Türkiye satrançla buluşacak

Türkiye’nin 81 ili ve 919 ilçesi Kurban Bayramı’nda eş zamanlı olarak satranç sporunda buluşacak. Türkiye’nin her ilini ve ilçesini satranç parkları ile buluşturmayı hedefleyen ‘Sokakta Satranç Var’ projesi 11-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek


  • Oluşturulma Tarihi : 08.09.2016 06:58
  • Güncelleme Tarihi : 08.09.2016 06:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye satrançla buluşacak

NİHAT AK

Türkiye’nin 81 ili ve 919 ilçesi Kurban Bayramı’nda eş zamanlı olarak satranç sporunda buluşacak. Türkiye’nin her ilini ve ilçesini satranç parkları ile buluşturmayı hedefleyen ‘Sokakta Satranç Var’ projesi 11-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye’yi, stratejik düşünce kültürü satrançla buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tüm Türkiye satranç sporunda birleşecek. Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz projemiz, bu yıl barışın, kardeşliğin ve bilgeliğin simgesi olacak” dedi.

KURBAN BAYRAMI SATRANÇ OYNANARAK KUTLANACAK

Türkiye, Kurban Bayramı’nı satranç oynayarak kutlayacak. Spor bilincini tüm yurda yaymak ve Türkiye’yi satranç parkları ile buluşturmayı hedefleyen ‘Sokakta Satranç Var’ projesi bu yıl Kurban Bayramı tatilinde 11-18 Eylül tarihleri arasında geniş kitlelerle buluşacak. Türkiye’yi sokaklarda, meydanlarda, sahillerde, parklarda satranç sporunda bir araya getirecek proje festival havasında gerçekleştirilecek. TSF’nin önderliğinde ve tüm yurda yayılan il temsilciliklerinin organizasyonları ile gerçekleştirilecek projede, tüm yurttaşlar satranç sporu ile tanışacak.

“YEREL YÖNETİMLER KAYITSIZ KALMAYACAKTIR”

İlki geçen yıl gerçekleştirilen Sokakta Satranç Var Projesi bu yıl görkemli etkinliklerle sahne olacak. Satrancı dört duvar arasından çıkararak, açık havada ailecek oynanan bir spora dönüştürdüklerini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Satranç Federasyonu olarak, satrancı dört duvar arasında yapılan bir spor anlayışından çıkartarak, anne, baba ve çocukların hep birlikte yapabileceği ve açık havada keyifli vakit geçirebilecekleri bir spora dönüştürdük. Geçen yıl büyük katılımın olduğu ve vatandaşlarımızın çok fazla ilgi gösterdiği ‘Sokakta Satranç Var’ projesini bu yıl ilk kez satranç parkı ile taçlandırdık. Yalova’da açılan “Nevzat Süer Açık Hava Satranç Parkı” Türkiye’nin ilk örneği oldu. Yerel yönetimlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa bir zaman diliminde tüm Türkiye ilçelerine kadar satranç parklarına kavuşacak. Vatandaşlarımızın satranca ve satranç parkı projesine ilgisi oldukça yüksek. Yerel yönetimlerin de bu ilgiye kayıtsız kalmayacağını, Avrupa’da çok yaygın olan satranç parklarının kısa sürede Türkiye’ye yayılacağını düşünüyoruz. Türkiye satrançta son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Kadın ve Erkek A Milli Satranç Takımlarımız 42. Dünya Satranç Olimpiyatları Bakü’de mücadele ediyor. Geçen hafta Avrupa’da destan yazdık. Milli satranç sporcusu WCM (Bayan Usta Adayı) Sıla Çağlar, namağlup Avrupa şampiyonu olarak altın madalya, CM (Usta Adayı) Ekin Barış Özenir ise kategorisinde birinci ile eş puanda Türkiye’ye gümüş madalya kazandırdı. Sadece birkaç gün sonra Batuhan Daştan üstün bir performans göstererek Türkiye’nin 10’uncu Büyük Ustası oldu. Ramazan Bayramı’nda ise Vahap Şanal Türkiye’nin en genç Büyük Ustası olarak dünya satranç tarihine adını yazdırmıştı. Bu başarılarımızı sadece birkaç aya sığdırdık.”

GENÇLER VE YAŞLILAR BİRARAYA GELECEK

Tulay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Satranç her geçen gün başarılarını taçlandırıyor ve Avrupa’nın, dünyanın zirvesinde yer alıyor. Türkiye geneline yayılan ‘Sokakta Satranç Var’ projesi ve satranç parkları ile bu başarılarının devamı gelecektir. En gencimizden yaşlımıza kadar tüm Türkiye satranç sporunu tanıyacak ve gelecek nesiller stratejik ve analitik düşünce yapısına sahip olacaktır. Satranç Federasyonu olarak Türkiye’nin satrancı tanıması ve satrancın geniş kitlelere yayılması için çalışmalarımıza durmadan devam ediyoruz. Bugün sokakta satranç oynayan çocuklarımızın, yarın Bayrağımızı göklerde dalgalandırarak Avrupa’da ve dünyada gururumuz olacağına inanıyoruz.”

TSF HAKKINDA

Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) temel görevleri arasında satranç sporu ile ilgili etkinlikleri düzenlemek; Türkiye’yi uluslararası faaliyetlerde temsil etmek; müsabaka, kamp, çalışma ve diğer faaliyetleri yürütmek; uluslararası kurs, seminer, panel, sempozyum ve spor organizasyonları düzenlemek; uluslararası müsabakalara iştirak edecek milli takım sporcuları ile teknik kadroyu seçerek, seçilen takımların müsabakalara hazırlanmalarını ve katılmalarını sağlamak; başarılı sporcuların yetişmesi için gerekli tedbirleri almak ve ödüllendirmek yer almaktadır. 81 il ve 305 ilçede örgütlü TSF’ye kayıtlı 692 bin 217 lisanslı sporcu bulunurken, Türkiye lisanslı sporcu sayısı bakımından dünyanın üst sıralarında yer almaktadır. TSF bünyesinde ayrıca 484 satranç kulübü, 225 eğitim merkezi, 79 bin 815 antrenör, 7 bin 825 hakem bulunmaktadır. Türkiye'de 8 Büyük Usta (GM), 2 Kadın Büyük Usta (WGM), 20 Uluslararası Usta (IM), 3 Kadın Uluslararası Usta (WIM), 49 Fide Ustası (FM), 7 Kadın Fide Ustası (WFM), 14 Usta Adayı (CM) ve 20 Kadın Usta Adayı (WCM) olmak üzere 123 unvanlı satranç sporcusu bulunmaktadır. Satranç sporunda Türkiye 2002-2015 döneminde 124 altın, 107 gümüş, 110 bronz olmak üzere toplam 341 madalya kazanmıştır. Türkiye, 1998-2015 döneminde 60 dolayında uluslararası satranç karşılaşması etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. 2005 yılında MEB ile imzalanan protokolünün ardından satranç ilkokullarda seçmeli ders olmuş, müfredat içinde yer aldığı 2005-2014 yılları arasında okullarda yaklaşık 15 bin satranç sınıfı açılmış, 2,5 milyon öğrenci satrancı seçmiş ve 91 bin 500 adet satranç takımı dağıtılmıştır. TSF’nin 2005 yılından beri ana sponsoru Türkiye İş Bankası olup, 2007–2015 döneminde okullardaki “Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfı” sayısı 15 bine ulaşmıştır. TSF hakkında detaylı bilgiye http://www.tsf.org.tr/ internet adresinden ulaşılabilir.

Haber Merkezi