Sayfa Yükleniyor...
Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyesi gazeteci yazar İbrahim Sediyani, ile edebiyata dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
Dünyaca ünlü gazeteci yazar İbrahim Sediyani, İzmir Kitap Fuarını ziyaret etti. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Kurucu Başkanı ve gazetemiz yazarı Ümit Yaşar Işıkhanın davetlisi olarak birliğin standında okuyucularıyla buluşan Sediyani ile sanat ve edebiyata dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
YAZMA AŞKI ÇOCUKLUKTAN
Sediyani, yazmaya çocuk yaşlarda başladığını söyledi. İlgi duyduğu şeyi yaptığına inandığını ifade eden Sediyani, Ortaokul ve liseden beri edebiyata, şiire, öyküye ve romana karşı bir ilgim var. Bu ilgi çok fazla okumaktan, kitaplarla bir arada yaşam sürmekten de geliyor. İnsan bir şeye ilgi duyduğu zaman da aynısını kendisi yapmak istiyor. Olayın içerisinde yer almayı arzuluyor. Ben bu doğrultuda ilkokul 3. sınıftan itibaren şiir yazmaya başladım. Ortaokul ve lise yıllarımda da yazmaya öyküyle devam ettim. Üniversite döneminde de kitap yazmaya başladım. Elimize aldığımız kalemi de hiç bırakmadım. Elimden geldiğince yazmaya devam ettim dedi.
YENİ KİTABI YOLDA
Bugüne kadar yazmış olduğu kitaplar hakkında da bilgi veren Sediyani, Bugüne kadar 6 tane kitap yazdım. 7. kitabım çok kısa bir süre içerisinde basılmış olacak. Önümüzdeki ay çıkmasını bekliyoruz. İlk kitabım Gülistandı. Bir sonraki kitabım çok konuşulan ve yorumlar yapılan Adını Arayan Coğrafya oldu. Daha sonra Guldexwin, Bütün Yönleriyle Şeyh Sait Kıyamı, Sözlerim Var Sevgiye Dair ve Siyah Devrim kitaplarını yazdım. 6 kitabımın haricinde 8 cildi tamamlanmış olan seyahatname türü eserim var. Henüz kitap olarak basılmadı ancak internet üzerinden paylaşıma açıldı. Bu eserimde 26 ülkeye yaptığım gezileri derledim. Hatta bu noktada yakın çevrem bana Çağdaş Evliya Çelebi adını taktılar. Gezmeyi, yeni ülkeler görmeyi çok seviyorum. Gezdiğim ülkelerle ilgili gezi yazıları yazmak hoşuma gidiyor. Gittiğim, gördüğüm yerlerdeki izlenimlerimi okuyuculara aktarmak bana haz veriyor değerlendirmesinde bulundu.
TEK SİLAHIM KALEMİM
Edebiyatçı olarak anlatmak istediklerini her zaman kalemle ifade ettiğini, bu noktada tek silahının kalemi olduğunu ifade eden Sediyani, Ben her cümlemde bir şeyler anlatma gayesinde oluyorum. Söylemek istediklerimi kalemle, kağıtla söylüyorum. Zaten edebiyatçılar da böyledir. Bizim tek silahımız kalemimizdir. Sadece yazmak için yazmıyorum. Gerek ülkemizde gerekse dünyada yaşanan haksızlıklar, adaletsizlikler, egemen güçler tarafından yapılan baskılar, zulümler benim asıl konularım oluyor. Bu baskı ve zulümlere karşı bir direnç oluşturmak adına kalemi elime alıyorum. Mazlumun ve zalimin kimliğine bakmadan ve bu konuda din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin mazlumun yanında olmaya çabalıyorum yorumunu yaptı.
GÜCÜMÜZÜ SÖZÜMÜZDEN ALIYORUZ
Sanatçılar olarak herhangi bir siyasi oluşumdan destek almadıklarını belirten Sediyani, Biz şiddetin her zaman karşısında duruyoruz. Bizler elimize yalnızca kalem alıyoruz. Gücümüzü sözden alıyoruz. Sözün gücüyle hareket ediyoruz. Bu anlamda zaten savaşçı bir kimliğimiz yok. Onun dışında kürsü sahibi bir siyasetçi de değiliz. Herhangi bir siyasi kimlikten veya oluşumdan da destek ve güç almıyoruz. Siyasetçilerin gücü olduğu için sözü vardır; Bizim ise sözümüz olduğu için gücümüz var çıkarımında bulundu.
ANADOLU İNSANI EZİLENDEN YANA
Sediyani, her zaman mazlum insanların yanında olduğunu söyleyerek, İnsan arasında ayrım yapmadan onları seviyorum. İnsanların da kendilerini sevmelerini istiyorum. Buradaki kastım da kişilerin birbirlerine ayrım gözetmeden saygı ve sevgi duymalarıdır. Birbirlerine karşı zulüm ve eziyette bulunmamalarıdır. Bunu zaten bütün kutsal kitaplar men ediyor. İnsanın insana kötü davranışlarda bulunmasını Tevrat da İncil de Kuran da yasaklıyor. Bu kötülükleri yaşadığımız toprakların kültürü, Anadolu geleneği, çağdaş demokrasi ortamı da reddediyor. Anadolu insanımız da her zaman ezilenden, garibandan yanadır dedi.
