Soyuerel ile dekoratif el sanatları üzerine…

Karşıyaka Sanat Atölyesi’nde dekoratif el sanatları öğretmenliği yapan Kadriye Soyuerel ile dekoratif el sanatları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda sanata dair ne varsa konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 23.05.2016 07:33
  • Güncelleme Tarihi : 23.05.2016 07:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soyuerel ile dekoratif el sanatları üzerine…

ONURHAN ALPAGUT - ÖZEL RÖPORTAJ

Karşıyaka Atölyesi'nde dekoratif el sanatları öğretmenliği yapan Kadriye Soyuerel'in sanat üzerine geçmişi 13 yıl öncesine dayanıyor. Aldığı eğitimler sonrası usta öğreticilik vasfına ulaşan Soyuerel, sanatını atölye de öğrencilerine dersler vererek devam ettiriyor.

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kadriye Soyuerel, 7 yıl süre ile halk eğitim merkezinde el sanatları öğretmenliği gerçekleştirdim. Bu sürecin öncesinde ev hanımıydım. Aldığım eğitimler sonucu dekoratif el sanatları ile meşgul oldum. Eğitim aldığım öğretmenlerin, “Bu işi neden yapmıyorsun” demesi üzerine öncelikle Karşıyaka Belediyesi sonrasında Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’nde, özel atölyeler ile bu sanatı devam ettirdim. 13 yıldır bu meslek ile uğraşıyorum. Eskiyi yeni, yeniyi eskitiyoruz, kumaş, ahşap, cam, seramik boyuyorum. Yaptığım iş daha çok ev dekorasyonuna yönelik.

Bu işe başlangıcınız nasıl gerçekleşti?

Eski dönemlerde ahşap boyama fazla yoktu ancak eşimin iş yerine gittiği esnada açılan bir pankartı görmesi sonucu kursa kayıt oldum. Dekoratif el sanatlarını çok sevdim ve devamını getirdim. Nazire Özbudak'tan aldığım sonucu bu meslek ile uğraşmaya devam ediyorum.

BİRÇOK MATERYAL ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Daha çok ne üzerine çalışıyorsunuz?

Kursumuz ahşap olarak geçiyor fakat birçok materyal üzerine çalışıyoruz. Son 2 senedir tuvallere el attık. Ahşap ürünlerimizin malzemelerinden tuval boyuyoruz. Tamamen dekoratif çalışıyoruz. Karşıyaka Sanat Atölyesi’nde kolay transfer, resim tamamlama, eskitme, varaklama gibi işlemler yapıyoruz.

Yaptığınız işin belli bir kalıbı var mı?

Evet belli kalıpları var. Ancak ben daha çok öğrencinin isteği doğrultusunda ilerliyorum. Gerçekleştirilen çalışma sonucu öğrencinin, zevkini ve renk tarzını anlıyorsunuz. Bunun doğrultusunda devam ediyoruz. Kimisi eskitme tarzını çok severken kimisi de modern tarzı seviyor. Seçimler doğrultusunda öğrencime ders veriyorum. Bu işte desen seçimi çok önemli sonrasında renk uyumu geliyor. Mutfak, salon takımları hazırlıyoruz.

MALZEMELER KOLAYCA TEMİN EDİLEBİLİYOR

Ne tür malzemeler kullanıyorsunuz, temini kolay mı?

Karşıyaka da herhangi bir hobi malzemesi bulunan yerden temin edebiliyorsunuz. Türkiye malzeme üretimi konusunda çok iyi. Belli başlı boya firmaları var. Tüm bunlardan boyaları kolayca temin edebiliyorsunuz. Her sene yenilikler geliyor. Bundan dolayı sektör hiçbir zaman bitmiyor. 

İzmirlilerin ilgisi ne durumda?

İzmirlilerin ilgisi oldukça yoğun. Dekoratif el sanatları rağbet görüyor. Kursa katılan çoğu kişi çalışma hayatını geride bırakmış insanlar. Çalışma hayatından geriye kalan boşluğu sanat ile dolduruyorlar. Bir insan ne kadar evine süsleme eşyası yapabilir ki? Belli bir süre sonra iş doyum noktasına varıyor. Bu sebepten artık üretim satışa dönüşüyor. Satış yapılmasa dahi bir yere giderken verilebilecek en güzel hediyelerden bir tanesi. Satan kişiler içinde aile bütçesine bir katkı.

