- Kültür-Sanat
- 20.04.2025 11:41
Gazeteci-Yazar Uğur Oralın yurt dışında basılacak ilk Türk yazara ait felsefe kitabı olma özelliği taşıyan, "Anlar ve Düşünceler" isimli kitabı yılbaşından önce Yunanistandaki tüm kitapçıların raflarında yerini alacak
ONURHAN ALPAGUT
Türk-Yunan dostluğunun gelişmesi, pekişmesi için yaptığı çalışmalarıyla Türkiyede olduğu kadar Yunanistanda da oldukça tanınan gazeteci yazar Uğur Oralın 'Anlar Ve Düşünceler' isimli kitabı Yunanlı okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.
Daha önce açtığı fotoğraf sergilerinde fotoğraf ve felsefeyi buluşturan ve ortaya çıkardığı özgün tarzı büyük ilgi gören Oral, aynı formatı kitap haline dönüştürdü. Yunanistanın önde gelen yayınevlerinden Militosun yayınlayacağı kitapta Oralın 50 fotoğrafının yanında 50 felsefe denemesi de yer alacak. Kitap yıl sonunda bütün Yunanistandaki kitapçıların raflarında yerini alacak.
KİTAP MİLİTOS BÜNYESİNDE YAYINLANACAK
Atinada, daha önce engelli Yunan çocukları yararına açtığı üç fotoğraf sergisi de büyük ilgi gören ve Yunan basınının Dostluk ve barış elçisi olarak adlandırdığı Uğur Oral bu sefer yazar kimliğiyle Yunanlılarla buluşacak. Önceden böyle bir kitap tasarlamadığını ancak sergilerini ziyaret eden sanatseverlerin talebi üzerine Anlar Ve Düşünceleri kaleme almaya niyetlendiğini belirten Oral, "Denenmemiş bir şeyi denemek, fotoğrafla felsefeyi buluşturmak istedim bir gün. Aynı anda hem düşüncelere seslenmek, hem de duygulara dokunmak istedim. Önce Türkiyede açtığım bir fotoğraf sergimde denedim bunu. Fotoğrafların yanında kimi felsefe denemelerim yer aldı. İlgi beklediğimden de büyük oldu. Birçok sergi ziyaretçisinin denemelerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştığını gördüm. Sergi ziyaretçileri bu formatı bir kitaba dönüştürmemi istediler. Aynı sergiyi Atinada da açtım. Sanatseverlerin ilgisi yine çok büyüktü. Yunanlı dostlarım da aynı talepte bulundular, bu sergiyi kitaplaştırmamı önerdiler. Yunanlı bir dostum Militos Yayınlarıyla temasa geçmemi sağladı. Militos Yayınları Başkan Vekili değerli dostum Sayın Nikos Chatzigeorgiou ile görüştüğümüzde o da bu kitabın büyük ilgi göreceğine inandığını belirtti. Kendisiyle kitap üzerine bir yıla yakın bir süre fikir alışverişinde bulunduk. Son Atina ziyaretimde işbirliğimizi resmileştirdik, tüm fotoğrafları ve denemeleri teslim ettim; çalışmalar başladı. Yayıncım özellikle yılbaşı öncesinin kitabın yayınlanması açısından çok uygun bir zaman olacağını söyledi. İki ay sonra Yunanistandaki tüm kitapçılarda kitabım satışa sunulacak. Benim için birçok imza günü de tertip edecekler. Böylece Yunanlı okurlarla bir araya gelme şansı da bulacağım. Militos birçok prestijli kitaba imza koymuş, Yunanistanın önde gelen yayınevlerinden biri. Militosun yazar ailesine katılmak benim için ayrıca bir mutluluk ve onur olacak dedi.