HASSAS OLMALIYIZ
İnsan ayrımı yapmaksızın herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini ifade eden Sediyani, Bizler bu topraklarda bunca bilgi birikimi ve öğretiye rağmen halen daha birbirimizi sevip, saygı duyamıyorsak orada bir sorun var demektir. Hala etnik ve dini çekişmesi yaşamamız çok yanlıştır. Bizim bu noktada bir silkinip, özümüze dönmemiz gerekiyor. Türk ile Kürt arasında, Sünni ile Alevi arasında, laik ile dindar arasında bir ayrım olmadığının farkına varmalıyız. Birbirimizin haklarına karşı hassas davranmamız lazım. Biz sanatçılar da bunun için mücadele ediyoruz. Evet işimiz zor, bu konular çok kapsamlı konular ama elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada kalemimizle bir nebze olsun katkı sağlayabiliyorsak da ne mutlu bize şeklinde konuştu.
EN ÇOK GEZİ YAZILARINDAN HAZ ALIYORUM
Sediyani yazmış olduğu türler arasında en çok gezi yazılarını sevdiğini de belirtti. Gezi yazıları yazarken kendisini daha rahat hissettiğini söyleyen Sediyani, Daha çok seyahatname ve gezi yazıları yazmaktan keyif alıyorum. Kitap yazmak aslında çok yorucu bir iştir. Bir fikir kitabı yazmak, bir araştırma kitabı yazmak her zaman insanı yorar. Bir cümle için iki saat düşündüğünüz olur. Sonuçta fikir üretiyorsunuz. Dünyanın en zor şeyi fikir üretmektir. Aynı şekilde araştırma kitabı yazmak da öyledir. Günlerinizi verirsiniz. Bir bilimsel yayın olacağı için konuları disipline etmek zorunda kalırsınız. Bilgiyi olduğu gibi aktarmak zorundasınız. Ancak bunların dışında belirttiğim gibi gezi yazıları her zaman keyifli olmuştur. Onları yazarken yeri geldiğinde bilgi veriyorum, yeri geldiğinde kendi yorumumu katıyorum, bazen de mizahi yönden ele alıp okuyucuyu güldürüyorum. Bu da bana keyif veriyor. Düşünün ki bir insan farklı ülkeler gezerken nasıl keyif alıyorsa bu keyfin daha fazlasını ben o yazıları yazarken alıyorum yorumunu yaptı.
İbrahim Sediyani kimdir?
Yazar Sediyani, 15 Mart 1972 Karakoçan, Elazığ doğumludur. Gazeteci, yazar, şair, seyyah ve doğa aktivistidir. Almanyada yaşamaktadır. Kürtçe edebiyatın ilk çizgi çocuk kahramanı olan cici kız Guldexwinin yazarıdır. Türkiyede isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinin eski isimlerini ilk kez araştırıp bir araya toplayan ve bu alanda Cumhuriyet tarihinde ortaya konan ilk eser özelliği taşıyan Adını Arayan Coğrafya kitabını yazmıştır. Kaleme aldığı Seyahatname İranda Farsçaya, Doğu Türkistanda Uygurcaya çevrilen, gezileri hakkında Almanya, İsviçre, Liechtenstein, Makedonya, Yunanistan, Kıbrıs, İran ve Doğu Türkistan medyasında haber ve makaleler yazılmıştır. Türkçe, Kürtçe ve Almanca şiirlerden oluşan şiir kitabı bulunmaktadır. Malcolm X hayranı olduğu için oğlunun ismini Malcolm koyan yazarı, Avrupalı yazarlar kitaplarında Hitlere karşı mücadele eden Yahudî kadın edebiyatçı Hannah Arendte benzetmektedir.
Yaşamı
Elâzığın Karakoçan İlçesine bağlı Okçular Köyünün Gelincik mezrâsında doğdu.İlk ve ortaokulu Karakoçandaki Atatürk İlkokulu ve Almanyanın Bavyera Eyaletinde Volksschule Laufachta, liseyi Karakoçandaki Karakoçan Lisesi, İstanbuldaki Prof. Faik Somer Lisesi, Bingölün Solhan İlçesindeki Solhan Lisesi ve İstanbuldaki Beyoğlu Hasköy Lisesinde, üniversiteyi Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesinde, Almanca dil enstitüsünü Almanyanın Hessen eyaletinin Frankfurt a. M. şehrindeki Johann Wolfgang von Goethe Enstitüsünde okudu.
Gazetecilik ve yazarlık hayatı boyunca sırasıyla Tevhid Dergisi (1992), Yeryüzü Dergisi (1992), Hira Dergisi (1993 94), Yeni Yeryüzü Dergisi (1995), Sebat Dergisi (1996 98), Selam Gazetesi (1999), Haksöz Sitesi (2006 12), Zaman Gazetesi (2006), Samanyolu TV (2006), Sabah Gazetesi (2006 07), Ceylan Pınarı Sitesi (2007 12), Türkiye Gazetesi (2007 10), Post Gazetesi (2007 10), TGRT Haber Televizyonu (2007 09), İhlas Haber Ajansı (2007 09), FOX Türk Televizyonu (2008 09), Ufkumuz Sitesi (2011 15), Dünyaya Yenisöz Gazetesi (2011), TR 1 Televizyonu (2011), FoodReport Dergisi (2011 12), Siirtten Öte Sitesi (2012 13), Kürt Tarihi Dergisi (2013 14), Yeni Şafak Gazetesi (2013), Değirmen Dergisi (2013), Bilge Adamlar Dergisi (2014) ve Taraf Gazetesi (2014 15)nde yazdı.
Haber Merkezi