Sayfa Yükleniyor...
Ülkemizde 2022 Aylığı olarak bilinen, engelli ve yaşlı yurttaşlara ödenen muhtaçlık aylığına ilişkin 2013 yılında yapılan değişiklik yüzbinlerce kişinin mağduriyetine neden olmuştu
MEHMET EMİN YENİAY/ANKARA
Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak engelliler konusunda çalışan Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da yoğun bir şekilde gündeme getirilen değişiklik taleplerini CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin meclis gündemine taşıdı.
Meclis başkanlığına verdiği kanun teklifi ile 2013 yılından bu yana yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine dikkat çeken CHPli Didem Engin, Yapılan yeni değişiklik ile bu aylıklara hak kazanan engelli ve yaşlı yurttaşların bağımsız birer birey olduğu anlayışından yola çıkıldığını ve hak sahiplerini diğer aile bireylerine, birlikte yaşadığı kişilere bağımlı kılan düzenlemeden geri dönülmesinin de ortaya konulduğunu belirtti.
CHPli Enginin, aylık alacak kişilerin tespitinde hane halkı toplam gelirinin değil, bireyin bizzat fiilen eline geçen gelirin dikkate alınmasının düzenlendiği kanun teklifinin gerekçesi ise şöyle:
EVDE BAKIM VE AYLIK MAĞDURİYETLERİ SON BULUYOR
Ülkemizde 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişilere ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olanlara aylık bağlanmasını düzenleyen 2022 sayılı kanunda 2013 yılında yapılan bir düzenleme ile, aylık bağlanırken kişisel gelirin esas alınması yerine hane halkı gelirinin esas alınması şartı getirilmiş, nafaka bağlanmış olanlar ve nafaka bağlanması mümkün olanlara aylık verilmemesi şartı eklenmişti ve bu nedenle yüzbinlerce engelli ve yaşlı için belirtilen aylığın alınamaması sonucu ortaya çıkmıştı. 2013 tarihli bu düzenleme engelli bireyin ya da 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişinin bağımsız bir birey olduğu gerçeğini inkâr eden bir anlayışın yansımasıdır.
ENGELLİLER AİLE FERTLERİNİN ELİNE BAKAR HALE GELMİŞTİR
Devlet bu düzenleme ile engelli ve yaşlı yurttaşları, bağımlı birer varlık olarak görmekte, onlara kendilerine ait, özerk bir yaşam alanı sunamamaktadır. Yine 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda da 2014 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile evde bakım desteği sunumu için 2022 sayılı Kanundakine benzer bir değişiklik yapılmış ve hane halkı toplam geliri esas alınarak, desteğe ihtiyaç duyan bireyin tespitinde bireyin bağımsızlığı ilkesi göz ardı edilerek, engellileri ve yaşlıları aile fertlerinin eline bakar hale getirmiştir.
ENGELLİLER BAĞIMSIZ BİREYLERDİR
Yapılan bu değişiklik ülkemizin de ilk imzacılarından olduğu Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesinin güvence altına aldığı Bağımsız Yaşayabilme ve Topluma Dahil Olma şartına ve yine BM Genel Kurulunca 1982 yılında kabul edilen Yaşlılık İlkelerine bütünüyle aykırı bir düzenlemedir. Yapılması gereken, Anayasamızda ve uluslararası sözleşmelerde belirtilen sosyal devlet olmanın gereklerinin, hak sahibini bağımsız bir birey olarak görecek şekilde yerine getirilmesidir.
Haber Merkezi