Usta tiyatrocu ile sanata dair: “Şimdi sanatçılar sefil”

Oyuncu, yönetmen ve senaryo yazarı Toygun Ateş, ‘‘Günümüzde bizim gibi sinema sanatçıları sefil. Hem de çok sefil. Sanat, film eski dönemdeydi. Şimdi her şey alete dayalı oldu’’ ifadelerini kullanarak, yeni dönem sinema ve dizi anlayışını eleştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.09.2020 06:49
  • Güncelleme Tarihi : 11.09.2020 06:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Usta tiyatrocu ile sanata dair: “Şimdi sanatçılar sefil” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Bugüne kadar 200’ün üzerinde film, 3 binin üzerinde dublaj yapan usta oyuncu Toygun Ateş, 7 yaşında başladığı oyunculuğu 66 yaşında olmasına rağmen devam ettirdiğini ifade etti. Ancak, sanat alanında insana dayalı çok fazla şeyin artık kalmadığını aktaran Ateş, sektöre dair sıkıntı duyduğu konuları paylaştı.
Öncelikle Türkiye’deki sanat gelişimine ilişkin konuşan Toygun Ateş, “İnsanların şunu anlaması ve unutmaması lazım. Bir ülkenin kendini en iyi anlatım biçimi sanattır. En güzel anlatım biçimidir. Oradan, o toplumun ne olduğunu anlarsın, neler beklediğini görürsün. Eğer sen sanatı durdurursan bir anlatımın yoktur. Kuru söylemlerle hiçbir yere gidilmez. Hiçbir yerde de kendini tanıtamazsın. O zaman sürekli tank koymak zorunda kalırsın” dedi.
SAHNELER YIKILMAYA YÜZ TUTSA DA…
Kovid-19 dolayısıyla tüm sektörlerde yaşanan sorunlar sanat camiasında da boy gösterdi. Tiyatro da payını alanlar arasında. Türkiye’deki birçok usta sanatçı tiyatroculara yönelik ‘yasa’ ve ‘hak’ vurgusu yaparken, Toygun Ateş, durumu şöyle değerlendirdi: “Tiyatro sanatı diğer sanat dalları gibidir. Beslendiği asıl kaynak hem ülkenin hem dünyanın yaşadığı sorunlardır ve bunları farklı biçimde hayata katarak bu anlamda insanlıkta akıl zenginliği yaratmak gibi bir amacı vardır. Bu son süreçte maalesef bütün sanat dalları üzerine atılan örtü tiyatro sanatı üzerine de atılmıştır. Ama sistem, ne yaparsa yapsın sahneler kapansa da, yıkılmaya yüz tutsa da, oyunlar yasaklansa sansürlense de, tiyatro dünyası hem benim ülkemde hem dünyada ya sokaktadır ya sahnededir. Bu sesi susturmak insanlığın ortaya çıktığı günden beri mümkün olmamıştır, yine de olmayacaktır.”
“BÜYÜĞE HÜRMET YOK”
Türkiye’nin önemli tiyatro ve kalemlerinden biri olan Ateş, ‘‘Yaklaşık 3 binin üzerinde dublaj yaptığımı söyleyebilirim. Herhalde bir de 200 film vardır oynadığım. Ta Cüneyt Arkın’ın ‘Cemil Dönüyor’ filmlerinden bu yana pek çok karakteri canlandırdım. Ancak şunu söyleyebilirim ki, sanat, sinema, anlayış eskidendi. Şimdi sanatçılar sefil. Sanat, film bana göre eski zamanlardaydı. Her şey teknoloji ve alete dayalı olmaya başladı. İnsana dayalı çok fazla şey yok. Etrafın karşılaması, ilgi, her şey yıprandı. Türkiye yıprandı. Benim en çok üzüldüğüm şey, insanın insana olan saygısının kalmaması. Büyüğe hürmet yok. Bu da her mesleğe yansıyor. Tek dertli olduğum nokta bu’’ ifadelerini kullandı.
ATEŞ, KARAGÖZ İÇİN SAHNEDE
Londra’da da oyunculuk yapan Kalust Şalcıoğlu ile Toygun Ateş’in başrolleri paylaştıkları ‘Mahalle Baskını’ adlı oyunda; Ateş ‘Karagöz’ü, Şalcıoğlu ise ‘Tuzsuz Deli Bekir’ ve ‘Karagöz’ün karısı’ karakterlerini canlandırıyor. Aynı tiyatro oyununda hem kadın hem de erkek karakterleri canlandırmanın; rollere adapte olmak ve sahne aralarında sürekli kıyafet ve makyaj değiştirmek açısından oldukça yorucu olduğunu belirten Toygun Ateş, deneyimli tiyatrocu Kalust Şalcıoğlu’nun iki rolün de hakkını fazlasıyla verdiğini hatırlattı.
TOYGUN ATEŞ KİMDİR?
Oyuncu, yönetmen, senaryo yazarı. Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, seslendirme sanatçısı, 2 Haziran 1954, İstanbul doğumlu. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu.
Çok sayıda tiyatro oyununda oynayan Toygun Ateş, sinema oyunculuğuna 1976 yılında ‘Mağlup Edilemeyenler’ filminde Gazete Çalışanı rolünü alarak başladı. O yıldan itibaren 100’den fazla ve dizi filminde oynadı. Seslendirme sanatçısı olarak hem seslendirme yönetmenliği hem çeşitli yapımlar için seslendirmeler yaptı. Sinema yönetmeni ve senaryo yazarı da olan Toygun Ateş, yeni projelerde oyuncu, yönetmen, senarist olarak yer almaya devam ediyor.