Sayfa Yükleniyor...
Muhtarın Sesi sayfamızda bugün sizler için Karabağların Refet Bele Mahallesindeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini gerçekleştirmekte olan Hatice Akar. Türkiyenin dört bir yanından gelen vatandaşların ikamet ettiği mahallemizin sorunu ise gün geçtikçe artan nüfusu kaldıramayan alt yapı sistemleri. Müstakil evlerin yerini 7-8 katlı binaların aldığını belirten Akar, bu sebeple alt yapının yetersiz kaldığını ve taşmaların oluştuğunu ifade etti
TANER UYANIKER
Karabağlar- Refet Bele Mahallesi
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağların Refet Bele Mahallesi. Mahallemiz, Türkiyenin her bölgesinden gelen vatandaşların çeşitliliği yanı sıra ekonomik olarak da her kesimden bireyleri barındırıyor. Mahallede, zenginliğin şatafatıyla tepeden halka bakan milyonluk dairelerin tel örgülerinin yanında, hurdacılık yaparak geçimini sağlayan insanları da görebilirsiniz. Gelir dağılımı olarak belli kalıplara hapsedemeyeceğimiz bu mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini gerçekleştiren Hatice Akar. Seçim döneminde tek tek bütün evlerin kapısını çalarak seçimi kazanan Akarın mahalle halkı için elinden gelen her şeyi yaptığını söyleyebilirim. Mahallemizin tarihçesine baktığımız zaman ise 35 yıl önce Kazım Karabekir Mahallesinden ayrılarak kurulduğunu görüyoruz. Müstakil evlerin yerini çok katlı binaların aldığı mahallemizde alt yapı sistemi yeni oluşan bu durumu kaldıracak potansiyele sahip değil. Mahalledeki nüfusun artması nedeniyle alt yapının yetersiz kaldığını belirten Muhtar Akar, bazı sokakları suların bastığını söyledi. Şu an ihalede olan alt yapı sisteminin bir an önce sonuçlanarak mahalleye kazandırılması gerektiğini ise sözlerine ekledi. Muhtar olma sürecinden bahseden Hatice Akar, Seçimlerden önce çevremdeki kişilerinde bu konuda bana telkinleri oldu. Ben de seçim çalışmalarım boyunca hiçbir kişiyi ayırmadan ev ev gezdim. Mahallenin kadınlarının çoğundan oy aldım. Seçim merkezi ofisi açtım. Ciddi bir şekilde bu yarışta yer aldım ve mahalle halkının takdiriyle bu göreve geldim dedi.
ALT YAPI SORUNU
Mahallenin alt yapı sisteminden şikayet eden Muhtar Akar, Mahallenin ilk kuruluşunda müstakil evlere yönelik yapılan alt yapı sistemi, müstakil evlerin yerini 7-8 katlı binaların almasıyla yetersiz hale geldi. Eski olan bu alt yapı nüfusun artmasıyla beraber, bu durumu kaldıramaz halde geldi. Taşmalar meydana geliyor. Yağmur yağdığında bazı sokaklarımızı su basmakta. Bununla ilgili şikayetlerimizi yetkili mercilere ilettik. İhaleye alındığını söylediler ama tam olarak ne zaman yapılacağı halkında bilgi vermediler diye konuştu.
SOSYAL TESİS YOK
Mahallede bir sosyal tesisin olmamasından dert yanan Akar, şunları söyledi: Mahallemizde bir sosyal tesis olsa ve burada kadınlara yönelik el işi gibi kurslar açılsa ne kadar güzel olur. Bu kadınları hem sosyal hayata katarız hem de burada öğrenecekleri şeylerle kendi paralarını kazanmalarına yardımcı oluruz. En azından muhtarlık 2 katlı yapılıp genişletilebilir ve bu insanlar burada kursa giderler. Ama muhtarlık binası tek kişinin barınabileceği şekilde inşa edilmiş. Yapmak için yapılmış. Parkımızın içine stantlar açılabilir ve kadınlar ürettikleri ürünleri burada satabilirler. Sadece kadınlar için değil gençlerimiz içinde spor yapabilecekleri alanlar inşa edilebilir. Bu çocuklar uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak dururlar ve spora yönelirler. Şimdiki gençlerin hepsinin elinde telefon, kafalarını ondan ayırmadan yolda yürüyorlar. Nasıl bir yere çarpmıyorlar anlamıyorum. Ya da bir yere gidiyorlar birbirleriyle konuşmuyorlar sadece elindeki telefonla ilgileniyorlar. Eğitim sitemi de çökmüş durumda eskinin ilkokul mezunu şimdikinin lise mezununa denk gelmektedir. Bu çocukların açılacak sosyal tesiste spor ve eğitici, öğretici kurslarla topluma kazandırılmalara gerekmektedir.
