Şiirleriyle görme engellilerin dünyasını betimledi

Yazdığı ‘İki Pedal Arasında’ adlı gezi kitabı ile akıllara kazınan görme engelli yazar Mustafa İşcier, yeni kitabı ‘Hasret Bağından’ ile görme engellilerin dünyasını betimleyici bir biçimde anlattı  


  • Oluşturulma Tarihi : 24.04.2025 08:44
  • Güncelleme Tarihi : 24.04.2025 08:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şiirleriyle görme engellilerin dünyasını betimledi haberinin görseli

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER/ 14 yaşında geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda görme yetisini kaybeden 36 yaşındaki tarih öğretmeni Mustafa İşcier, 5 yıl önce çıktığı yazarlık serüveninde büyük yol katetti. 2020 yılında çıkardığı ‘İki Pedal Arasında’ adlı gezi kitabının ardından şimdi de ‘Hasret Bağından’ adlı şiir kitabı ile okuyucusuyla buluşturan İşcier, görme engelli bir kişinin dünyasını betimledi. Çocukluk yıllarından itibaren şiire ilgisi olduğunu vurgulayan İşcier, bir hayalini daha gerçekleştiğini belirerek, eserlerinin insan bedenini aşan bir ölümsüz olduğunu ve dolaysıyla da eserleriyle bir nevi ölümsüzleştiğini dile getirdi. İşcier, “Bu dünyadan bir gün ben göçüp gidebilirim ama eserlerim her daim kalacak. Ben de bir iz bırakmak istedim. Zaten kitap yazma sebebimde tam olarak bu” dedi. 

HAYALİM GERÇEK OLDU

Uzun süredir şiir kitabı çıkarmak istediğini ve bu hayalinin sonunda gerçek olduğunu belirten İşcier, “Ben şiirle lise yıllarından beri ilgileniyorum. Lise yıllarındayken hocam bana bir etkinlikte şiir okutturmuştu ve ondan beridir şiir hayatımdan hiç çıkmadı diyebilirim. Yani şiirle bağım eskilere dayanıyor. Zaten tam da bu yüzden yıllardır yazıyorum. Ancak tabi ki bu bir ay öncesine kadar kitapta toplanmamıştı. O nedenle kitabımın çıkması benim için çok değerli. Bir nevi uzun süredir gerçekleştirmek istediğim ancak çeşitli sebeplerle bir türlü gerçekleştiremediğim hayalim, sonunda kitap raflarında yerini aldı.” ifadelerini kullandı. 

ŞİİRDE ÖLÜMSÜZLÜĞÜ BULDUM

“Gençliğinden beri düşündüğü bir konu olan sonsuza dek kaybolma korkusunu şiirleri ve ortaya çıkardığı diğer eserleri ile yendiğini söyleyen İşcier, “Bu dünyadan bir gün göçüp gidebilirim ama eserlerim her daim kalacak. Ben de bir iz bırakmak istedim. Zaten kitap yazma sebebimde tam olarak buydu. Yani öldükten çok kısa bir süre sonra hafızalardan tamamen silinmek korkusu beni bu dünyaya bir eser bırakmaya körükledi diyebilirim. 2020 yılından bu yana çıkardığım ikinci kitap olan ‘Hasret Bağından’ aslında bu nedenle de benim için çok değerli” açıklamasında bulundu. 

NİCELİĞE DEĞİL NİTELİĞE BAKILMALI

Kitap çıkarma sürecinde yaşadığı bazı sıkıntılara değinen İşcier, “Kitap çıkarma sürecimde şöyle bir durum var; bizler daha yeni yazarlar olduğumuz için, yani şiir dalında ilk defa bir eser çıkardığım için yayın evleri pek alternatif imkan sağlamıyor. Çünkü niteliğe değil niceliğe bakıyorlar. Kitabın içindeki şiirlerin estetiğine ya da ne anlattığına bakmak yerine ‘ne kadar satar?, tanınan bir yazar mı?’ mantalitesiyle ilerliyor. Bu biraz sıkıntıda bir durum. Bu nedenle birçok sorun yaşadım ve çevremde yaşayanlar da oldu. Öte yandan ben gözlerimi sonradan kaybettim. Yani 14 yaşımda göz tansiyonu sebebiyle, geçirdiğim bir ameliyat sebebiyle göremiyorum. Lise hayatım, üniversite hayatım derken yaklaşık 23 yıldır görme engelliyim. Sonradan görme engelli olmamın da şiirlerime etkisi var çünkü ben şiirlerimde hem gören hem de görmeyen insanların gözünden dünyaya bakabiliyorum. Şiirimde yaptığım betimlemeler buna dayalı. Yani görme engellilerin dünyadaki bazı şeyleri; renkleri, duyguları, pastoral şiir olarak doğa betimlemelerini nasıl algıladığını barındırıyor. Bu sebeple sektörde öncelikle niteliğe bakılmasını istiyorum. Fark yaratacak eserler bizim edebiyatımıza katkıda bulunacaktır” diye konuştu. 

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