- Kültür-Sanat
- 09.05.2025 11:10
İzmirli Yazar Fatma Kırmaç Kılıç ile kitapları hakkında konuştuk. Yazar, birçok ortak kitapta yer almakla birlikte son olarak “Nohut Tanesi”ni yayınladı
ONURHAN ALPAGUT-RÖPORTAJ
Gençliğinde kaleme aldığı şiirler ile birlikte yazarlığa ilk adımı atan Yazar Fatma Kırmaç Kılıç, uzun bir dönem haftalık ve gündelik tuttu. İlerleyen dönemde yazıya daha çok zaman ayırma fırsatı bulan Kılıç, Emekli-Sen yazı atölyesinde çalışmalarına devam etti. Süreç içerisinde ortak kitaplarda yer alan Kılıç, son olarak ‘Nohut Tanesi’ adlı kitaba imza attı. Kılıç, çalışmalarını ve eserlerine gazetemize anlattı.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1964 İzmir Bornova Altındağ’da doğdum. Evli üç çocuk bir torun sahibiyim. İlkokul mezunu açık lisede okuyan işçi emeklisiyim. İlk yayınlanan öykümden sonra babama olan vefa borcumu babamın soyadını da kullanarak göstermek oldu. Şimdi çıkan yayınlarda, Fatma Kırmaç Kılıç ismiyle yer alıyorum. Kendini tanıt deseler okyanusta kum tanesiyim sizin gibi.
DENİZDE BİR KUM TANESİ OLMAK GİBİYDİ
Yazıyla olan maceranız nasıl başladı?
Yazıya olan sevdam, gençliğimde şiir denemelerim, okula gönderilmeyişime isyanımla başladı. İş hayatının güçlüğünü hayat mücadelem de bana not defterimle ve günlük yani benim haftalık yazılarımla, emekli olana kadar devam etti. Bir gün Emekli Sen yazı atölyesinden gelen bir haberle sıkı çalışmaya başladım. Bir yıl sonrada kadın yazarlar derneği yazı atölyeleriyle tanıştım. Sekiz yıldır beraber okuyor yazıyor uçsuz bir deryada yüzüyoruz. Bambaşka bir dünya açılır her yeni kitapla birde dip notlar zenginliğin katlanır birde altında yatan mesaj dokundurmalar kitabı unutmam mümkün değil. O kadar çok iyi yazar var ki çoğu öldükten sonra anlaşılmış. Ne mutlu ki ben onların eserleriyle tanıştım. İlk öyküm kadın yazalar ortak kitabın da yer aldı kırk bir öykü içinde benim öykümde yayınlandı. Söz Kesmek Kına Yakmak Nikah Kıymak: KYD 2013 ortak kitap: Yıldızları yakalasam bana en çok heyecanı yaşattı inanamadım. Denizde bir kum tanesi olmak gibiydi.
İlk edebi eserinizi ne zaman yayınladınız? Kitap dışında farklı gazete dergi vesaire yerlerde yazıyor musunuz?
İlk kitabım, bir çocuk öyküsü, Nohut Tanesi iki yıl bekledim. Ortak kitaba vermek istemedim. Devamı gelecek öykü dizisi üzerinde çalışıyorum. Nohut Tanesi, Nife adındaki unutulmuş bir kayıkla buluşması ve gelecekteki maceraları. Nohut Tanesi yeşeren bir dalım oldu. Gözleri görmeyen babaannemde bana geçen masallara, bu öykümle içimdeki çocukluğa bir yolculuk. Devamı gelecek bir dizi öyküsünün ilki.
GERÇEK BİR ÖYKÜ
Bize son kitabınızı detaylı bir şekilde olmak üzere, yazdığınız kitaplardan sözedermisiniz?
