- Kültür-Sanat
- 14.05.2025 11:27
Ülkemizin tek, yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Gününün yedincisinde, edebiyatçılar, kitaplara emek verenler ve okurla kitapları buluşturan tüm paydaşlar Kadir Has Üniversitesinde bir araya geldi. Yayıncılık ve edebiyat dünyasının buluştuğu konferans önemli isimleri ağırladı
MEHMET ŞERİF TOPRAK
Zeynep Cemali Edebiyat Gününün yedincisi düzenlendi. Çocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığının 2011 yılından beri düzenlediği konferansta çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, çevirmen, tasarımcı, illüstratör, telif ajansı, kitapçı, dağıtımcı ve akademisyen bir araya geldi. Edebiyat günü, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2017 Ödül Törenine de ev sahipliği yaptı.
SORUNLAR MASAYA YATIRILDI
Yayıncılığın güncel konularının tartışıldığı tam günlük konferansın açılış konuşmasını, hem çocuklar hem yetişkinler için üreten sanatçı Behiç Ak yaptı. Dünyada her şeyin kötüye gittiği bir dönemde, çocuk edebiyatının insanlığa yepyeni bir kapı araladığına dikkati çeken Yazar Ak, Yetişkinlerle çocuklar arasındaki duvarı yıkmak için çocukların deneyimsizliğine ihtiyacımız var. Yakın geçmişte çocuk edebiyatına burun kıvıranlar şimdi çocuklarıyla, torunlarıyla çocuk kitabı okuyor dedi.
Sektöre 40 yıldır emek veren, usta edebiyatçı Enis Batur, konferansın kapanış konuşmasını yaparken, ülkenin tablosunun iç karartıcı olduğunu, ancak bunun panzehirinin, herkesin kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışması olduğunun altını çizdi. Batur, Yayın dünyası, Don Kişoteks bir dünya değil; ne durumda olduğumuzu bilmek ve ona göre hareket etmek gerekir. Sorumluluğumuz, ürettiğimiz metnin kıymeti, niteliğidir ifadesini kullandı.
EDEBİYATIN YERİ
Ödüllü öykücü, televizyoncu Yekta Kopan ile kültür sanat gazeteciliğinin üretken isimlerinden, yazar Sibel Oral, yeni iletişim evreninde edebiyatın yerini masaya yatırdı. Yeni medya ortamlarındaki edebiyat, dil ve ifade anlamındaki değişimlerin vurgulandığı söyleşide Yekta Kopan, Kitap, yerine başka bir şey koyamayacağımız bir buluştur. Kitap, bedensel değil, zihinsel uzantımızdır. Biz yok olacağız, ama kitap yok olmayacak dedi. Basılı kitabın hiçbir zaman ölmeyeceğini belirten Sibel Oral ise, Sosyal medya sayesinde yaralanan bir şey var, ama o kitap değil; dil, eleştiri, yazar ve okur ifadesini kullandı.
YAZAR YALNIZ KALIYOR
Edebiyat ajanı Nermin Mollaoğlu ile yazar, yayıncı Mine Soysalın edebiyatımızın son 10 yıldaki yurtdışı serüveninin masaya yatırdığı oturumda, yayınevlerinin yaklaşımından uluslararası fuarlara dek birçok başlık değerlendirildi. Nermin Mollaoğlu, yurtdışı fuarlarda konuk ülkelik deneyiminin bu fuarlara hazırlık sürecindeki önemini vurgulayarak, Yayınevlerinin web sitelerine, İngilizce katalog hazırlıklarına, telif hakları bölümlerine istihdam konusunu ciddiye almaları gerekiyor dedi. Yayınevlerinin yazarlarıyla yurtdışı temsil konusunda işbirliği içinde çalışmasının anlamını hatırlatan Mine Soysal, Yazarının kitabını yurtdışında temsil eden, tanıtan çok az yayınevi var. Yazar, koca bir dünyada tek başına dedi.
İstanbul İstanbul romanıyla Vaclav Havel 2017 Ödülüne değer görülen ve ödül töreni nedeniyle New Yorkta bulunan yazar Burhan Sönmez, katılımcılara video kaydı aracılığıyla seslenerek, edebiyatın özgürlük dilini vurguladı.
Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2017 Ödül Töreninde konuşan Proje Başkanı Müren Beykan, dayanışma kavramını, muhtaç olana yardım etmek, büyük bir iyilik yapıp gönenmek olarak düşünen gençlerin azımsanmayacak sayıda olduğuna dikkati çekti.