PARK YÜZÜNDEN KAVGA ÇIKIYOR
Mahallelerinde otopark bulunmadığını belirten Akar, İnsanlar araçlarını park edecek yer bulamıyor. Her gün bir kavga çıkıyor. Belediyenin parkın altına bir otopark yapması gerekmektedir. En azından insanlar buraya üye olur ve gönül rahatlığıyla araçlarını bırakabilirler dedi.
Muhtarların sorunlarına değinen Akar, sosyal güvencelerinin olmadığını ifade etti. Maaşlarının olmadığını bunun yerine ödenek aldıklarını belirten Akar, bu ödenek miktarının da sadece 870 lira olduğunu söyledi. Akar, Ben emekliyim ama emekli olmayan muhtar arkadaşlarımız aldıkları ücretin yarısını BAĞKURa veriyor. Birde muhtarlığın elektrik, su, internet ve kırtasiye ihtiyaçlarını cepten karşılıyoruz. Biz yargılandığımız zaman bir devlet memuru olarak yargılanıyoruz o zaman ücretlerimizi de buna göre ayarlasınlar. Milletvekilini de halk seçiyor ve bugün 15 bin lira maaş alıyor. Muhtarları da halk seçiyor ama bize verilen ücret ortadadır diye konuştu.
Hatice Akar Kimdir?
1964 yılında Malatyada dünyaya geldi. 1968 yılında İzmire taşınan Akar 1978 yılında ise bugün muhtarlığını yaptığını Refet Bele Mahallesine taşındı. 25 yıl boyunca devlet memurluğu yaptı. Emekliliğinden sonra çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alan Akar, evli ve iki kız annesi. Öğrenim durumu ise yüksekokul.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:
Mahalle 35 yıl önce Kazım Karabekir Mahallesinden ayrılarak Refet Bele ismini alıyor. Mahallede Hasan Tahsin Ortaokulu ve Mevlana Ortaokulu bulunuyor. Mahallede bunun haricinde cami ve sağlık ocağı bulunmamaktadır.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 12500
Mahallenin seçmen sayısı: 7700
Mahallenin posta kodu: 35370
Mahallenin cadde sayısı: 2
Mahallenin sokak sayısı: 75
Mahallenin muhtarı: Hatice Akar
Mahalleye ismini veren Refet Bele kimdir?
Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Gazze Savaşı'nda büyük başarılar gösterdi, 19 Mayıs 1919da Mustafa Kemal Paşa ile Samsuna çıkarak Paşanın yakın çalışma arkadaşları arasına girdi. Kurtuluş Savaşı'nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra Ankara Hükümeti'nin İstanbul'daki temsilcisi sıfatıyla Saltanatın kaldırıldığını Sultan Vahdettin'e tebliğ eden, 4 Kasım 1922'de İstanbul'un idaresine TBMM namına el koyan, Vahdettin'in İstanbul'dan ayrılışından sonra Abdülmecid Efendi ile görüşen ve TBMM tarafından halife seçilmesi üzerine ona uyması gereken şartları tebliğ eden kişidir. I. dönem İzmir, II. Dönem İstanbul milletvekilliklerinde bulunan Refet Bele, cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Paşa ile görüş ayrılıklarına düşmüş ve Türkiye'nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları arasına yer almıştır. İzmir suikastı sanıklarındandır. Suikast girişimi nedeniyle yargılanıp beraat ettikten sonra Atatürkün sağlığında tekrar milletvekili olabilen iki kişiden biridir (diğeri Ali Fuat Paşa). V. dönem İstanbul bağımsız milletvekilliğinin ardından üç dönem Demokrat Parti milletvekili olarak mecliste yer almıştır.
Haber Merkezi