YENİ PROJELER YOLDA
Kitabın Yunancaya Olga Firuze Kurt tarafından çevrildiğinin altını çizen Oral, Anlar Ve Düşünceler"in doğum sancılarını benimle paylaşan, Türk ve Yunanlı tüm dostlarıma teşekkür borcum var. Değerli dostum Nikos Chatzigeorgiounun yapıcı ve dostça yaklaşımlarını unutamam. Kitabı Yunancaya kazandıran değerli arkadaşım Olga Firuze Kurta özellikle teşekkür etmek istiyorum. Sevgili Olga, ilk günden itibaren heyecanımı paylaştı ve büyük bir özveriyle tüm metinlerin Türkçeden Yunancaya çevirilerini gerçekleştirdi. Ve elbette, en büyük teşekkürü bu kitabı hazırlamam için beni motive eden, bu kitabın ortaya çıkmasına vesile olan sanatseverlere etmem gerekiyor dedi. Uğur Oral aynı zamanda Militos Yayınları ile başka işbirlikleri için de görüşmeler yaptıklarına, kitabın yayınlanmasının ardından farklı bazı projelerde de birlikte çalışacaklarını vurguladı.
DOSTLA SOHBET EDER BİR BİÇİMDE
Felsefi denemelerini çok sade bir dille ve bir dostla sohbet eder şekilde kaleme aldığını belirten Oral sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesleğim, yani gazetecilik, hayat gökkuşağının birçok farklı rengini bir arada görebilmemi sağladı. Çok farklı ortamlarda bulundum, çok değişik insanlar tanıdım, her biri ayrı bir roman olacak yaşam öyküleri dinledim. Gördüklerim, yaşadıklarım ve öğrendiklerim ışığında sorgulamaya başladım hayatı. Aynayla yüzleştim. Yaşadıklarımın özünü damla damla, duygu ve düşünce fıçımda biriktirmeye başladım. Bir gün fıçının kapağı kapanmayacak kadar dolduğunu, taşmaya başladığını fark ettim. Süzülen damlalar bu denemelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Hepsi, kendi teorilerim, kendi doğrularımdır; kendimce doğru olanları yazdım sadece. Felsefe denince insanlar biraz duraksar. Felsefi metinlerin çok ağır, karmaşık olduğunu düşünür. Bu yaklaşımı ortadan kaldırmak adına sohbet eder tarzda ifadeler, şiirsel bir dil kullandım denemelerimi yazarken. Her eğitim düzeyinden insanın kolaylıkla okuyacağı ve anlayacağı bir felsefe kitabı oldu Anlar Ve Düşünceler. Yunanistan felsefenin doğduğu ülke. Felsefenin doğduğu topraklarda bir Türkün felsefe kitabı yayınlaması bu bağlamda ilk olacak. Okurlara da ilginç geleceği kanısındayım. Yunanlı okurlara göstereceğine inandığım ilgiden ötürü şimdiden çok teşekkür ederim."
TALEP GELİRSE NEDEN OLMASIN
Kitabın Yunanistan, Militos Yayınları ile basılacağını belirten Oral, kitabın Türkiye'de basılması içinde "neden olmasın" diyerek açık kapı bıraktı. Oral, Bana bir talep gelirse neden olmasın. Türkiye'de ne yazık ki felsefeye gerektiği takdiri görmüyor. Hiçbir Dünya dilinde 'Felsefe yapma' diye bir kelime yoktur. Bu söylem bir tek Türkçede var. Bu da bizim insanlarımızın felsefeye ne kadar kapalı olduğunun göstergesidir. Bu yeni bir durumda değil. Osmanlı'dan beri süre gelen bir şey. Osmanlı'da bir dönem tüm okullarda felsefe dersleri kaldırılmıştır. Felsefe analiz etmek, sorgulamak, derin düşünebilmektir. Bizim genlerimizde Osmanlı'dan gelen sorgulama kavramı olmadığı için Felsefe fazla ilgi görmez. Ve o yüzdendir bizim dilimizdedir 'Felsefe yapma' kelimesi. Baktığınız zaman bizim tarihimizde değerli düşünürler vardır. Mesela bir Mevlana,Yunus Emre vardır. Bunların felsefeleri çok değerlidir. Ancak Mevlanaya nedense Avrupalılar çok sahip çıkar. Yabancılar Mevlanayı Rumi olarak biliyorlar. Ben yabancı dostlarımın sanal sayfalarında Rumi şeklinde düşünürümüzün sözlerini gördüğümde çok etkileniyorum. Ama biz ne yazık ki değerini bilememişiz. Analitik düşünmeyi sevmediğimizden dolayı felsefe geri planda kalmıştır dedi.
