Sayfa Yükleniyor...
Türkiye’den yönetmenler de koronavirüs salgını dolayısıyla büyüyen toplumsal dayanışmaya dahil oluyor ve filmlerini ücretsiz erişime açıyor
SULTAN GÜMÜŞ
“Körfez’de dünyaya biraz da bugünkü ruh hallerimize yakın bir yerlerden bakmaya çalışmıştık. Belki size de denk düşer, bu boğucu ortamda biraz gülümsetir umuduyla paylaşalım dedik…”
Koronavirüs salgını dolayısıyla tüm dünyada büyüyen dayanışmaya Türkiyeli yönetmenler de dahil oldu. İşte çevrimiçi platformlarda ücretsiz erişime açılan filmler…
Dondurma (Serhat Karaaslan, 2014)
İlk uzun metrajı ‘Görülmüştür’ filminden önce kısa filmleriyle dikkat çeken yönetmen Serhat Karaaslan, 2014 yapımı Dondurma adlı kısa filmini ücretsiz erişime açtı. Van’ın küçük bir dağ köyünde çekilen filmde, 11 yaşındaki Rojhat’ın hikayesi anlatılıyor. Filmde, sıcak bir yaz gününde köye gelen motosikletli dondurmacıdan dondurma almak isteyen Rojhat’ın verdiği mücadeleye tanık oluyoruz.
Gênco (Ali Kemal Çınar, 2017)
Diyarbakırlı yönetmen Ali Kemal Çınar, ilgiyle karşılanan filmi Gênco’yu ücretsiz erişime açtı. Film, kendisine verilen sınırlı güçlerle insanlara yardım etmeye çalışan bir Kürt süper kahramanın hikayesini anlatıyor.
Benden Hikayesi (Onur Barış, 2019)
Onur Barış, usta yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamı ve duygu dünyasını konu edindiği Benden Hikayesi adlı filmini ücretsiz erişime açtı. Filmde, Adapazarı’nda doğan ve ömrünü bir adada geçiren Abasıyanık’ın yaşamı, yazdığı hikayeler eşliğinde işleniyor.
Eksik (Barış Atay, 2015)
Senaryosunu Mehmet Kala ve Şeref Nokta’nın kaleme aldığı, yönetmenliğini ise Barış Atay’ın üstlendiği Eksik adlı film, ücretsiz erişime açıldı. Film, 1980 darbesi sonrası parçalanan bir ailenin, 30 yıllık ayrılık sürecine ışık tutmaya çalışırken, bir anne ve birbirinden ayrı büyümek zorunda kalan iki oğlu arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Çekimleri Antakya’da yapıldı.
Körfez (Emre Yeksan, 2017)
Emre Yeksan’ın ilk uzun metraj filmi Körfez, ücretsiz erişime açıldı. Yeksan, senaryosunu Ahmet Büke ile birlikte kaleme aldığı filmi “Körfez’de dünyaya biraz da bugünkü ruh hallerimize yakın bir yerlerden bakmaya çalışmıştık. Belki size de denk düşer, bu boğucu ortamda biraz gülümsetir umuduyla paylaşalım dedik” mesajıyla sinemaseverlerle paylaştı. Bir İzmir’e dönüş hikayesini anlatıyor.
Hevêrk (Ruken Tekeş, 2017)
Yönetmen Ruken Tekeş, dünya genelinde 200’den fazla festivalde gösterilen Hevêrk (Çember) adlı kısa filmini ücretsiz erişime açtı. Ezidi Kürtlerin inançları nedeniyle karşılaştıkları ayrımcılığa ve zulme ışık tutan film, Mezopotamya’da bir ilkokulda geçiyor. Çekimleri Hasankeyf’te yapılıyor.
Sofra Sırları (Ümit Ünal, 2017)
Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği, Demet Evgar’ın başrolünde olduğu Sofra Sırları, ücretsiz erişime açıldı. Film, hayatını sadece evine ve kocasına adamış bir ev hanımı olarak görünen Neslihan’ın, eşiyle ilgili bazı gerçekleri öğrenmesi ile gelişen olayları konu ediniyor.
Canavarlar Sofrası (Ramin Matin, 2011)
Ramin Matin’in yönetmenliğini üstlendiği, oyuncu kadrosunda İbrahim Selim, Pınar Töre, Tuğrul Tülek ve Gizem Erdem’in yer aldığı Canavarlar Sofrası, ücretsiz erişime açıldı. İzleyicileri distopik bir dünyaya davet eden, tamamı İngilizce çekilen bir film.
Salı (Ziya Demirel, 2015)
Ziya Demirel’in 2015 tarihli kısa filmi Salı, ücretsiz erişime açıldı. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan Salı, genç bir kadının şehirdeki bir gününe odaklanıyor. Sundance ve Toronto gibi önemli festivallere de konuk olan bir film.
Afganistanbul (Ulaş Tosun, 2018)
Gazeteci ve belgesel sinemacı Ulaş Tosun’un İstanbul’da yaşayan Afgan göçmenlerin hikayesini anlattığı, 2018 tarihli Afganistanbul belgeseli internette ücretsiz erişime açık. Belgesel, göçmenlerin asgari şartlarda istikrar için göze aldıkları umut yolculuğuna paralel, insan kaçakçılığını, denizde son bulan hayatları, cezaevlerini ve bu yolculuğun en zorlu parçalarından biri olan İstanbul’daki yerel sorunlarla birlikte ortaya çıkan gayri insani koşulları anlatıyor.
İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy-Özgür Doğan, 2008)
Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan‘ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği İki Dil Bir Bavul (2008), bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatıyor.
Demsala Dawî Şewakan (Kazım Öz, 2008)
Yönetmenliğini Kazım Öz’ün üstlendiği Demsala Dawî Şewakan (Son Mevsim: Şavaklar, 2008), Dersim bölgesinde yaşayan ve hayvancılıkla geçinen göçebe bir topluluk olan Şavaklar’ın yok olmakta olan yaşam tarzlarını, doğayla bağlarını ve toplumsal yapılarını belgeleyen bir çalışma.
Leyla Gencer: La Diva Turca
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını üstlendiği Leyla Gencer: La Diva Turca belgeselini dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak erişime açtı. Yirminci yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’in yaşam öyküsünü anlatan bir belgesel.
Haber Merkezi