- Kültür-Sanat
- 20.04.2025 11:41
İzmirli genç sanatçı Yağmur Yörük, kısa süre önce Amerika'da gerçekleştirdiği İnsanlığa Olan İnancını Kaybetmek adlı serginin ardından bu kez de Authorized to Work in the US Press tarafından bu sene ikincisi düzenlenen Drums On Paper II baskı resim sergisine kitle adlı eseriyle katıldı
ONURHAN ALPAGUT
İzmirli genç sanatçı Yağmur Yörük, Authorized to Work in the US Press'in bu sene ikincisini düzenlediği Drums On Paper II baskı resim sergisine kitle adlı eseriyle katıldı.
İzmirli genç sanatçı Yağmur Yörük'ün eserinin yanı sıra 30 sanatçının da eserlerinin yer aldığı sergi Brooklyn'de açıldı. Sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Authorized to Work in the US Press ismi Brooklyn, New York'ta yaşayan Cem Koçyıldırım'ın çalışma vizesi almaya çalışırken karşılaştığı zorluklardan doğdu. Cem Koç New York'ta birkaç baskı atölyesinde çalıştıktan sonra bir Risograph baskı makinesi alarak kendi atölyesini kurdu ve birçok sanatçıyla iş birliği yapmaya başladı. Risograph 1980'lerde icat edilmesine rağmen, günümüzde çok da bilinmiyor. Bu yüzden Risograph tekniğini daha bilinir kılmaya karar verdi ve her yıl iki kez Drums On Paper sergilerini düzenlemeye başladı. Cem Koçyıldırım her sergi için tüm dünyadan sanatçıları baskı yapmaya davet ederek Risograph'ların görünürlüğünü artırmayı planlıyor. Bu süreçte Yagmur Yörük'le instagram'da tanışarak okyanus ötesi bir iş birliği başlattılar ve sanatçının eserleri bir kez daha New York'ta sergilendi ve authorizedtowork.us sitesinde satışa sunuldu.
TARİF EDİLEMEZ BİR DUYGU
New York Brooklyn'de eserlerini bir kez daha sergileme fırsatı bulan İzmirli sanatçı Yağmur Yörük, Sanatçıların sosyal medya kullanımı çok tartışmalı bir konu, bazı sanatçılar buna kesinlikle karşı: eserlerimi görmek isteyen sergime gelmeli diyor. Ben tam tarsine, sergilerime gelen kişilerle sınırlı kalmanın aksine, yaptıklarımı sosyal medyada paylaşarak, olabildiğince farklı kitlelerle buluşmayı amaçlıyorum. Bu sayede, bir gün instagram üzerinden New York'ta bir galeri sahibi olan Cem Koçyıldırım'dan mesaj aldım. Resimlerimi çok beğendiğini, kendi galerisinde bir karma sergiye katılmayı düşünüp düşünmediğimi sordu. Bu benim için inanılmaz bir fırsattı. Hemen işlemlere başladık. Sosyal medyada resimlerimin takip edildiğini, beğenildiğini bilmek ve bu şekilde profesyonel işlere imza atmak tarif edilemez bir duygu dedi.
Drums on Paper adı Risograph'ların kullandığı renk silindirlerinden geliyor. Her renk için ayrı bir renk silindiri gerekiyor ve bu silindirlere İngilizce'de drum deniyor. Her bir baskı makineye girdiğinde bu silindirin altından geçiyor ve kağıdın gerekli bölgeleri boyanmış oluyor. Risograph'lar aslında serigrafi ve fotokopi makinelerinin arasında bir yerde. 1980'lerde Japonya'da ofis kullanımı için icat edilmesine rağmen, hızla sanatçıların atölyelerine girdi ve günümüzde birçok çevre tarafından 21. yüzyılın yeni sanatçı aracı olarak görülüyor.