“İŞİMİ SEVİYORUM”

Dekoratif el sanatları ile uğraşırken neler hissediyorsunuz?

İşimi çok seviyorum. Bundan dolayı bazen kendimi kaptırdığım ve etrafımı unuttuğum dahi oluyor. Kursiyerlerime de aynı şekilde özen gösteriyorum. Tüm yaptığım çalışmaları kendime yaparcasına özen ve titizlik ile hazırlatıyorum. Yaratmayı ve tasarımı çok seviyorum. Hiçbir ürün el yapımı olduğu için birbirine benzemez.

Kendinize ait bir tasarımınız var mı?

Yaptığımız tüm çalışmaların hepsi bu şekilde. Çalışırken fazla düşünmem bir materyali önüme koyarım ve hayal gücümü işletirim.

Motif seçimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Tamamen öğrencinin istekleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Öğrencinin kafasındaki ne ise ona göre çalışma biçimini belirliyoruz. Seçtiğimiz desene göre motifi belirleriz. Pek çok tekniğimiz var. Dekopaj olarak adlandırdığımız teknikte işin altına tutkalı sürüyorsunuz, yapıştırıyorsunuz. Tüm bunları yaparken herhangi bir hava boşluğu kalmayacak. Çalışmanızın üstüne tekrar dekopaj sürüyorsunuz. İşlem bittikten sonra da vernikliyorsunuz. Sonrasında başka düzenlemelerde yapabiliyorsunuz.

SÜREKLİ KENDİNİ GÜNCELLİYOR

Dekoratif el sanatları şu an ne durumda?

Her geçen gün ilerliyor. Bu sene çıkan pek çok yeni model mevcut. Her sene bittiğini sanıyorsunuz ancak bitmiyor. Sürekli kendini güncelliyor. Sanatın en iyi olduğu yer yine her zaman ki gibi Avrupa özellikle İtalyanlar bu işte oldukça usta.

Ürünlerin muhafazasını nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Uzun süre herhangi bir yıpranma olmuyor. Yaptığınız işleri vernikledikten sonra uzun süre ile yıpranmadan saklayabilirsiniz. Sıkıldığınız bir ürün üzerine başka bir çalışma da rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.

“DAHA ÇOK STANT AÇILABİLİR”

Birazda isterseniz kursiyerlerinizden bahsedelim…

Öğrenciler, çalışmaları öncelikle kendilerine yapıyorlar. Belli bir süre sonra ev dolunca satışa yönelik bir şeyler yapıyorlar. Bu iş ile yıllarca meşgul olan kursiyerlerim var. Ancak stant bulma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu işin belli bir gideri var. Stantlar çok pahalı. Bazı belediyeler ücretsiz ya da çok cüzi miktarda ücret alarak stant açabiliyorlar. Daha çok stantlar açılabilir. Karşıyaka Belediyesi bu konuda örnek teşkil edecek belediyelerden bir tanesi keşke her belediyemiz bu şekilde stantlar verse…

KADINLARIMIZ BOŞ DURMASIN

Bu iş ile meşgul olmak isteyen kişilere tavsiyeleriniz nedir?

Kendi adıma kurslara gittim, özel atölyelerde çalıştım. Böyle yıllar geçti. Sanatta doyum noktasına varamadım. Sürekli bir şeyler üretmek istedim. Bundan dolayı halk eğitime başvurdum. Başvurum kabul edildi. Gerekli sınavlara girdim ve usta öğretici olarak görev yapmaya devam etmekteyim. Sanatla uğraşmak güzel bir şey herkese tavsiye ederim. Kadınlarımız boş durmasın sanat ile meşgul olsunlar.

Geçmişten günümüze dekoratif el sanatları nasıl şekillenmiştir?

Ben bu işe başladığım senelerde fazla yaygın değildi. Resim bulmak zordu. Şimdi sektör çok ileriye gitti. Yurt dışı bu konuda çok iyi. Konusunun uzmanı pek çok hocamız var.

TEMİZ ÇALIŞMAK…

Bu işin püf noktaları nelerdir?

Öncelikle temiz çalışmak. Renk uyumuna dikkat etmeniz de ayrı bir önemli nokta. Bir objenin güzel olarak ortaya çıkması için çaba sarf etmek gerekli. Kurallarına uygun bir biçimde sanatı icra etmelisiniz.

Haber Merkezi