun için kendini ifade biçimi haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT-RÖPORTAJ

Sivaslı Yüksek Şehir Plancısı-Şair Uluay Koçak Güvener geçtiğimiz yıl ‘Küçük Göçmen Kuşlarmışız’ adıyla 3’üncü şiir kitabını yayımladı. Güvener, röportajımızda son kitabına dair; “Küçük Göçmen Kuşlarmışız bir yolculuktan bahsediyor, yaşam yolunda karşılaşmalarımızdan, yalnızlığımızdan, insanın kalabalıklar içerisinde yaşadığı yalnızlıktan, yapılamamışlıklardan” ifadelerini kullandı. Üretmeye ve yazmaya devam diyen şair 2021 yılında da yeni kitapları için müjde verdi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Şairlerin, Ozanların ve Selçuklu’nun yurdu olan Sivas’ta, dondurucu bir kış gününde doğmuşum. Öğretmen annemin, mühendis babamın dört çocuğunun sonuncusuyum. Yüksek Şehir Plancısıyım 26 senedir mesleğimi yapıyorum. Evliyim, Belen ve Bener adlı 2 çocuğum var. Bursa Büyükşehir Belediyesinde 23 sene Şehir Plancısı olarak çalıştım, buradan arkadaşlarıma selam göndermek isterim, son 3 senedir Şehir Planlama üzerine kendi şirketimi yönetiyorum. 2007-2019 yılları arasında drama ve oyunculukla ilgili eğitimler aldım. Çeşitli performanslarda, tiyatro oyunlarında yer aldım, bir sinema filminde oynadım. Dünya Şiirleri üzerine şiir performansları yaptım. Derlediğim şiirlerimle, Eski Liman Müzik Grubunun Solisti Şehir Plancısı Şenol Hatipoğlu ile Bursa Şehir Plancıları Odası organizasyonuyla son yıllarda şiir dinletilerim oldu. Çeşitli televizyon programlarına katıldım, 3 adet yayımlanmış şiir kitabım var.

İNSAN DAVRANIŞLARININ TUTARSIZLIĞI

Hayatınızda en çok iz bırakan olay nedir?

Hayat başlı başına beni etkiliyor, her an etkiliyor, an’lar beni etkiliyor, an’da kalmak hayatın kendisi gibi geliyor. İnsan psikolojisini yansıtan yüzler beni çok etkiliyor, doğanın oluşturduğu tablolar çok etkileyici geliyor ama en çok etkileyen ise insan davranışlarının tutarsızlığı. İnsan davranışları karşısında duyduğum şaşkınlık, bu davranışları çözümleyemediğim zaman bir şeyler yazmaya başlıyorum.

Şair olma yolunda hikayeniz nedir?

1973 yılında hayata gözlerimi açmışım. Tam olarak açmış olacağım ki hayatı sorgulama yıllarım aslında çok küçükten başlamış. Ülkü Tamer, insanın yurdu çocukluğudur der, kendimi bozkırın rengine ve dağlara bakar buldum. Küçük dünyamın anlaşılamadığı hisleri kaplaması çok zaman almadı, belki dağlara seslenmiş olabilirim. Kendimi ifade etme biçimi olarak yazmaya başladım, elbette ki bunun temeli de aslında okumaktan geliyor, okumayı çok seviyorum.

Yazarken olmazsa olmazlarınız nedir?

Şiirlerimde ki imgeler sanırım olmazsa olmazım diyebileceğim, metafor ve dolaylı anlatımlar, ama şunu söyleyebilirim ki birikimlerimin doğal akışı. Hayatın bir ritmi var, bu ritim beni çok etkiliyor, söylemek istediklerim var, söylemek istediklerimin ritim içinde kendini ifade etme şekli şiir.

Bugüne kadar hangi gazete ve dergilerde eserleriniz yayınlandı. Elde ettiğiniz başarılardan kısaca söz eder misiniz?

Şiirlerim, 2017-2020 aralığında Elizedebiyat Dergisi, Distopia Dergisi, Mühür Dergisi ve Yıldız Tozu Edebiyat Dergilerinde yayımlandı. http://www.focafoca.com/’da edebi yazılar yazmaya başladım. Mesleki yazılarım Konut&Yapı Gazetesi ve http://www.konutveyapi.com/ de yayımlanıyor. Başarı kavramı ise nasıl tanımladığımıza bağlı biraz. İnsan içindeki, yüreğindeki büyük cevheri keşfettiyse başarı bu olsa gerek. Kim olduğunu bilmek, çünkü bu dünyaya öylesine ya da tesadüfen gelmedik. Anlamak içinizdeki gözleri keşfedip onunla görmek, tabiata bakın mesela, muhteşem bir denge içindedir, biz de o dengenin bir parçasıyız. Bir nevi içimizdeki dengeyi bulabildiysek bu da bir başarıdır.

KALABALIKLAR İÇERİSİNDEKİ YALNIZLIK

Son olarak yazdığınız ‘Küçük Göçmen Kuşlarmışız’ adlı kitabınızdan kısaca söz eder misiniz?

Küçük Göçmen Kuşlarmışız bir yolculuktan bahsediyor, yaşam yolunda karşılaşmalarımızdan, yalnızlığımızdan, insanın kalabalıklar içerisinde yaşadığı yalnızlıktan, yapılamamışlıklardan. Şüphesiz ki yaşamdan etkileniyorum, gerek yaşadıklarımdan gerek yaşanmamışlıklardan, illaki benim yaşamam gerekmiyor, gözlem çok yaparım, hatta en büyük zevklerimden bir tanesi, kendime ayırdığım zamanlarda insan davranışlarını gözlemlemektir. Bu gözlemlerin etkisi yabana atılır gibi değil.

Kitap fuarları okur-yazar buluşmaları hakkında düşünceleriniz nedir?

Benim için çok heyecan verici, çok hem de, beni etkiliyor kitap fuarları, kitaplarla birlikte olmak başlı başına zaten mükemmel, kitap okumayı sevenlerle birlikte olmak ise en güzeli.

Ufukta yeni bir kitap gözüküyor mu?

Yaşadığımız her an bunun için bir potansiyel, önemli olduğunu düşündüğüm ise birikimler, biriktirdiklerimizle bir şeyler üretiyorum, yaşadığım sürece, sağlığım el verdiği sürece üretmeyi düşünüyorum. 2021 yılı için düşündüğüm kitap var.

Edebiyatta kendinize nasıl bir yol haritası belirlediniz?

Açıkçası belirlediğim bir yol var mı bilemiyorum, okurlarımdan gelen yorumlar genelde hislerini şiirlerimde bulmaları oluyor, kendilerinden bir parça buluyorlar dizelerde, bu beni insan ortak duygularına hitap edebildiğimden dolayı sevindiriyor ve belki de sandığımız gibi yalnız değilizdir diye düşünmeye başlıyorum.