- Kültür-Sanat
- 18.04.2025 12:22
Mask sanatçısı Eylem Sürerin edebiyat dünyasının önemli isimlerinden aldığı yüz kalıplarının oluşturduğu Yaşayan Yüzler sergisi İzmir Mask Müzesinde açıldı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Türkiyede bir ilke imza atarak yaşam maskları projesini hayata geçiren Eylem Sürerin Yaşayan Yüzler sergisi Mask Müzesinde açıldı. Açılışa sergide yüz kalıpları yer alan edebiyat dünyasının değerli yazarları başta olmak üzere Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salim Çetin de katıldı. Aralarında Berin Taşan, Nuran Harari, Şadan Gökovalı, Muzaffer İzgü, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Efdal Sevinçli, Halim Yazıcı, Sina Akyol, Hülya Deniz Ünal, Yıldız İlhan gibi edebiyat dünyasının önemli isimlerinin yüz kalıplarının bulunduğu sergi ziyaretçilerini bekliyor.
PROJENİN DEVAMI GELECEKTİR
Sergi açılışında konuşan Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salim Çetin, Bu projenin arkası gelecektir. Böyle projelerin ancak Eylem Hanım gibi başarılı insanlar tarafından yapılabileceğine inanıyorum. Gerçekten yaratıcı bir proje, herkese gidip bunu anlatmak da zahmetli bir şey... Bunu kabul ettirmek bir hayli zor olsa gerek, ama Eylem Hanım başarmış ve yazarlarımız da incelik göstermişler. Böyle projeler önemli. Sonuçta hepimiz faniyiz ve bu dünyada bir şeyimiz kalmalı. Edebiyatçılarımızın eserlerinin yanında böyle bir simge kalması da çok önemli dedi.
SORUMLULUK DUYGUSUYLA YAPIYORUM
Kendini topluma karşı sorumlu hissettiği için değerli yüzleri geleceğe taşıma kaygısı taşıdığını söyleyen Mask Sanatçısı Eylem Sürer, Yaklaşık 3 yıldır süren bir çalışma. Hep anlatmaya çalıştım ancak bu yıl iyi anlatabilmişim ki başladık. Yukarda yüzünü göreceğiniz, şu an aramızda olan çok değerli isimler bu serginin ortağıdır. Bunu bir sorumluluk duygusuyla yapıyorum ben. Yeni keşfedilmiş bir teknik değil, yüzyıllardır kullanılan bir teknik. Ancak sorumluluk duygusuyla bunu çalışmak çok daha farklı bir şey... Kendi kendime bir görev verdim ve bu çalışmaları sürdüreceğim. Sadece edebiyatta değil sinema, spor ve politika alanında bu ülkede bir şeyler yapmaya çabalayan insanların yüzlerini gelecek kuşaklara taşımak benim boynumun borcu. Umarım çok daha güzel noktalara hep birlikte gideceğiz. Neden edebiyatla başladığımı soruyorlar; söz uçar yazı kalır! O yüzden bu adımı birlikte atarken edebiyat dünyasından isimlerle başlamanın çok daha iyi olacağını düşündüm diye konuştu.
UMARIM ZAMANLA YÜZÜMÜZ YERE DÜŞMEZ
Sergide yüz maskı bulunan yazar Hidayet Karakuş, Umarım zaman yüzümüz yere düşürmez. Atatürkün büstlerinin bile depolara atıldığı bir dönemde acaba bizim yüzlerimiz ne olur; doğrusu biraz kaygılıyım. Elbette bir yazar eserleriyle geleceğe kalmalıdır ancak Eylem Hanımın girişimi bizi gerçekten onurlandırdı. Yüzümün maskı alınırken önce o alçının serinliğini duydum. Sonra o alçıyı parça parça yüzüme yerleştiren Eylemin becerikli ellerinin devinimlerini hissettim. Daha sonra alçı kurumaya başlayınca bir gerginlik duyumsadım yüzümde. Eylemin çok güzel bir yaklaşımı var... Sivas Katliamından kurtulduğumu bildiği için acaba otel kapatıldığında da benzer duygular yaşadım mı diye geçmiş aklından. Doğrusu geçmemişti. İyi ki düşünmemişim, yoksa çok daha farklı mimikler çıkabilirdi ifadelerini kullandı.