- Kültür-Sanat
- 02.07.2025 15:42
Müren Beykan’ın editörlüğünü yaptığı ve başarılı öykü yazarlarından Ahmet Büke’nin kaleme aldığı ‘Mevzumuz Derin’, gençliğin sesini lanse ediyor
SULTAN GÜMÜŞ
“İnsanın en becerikli olduğu alan, kendini ikna etmesidir işte. Annemi hıçkırıklar, kendimi de uçuşan sorular içinde bırakıp, içi boş bir elbise gibi gidip yatağa uzandım. Havadaki tehlike kokusunu sonuna kadar alıyordum. Ama uyursam, yarın olursa, güneş doğarsa, hiçbir şey olmamış gibi hayatıma devam edebilirim sanıyordum.”
Bir gencin geleceği ve ülkesinin geçmişi nerede kesişir? Sıradan, hatta yok sanılan hayatların öykücülerinden Ahmet Büke, ON8’deki ilk gençlik romanında İzmir’den, Varyant’ın tepelerinden bir gencin sesini taşıyor. Büke’nin yakın dönemde ON8 Blog’daki tefrikasıyla hayat verdiği Bedo, artık bir romanın başkahramanı. Bir yanda susturulmaya, zayıf düşürülmeye, yok edilmeye çalışılmış nesiller; diğer yanda bu nesillerin kapanmamış yaralarının izinde ve kendi var oluş mücadeleleri içinde yarınlarına bir yön çizmeye çalışan Bedo gibi gençler… Çocuk ve Gençlik Yayıncıları Derneği (ÇGYD) ‘013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’ne değer görülen ‘Mevzumuz Derin’, hem gençler hem de yetişkin okurlar tarafından beğeniyle okunuyor. ‘İnsan Kendine De İyi Gelir’ adlı öykü kitabı da çok sevilen yazarın yeni öyküleri her pazartesi ON8 Blog’da yayınlanmaya devam ediyor.
GENÇLİĞİN ZOR YILLARI
Bedo, dedesi ve annesiyle İzmir’de yaşayan, üniversite sınavlarına hazırlanmak için dershaneye giden bir gençtir. Bedo’nun cep telefonuna gizemli SMS’ler gelmeye başlar ve dershanenin çeşitli noktalarına birisi onun için kitaplar bırakır. Bedo ve yakın arkadaşı ‘çingene’ Barbo bu gizemi çözmeye çalışır. Bedo, küçükken kaybettiği babasının yokluğunu yoğun bir şekilde hisseder. Bazen sinir krizleri geçiren, yakın bir ilişki kurmayı başaramadığı annesi ve ağzından laf alınması zor dedesinin, babasıyla ilgili söylediklerini kafasında evirip çevirir. Gençliğin zor yollarında yürüyen Bedo, hem ülkesinin hem kendi aile geçmişinin karanlık sırlarıyla burun buruna gelir.
BAŞARILI ÖYKÜCÜ AHMET BÜKE
1970 ’te Manisa’da doğdu. 1997’de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. ‘008’de Alnı Mavide (‘008) kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, ‘011’de Kumru’nun Gördüğü (‘010) ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Bize yaşamın acı, tatlı, bazen tuhaf, bazen de acayip öykülerle akıp gittiğini hatırlatan Büke’nin E Dergisi, Adam Öykü, Patika, Notos gibi pek çok dergide öyküleri yer aldı. İzmir Postası’nın Adamları (‘004), Çiğdem Külahı (‘006), Ekmek ve Zeytin (‘011), Cazibe İstasyonu (‘01’) ve Yüklük (‘014) adlı öykü kitaplarıyla tanındı. ON8 Blog’da tefrika etmeye başladığı İzmirli Bedo’nun öyküleri, Mevzumuz Derin (‘013, ON8) adıyla bir ilk romana dönüştü ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) ‘013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’nü kazandı. Büke’nin ON8 Blog’da ‘Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi’ adlı köşesinde her hafta biriktirdiği öykülerinden bir seçkiyi de içeren İnsan Kendine De İyi Gelir (‘015, ON8) adlı öykü kitabıysa Dünya Kitap ‘015 Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü kazandı. Aynı yıl, ‘Hazır Bilgi Serisi’ için derleyip tanıttığı 100 Tuhaf Kitap yayımlandı. ‘Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi’nden ikinci bir seçkiyi içeren Gizli Sevenler Cemiyeti(‘016, ON8) adlı öykü kitabının ardından, Eyvah, Babam Şiir Yazıyor ! ve Annemle Uzayda adlı resimli ‘Zeyno Kitapları’ ile (‘017, Günışığı Kitaplığı) ilk kez çocuklara öykü anlatan yazarın son romanı, Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı Gökçe’nin Yolu (‘018). Ahmet Büke, eşi ve kızıyla birlikte İzmir’de yaşıyor.