Uğur Oral kimdir?
Gazeteci-Yazar Uğur Oral 1969 yılında İzmir'de doğdu. İlkokulu Karşıyaka Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda ,ortaokulu, İzmir Özel Saint Joseph Fransız Koleji'nde okudu. Ardından Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde eğitimine devam eden Uğur Oral son sınıfı mezunu olduğu İzmir Karşıyaka Lisesi'nde tamamladı.Sonradan Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransız Dili Ana Bilim Dalı'na geçti ve buradan mezun oldu. Yüksek lisansını DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde yaptı.Halen aynı enstitüde doktora eğitimine devam etmektedir.Fransızca ve İngilizce bilen Uğur Oral gazeteciliğe 1987 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde başladı.Branş olarak politikayı seçti ve bu alanda uzmanlaştı.Yeni Asır Gazetesi'nde görev aldığı süre içerisinde birçok haber, araştırma ve yazı dizisine imza koydu, ödüller kazandı.Ardından İzmir'in ilk özel Radyosunun (Genç Radyo) kuruluş çalışmalarına katılarak Genel Yayın görevini üstlendi. Birçok yerel basın organının kuruluşunda idareci olarak görev yaptı. 1993 yılında Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Fransız Dili Basını ve Gazetecileri Birliğine kabul edildi.Uluslararası basın kartını taşıdığı söz konusu birliğin Türkiye'deki örgütlenmesinde görev aldı ve yayın organı La Gazette'in Türkiye muhabirliğini üstlendi. Fransa, İsviçre ve Avusturya Basın'nda yabancı dilde kaleme aldığı makaleleri yayınlandı. Birçok okulda, sivil toplum örgütlerinin toplantılarında yazılı ve görsel yayıncılık konulu konferanslar verdi, panellerde konuşmacılık yaptı. İzmir'de yazılı ve görsel basına birçok yeni ismin kazandırılmasına öncülük etti."Avrupa'da yerel basın" konusunda geniş çaplı araştırmalar yaptı. Batılı Ülkelerde görsel ve yazılı basın organlarının tiraj, izlenme oranını artırma teknikleri hususunda incelemelerde bulundu ve bu alanda birçok yerel basın kuruluşuna danışmanlık yaptı. 1995 yılında ilk kitabı yayımlandı. Halen basıma hazır 4 kitabı bulunmaktadır. Yedek Subaylığını Genel Kurmay Başkanlığı'nda Fransızca mütercimi olarak tamamladı. Ankara'da bir yıl süresince Gözlem Gazetesi adına siyaset ve ekonomik içerikli Haftanın sohbetlerinini hazırladı. İzmir'e geri dönüşüyle birlikte Oral Yayıncılık Ltd. Ştiyi kurdu ve basın sektöründe işverenliğe yöneldi. İlk olarak, 15 günde bir yayınlanan, İzmir'in ilk haber aktüalite dergisi İzmir 2000'i kurdu.2003 yılında Ege Kültür Platformu'nun on yılda bir tertip ettiği "İzmir'de On yılın En iyileri" organizasyonu kapsamında Son 10 yılın En başarılı Basın Kuruluşu Yöneticisi ödülünü aldı. Fotoğraf sanatıyla çok küçük yaşlardan beri ilgilenmekte olan Uğur Oral ikisi Yunanistan'ın başkenti Atina'da olmak üzere 8 kişisel fotoğraf sergisine imzasını koydu. Bugün itibarıyla yerli ve yabancı basın organlarında makaleleri ve araştırma yazıları yayınlanan Uğur Oral çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, okulların ve fikir kulüplerinin davetlisi olarak Türkiye'nin birçok yerinde konferanslar vermektedir.