Sayfa Yükleniyor...
8 bin 500 yıllık tarihiyle Yeşilova Höyüğü kazıları 10uncu yılını doldurdu. İzmirde en eski yerleşim alanlarından biri olan Yeşilova Höyüğü 2015 yılı kazı çalışmaları değerlendirilmesi yapıldı
2005 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi ile başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesinin desteğiyle süren Yeşilova Höyüğü kazıları 10uncu yılını doldurdu. Yeşilova Höyüğü Ziyaret Merkezinde Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleri Kültür ve Dayanışa Derneğinin(KAYED) organize ettiği toplantıda bugüne kadar ortaya çıkarılan ürünler sergilendi.
Toplantıya; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Zafer Derin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) Başkanı Ramadan Güler, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı.
Prof. Dr. Zafer Derin, Kentin geçmişine ilişkin; Anadolu parsından, ticaret ve üretimine kadar birçok yeni bilgiye ulaştık, kentin tarihini yeniden yazdık. Yeşilova Höyüğünün bilim dünyasına ve toplumumuza tanıtılabilmesi için İngilizce ve Türkçe olarak 50 yayın yaptık. Yeşilova höyüğü farklı ülkelerden gelen birçok bilim insanının araştırma yaptığı, yurt içindeki farklı üniversitelerden ve yurt dışından gelen öğrencilerin çalıştığı bir alan oldu dedi.
TÜRKİYEDE BENZERİ OLMAYAN BİR TESİS
Bornova Belediyesi tarafından Yeşilova Höyüğü kazısına Türkiyede benzeri olmayan bir tesis kazandırıldı. Kazı alanının yanına Belediyenin kendi olanakları ile inşa ettirdiği; sergi binası, kazı evi, kafeteryası ve Neolitik köyü ile Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, tüm Türkiyeye örnek olacak aktif bilimsel araştırma- turizm merkezi olarak hizmete girdi. 10 bine yakın ziyaretçinin geldiği Ziyaretçi Merkezi, turizm ve eğitim alanında farklı bir anlayışın öncülüğünü yapıyor. 2010 yılından bu yana ana okulundan yetişkinlere, Tarih Öncesi Dönemi yaşatarak öğretiyor.
TURİZM HARİTASI HAZIRLIYORUZ
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Yeşilova Höyüğü Yaşama Merkezi sadece bölgemiz için değil, İzmirimiz için Türkiye için çok önemli. Biz Ege Üniversitemiz ile birlikte bir turizm haritası hazırlayıp özellikle Yeşilova Höyüğü Yaşama Merkezi içinde olduğu, kentimizin müzelerinin bulunduğu, tarihi köşklerin bulunduğu, doğal ortamların bulunduğu alanlara tura başlıyoruz. Bu ülkemizin ekonomisine katkı sağladığı gibi kentimizin de ekonomisine katkı sağlayacaktır diye konuştu.
KAZILAR VE MÜZELER BİRER YAŞAM LABORATUVARLARI
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Burada yapılan çalışmalar için birkaç noktayı çok önemsiyorum. İlki buradaki olay tarihi bize geçmişimizi söyleyen, geleceği kurgulamamız için bize öğreten, geliştiren malzeme. Çok büyük buluntular var ve bunlar sürekli gelişerek bize farkındalığı, geçmişi, saygıyı ve geleceği öğretiyor. Kazılar ve müzeler; gerçekten kültürün zenginleştiği, eğitimin alınabildiği, öğretimin en iyi yapıldığı yerlerdir, yaşam laboratuvarlarıdır. İkincisi ise buradaki çalışmaların yerel yönetimle akademi işbirliğinin neler yapabildiğini anlatan çok güzel bir örnek. Üçüncü çok önemli özellik ise yerel bir sivil toplum örgütü ile farkındalığın artarak bu işin güçlendirilmiş olması diye konuştu.
Törende KAYED Başkanı Ramadan Güler tarafından Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilaya, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaza ve Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derine plaket verildi. (EGE AJANS)
Haber Merkezi