Yazmak hayata kurulu düzene meydan okumaktır

Öğretmen ve Yazar Sadık Arslan, “Yazmak, hayata ve kurulu düzene meydan okumaktır, en çok bunun için yazıyorum” diye konuştu. Arslan son olarak “Bu Dünyadan Mahzuni Geçti” biyografik inceleme kitabını yayımladı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.01.2021 08:24
  • Güncelleme Tarihi : 04.01.2021 08:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yazmak hayata kurulu düzene meydan okumaktır haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT - ÖZEL HABER

Edebiyat Öğretmeni ve Yazar Sadık Arslan bu sene içerisinde “Bu Dünyadan Mahzuni Geçti” biyografik inceleme kitabını yayınlandı. 10 bölümde Aşık Mahzuni’yi anlatan eser edebiyat dünyasından tam not aldı. Ayrıca “Soğuktu ve Kar Yağıyordu” , “Bâlik’te Ölmek”, “Sıvası Kanayan Ev” gibi önemli eserleri Türk edebiyatına kazandıran yazar Arslan, “Yazmak, hayata ve kurulu düzene meydan okumaktır, en çok bunun için yazıyorum” diye konuştu. Babası köy enstitülü bir öğretmen olması sebebiyle, evlerinde zengin bir kütüphaneye sahip olduklarını dile getiren yazar Arslan, “Eve günde iki gazete girerdi, ablalarım üniversitede okuyordu. Evimize sık sık Âşık Mahzuni, Âşık Mahrumi, Ali Nurşani ve Ali Kızıltuğ gelirdi. Onların sohbetlerini, atışmalarını dinlerdim hayranlıkla. Çocukluğumda da Erzincan’dan köyümüz Berçenek’e “Leyla” adını verdiği beyaz bir atla Âşık Davut Sulari gelir, âşık kültürünü anlatır, saz çalar, yörenin sanatçılarını evimizde toplar, birkaç gün kalır sonra çeker giderdi. Böyle bir ortamda büyüyüp de yazmamak mümkün mü? Çocukluk ve gençlik yıllarım hep okuyarak, araştırarak geçti. Biriktirdim, çok biriktirdim. Sonra bunları insanlara anlatma ihtiyacı duydum” dedi.

AŞIK MAHZUNİ’Yİ ANLATTI

İlk öykü çalışmalarını, Afşin Lisesi’nde Yücel Kayran ile birlikte çıkardıkları dergilerde yayınlamaya başladığını söyleyen Arslan, “Daha sonra Yeni Çağrı, Anadolu Sanat, Yaşam Sanat, Yarpuz, Ilgın, Serçeşme, Berfin Bahar ve Artemis gibi dergilerde yazınsal ürünlerim yayımlandı. Afşin Haber gazetesinde söyleşilerim ve kitap tanıtım yazılarım yayımlandı. Celal İlhan, Salim Taşçı, Öner Yağcı, Saygı Öztürk, Haydar Eroğlu, Hande Baba ve Veli Bayrak’ın Seçici Kurul üyesi olduğu 2020 Arif Baş Öykü Ödülü’nü “Sıvası Kanayan Ev” adlı 3. Öykü dosyam aldı ve bu dosya Klaros Yayınları tarafından yayımlandı. 2019 senesinde “Soğuktu ve Kar Yağıyordu” adlı ilk öykü kitabım Ocak 1.baskıyı, Mart 2019’da 2.baskıyı yaptı. Bu dosyayı genç yaşta kaybettiğim eşim Gülseren’e adadım. Genel olarak, ölüm, yalnızlık, anlaşılamama, bireyin iç dünyası, aşk ve aile içi çatışmalar gibi temalardan oluşuyordu bu kitap. Çok ilgi gördü. İkinci kitabım “Bâlik’te Ölmek” ise Ekim 2019’da yine Dorlion Yayınları tarafından yayımlandı. Bu yapıtta da daha çok yeni öykü teknikleri denedim: Küçürek, modernist, manzum ve durum hikâyelerinin ağırlıklı olduğu bir kitap oldu. Bu dosyada insanın içinde bulunduğu topluma yabancılaşması ve çelişkileri ile bireyin iç dünyası ve yok edilen doğa üzerinde durdum. 2020 Arif Baş Öykü ödülünü alan “Sıvası Kanayan Ev” adlı dosyam daha çok bir dönem kitabı oldu. Kitap teması, şiirsel dili ve öyküde kullanılan anlatım teknikleri açısından birinciliğe layık görüldü. Bu kitapta 12 Eylül dönemi ve sonrasında çekilen acılar, işkence, ayrılık, zorunlu göç, aşk, yabancılaşma, çocukluk temalarını iç çözümleme, gösterme, geriye dönüş, monolog ve bilinç akışı gibi teknikler kullanılarak anlattım. Son kitabım Ozan Yayıncılıktan çıkan “Bu Dünyadan Mahzuni Geçti” yaklaşık 300 sayfadan oluşan bir biyografik inceleme kitabı. 10 bölümden oluşuyor. Bunların dışında derlemeci Seçkin Zengin’in dört kitabına katkı sunan mektuplar yazdım. Yazdıklarım TRT Çukurova Radyosu ile Kozmik Radyoda haber ve söyleşi halinde yayımlandı” diye konuştu.

2021’DE 3 YENİ KİTAP

Hazırlığını sürdürdüğü üç dosyanın yayımlanmayı beklediğini söyleyen yazar Arslan, “ Şu an üzerinde son rötuşlarını yaptığım üç dosyam var: “Çeşm-i Siyahım” inceleme , “Yarın Sızlar” roman ve “Coronavirüs Günlükleri” Bu üç dosyayı da 2021 yılında yayımlamayı düşünüyorum. Edebiyatta daha yolun başında olduğumu düşünüyorum. Yazacağım çok şey var. Elbette yazmak için okumak, yaşamak, gözlem yapmak ve sanat ortamının içinde bulunmak gerekiyor. Ben de bunları yapmaya çalışıyorum. Bunun için de sürekli okuyor ve seyahat ediyorum. Dağları, taşları, börtü böceği, yok edilen doğayı ve talan edilen hayatımızı yeni bir bakış açısıyla ve farklı anlatım teknikleriyle kurgulayarak post modernist bir anlayışla yazmaya çalışıyorum” dedi.

YAZAR SADIK ARSLAN KİMDİR?

1964 Afşin, Berçenek doğumludur. 1983 senesi Afşin Lisesinden, 1989’da Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünden mezun olmuştur. 30 yıl süresince Türkiye’nin farklı illerinde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapmıştır. Mersin’de öğretmen olarak görevine devam etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Edebiyata yazdığı eserler ile katkı sunmaya devam etmektedir.