Sırasıyla; Söz Kesmek Kına Yakmak Nikah Kıymak KYD2013 ortak kitap. Ezilmiş Üzüm Tadında, Emekli Sen Kollettif Çalışma: 2014 Arvo Yayın. Konan Göçen Kadınlar. Göç Öyküleri, KY 2016 ortak kitap. Ayna Ayna Söyle Bana, KY 2018 ortak kitap. Çocukça Öyküler, Kollettif Çalışma 2019 Na yayınlarında yer almıştır. Nohut tanesi 2020 Na yayınlarından çıktı. Emekli Sen atölyesinde Fanzim çıkardık yazılarımızı okura ulaştırmak ve bazı yaralara parmak basmaktı hedefim. Bazı dernek dergilerine öykülerimle ilk yıllarda yer aldım. Şimdi çok ölçüp biçiyor defalarca yazılarımı elekten geçiriyorum. Bana en çok heyecanı ilk ortak kitap yaşattı inanamadım. Bende yeri olan öyküm Duyun Sesimi, Tarihi bir yapı olan bir okulun isyanı yıkılmasıyla biten hazin son. Yerel bir gazetede ortak kitabın öne çıkan öyküsü olması. Tarih kokan başka bir öyküm: Saksıda Bir Avuç Toprak (Konan Göçen Kadınlar) gerçek bir öyküden esinlenmiştir.
Yazar olarak yazdığınız kitapları basma konusunda ne tür zorluklar ile karşılaşıyorsunuz?
Kitap yayınlamak çok zor yayın evi ile anlaşsan bin baskıdan sana yüz kitap veriyor ve imza günleri öncelik yayın evinin kitaplarını veriyorsun. Masrafın kendine ait fuarlar da yer alıyorsun. Başka bir seçenekte parasını veriyor yüz, elli kitabı yayın evi alıyor yine fuarlarda öncelik yayın evinin kitapları imzalıyorsun para işleriyle bir yazarın ilgilenmesi güzel değil, okura ulaşmak aracısız ulaşmak zor. Kooperatif olması ortak yayınlarda buluşmaktır temennim. Masraf ortak her birey ayrı kitabını yayınlamalı dağıtımıyla para işleriyle muhasebeci ilgilenmeli ki biz daha çok etrafımızdaki olumlu, olumsuz hayatı kurgulayarak: öykü, roman, şiir, deneme, anı, olarak yazılara dökelim.
Korona günleri sizin için nasıl geçiyor?
Korona günlerinde bir torunum oldu riskli bir hamilelik sonrası kucağımıza aldık. Kayınvalidesi İstanbul da yaşadığı için iki ay ilgilendim. Şimdi kendime zaman ayırıp kitap okuyor öykülerimi kafamda bitirip yazıya dökme çalışmalarım var. Müstakil evimde terasta saksılar çiçek, sebzelerim tavuklarımla zamanım geçiyor. Bazen şöyle düşünüyorum kafamın içinde bir kalem not tutsa öykü taslakları romanları depolasa biz kadınlara ne kadar güzel olur. Zamanı zamanımdan çalmak sabahları erken kalkıp yazmak. Evde bütün aileyle olan kadının işi zor korona günlerinde kendimle kalamadım, bunu samimiyetle söyleyebilirim. Zamandan alacaklıyım.
TARİHİ DOĞRU YANSITMAK İSTİYORUM
Yeni bir kitap hazırlığınız var mı?
Öncelik öykü dosyam ne zamandır beklemekte. Sonra Nohut Tanesi iki hazır gibi incelemem ve pedologlara danışmadan olmaz… Arayış öykümü roman olarak devam etmeyi düşünüyorum, o roman olmadığı zaman benim için de bitmiyor. Ezilen halkların buluşması yarım kalmış olacak. Hala benim içimde yara. Babaannemin tarihi bir masalı var biraz incelemeli, tarihi doğru yansıtmak istiyorum. Eğer başarabilirsem tarihi geleneklerimizi doğru bir şekilde araştırıp bir kitapta toplamak hedefim. Ne yaparım nasıl olur bunu zaman gösterecek…