Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi ile Yonca Gıda Sanayi A.Ş. arasında yeni bir onkoloji hastanesi binası yapılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı
ONURHAN ALPAGUT
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Berna Türek Erişkin Onkoloji Gün Hastanesi binası yapımına dair bağış protokolü Ege Üniversitesi Rektörlüğü eski Senato Salonunda düzenlenen törenle imzalandı. Gerçekleşen törende birçok onkoloji uzmanı yer aldı ve yorumlarda bulundu. Törende imzalanan protokol öncesi Ege Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Kemoterapi ve onkoloji başlığı altında kişiye özel kelimesi çok özel bir hale geliyor. Hastalığın kendine özel tipleri var. Ama en önemlisi hastanın hekimine ait güveni, hastanın ve hasta yakınlarının orada yapılan hizmet ve hastasına, yakınına orada oluşturabildiği refah ile orantılı bir şey. İçimizin rahat, konu hastamıza elimizden gelen her şeyin hem yakınlar hem de hizmet verenler tarafından yapılıyor olması. 90'lı yıllara göre Türkiye bu işte çok ileride. Ve Ege Üniversitesi bir kanser molekülünü biz yapabiliriz iddiasını sürekli ortaya koyan ve bu konuda altyapı laboratuvarlarını tamamlayan, geleceğin stratejisine altyapı hazırlayarak götürmeye çalışan günün birinde bunu milli ilaca doğru en iyi yapabilecek üniversitelerden biri olarak kendini hazırlayan bir yer. Yaptığımız işin uzmanları çoğaldı bu da talebi çoğalttı. Bölgede en fazla yardım talebi olan hastanelerden biri durumuna geldi. Onkoloji başlığı. Çok değerli hocalarımız var ve uluslararası işler yapıyorlar. Gen tedavisi ile ilgili bir bölümde artık bir klinik faz onayını da aldık. Ona ait gelişmeler var. Günceli takip etmeye çalışıyoruz. Ama her şeyin devlet ile olamayacağı bir noktaya geldik. Beklenti ve teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bizimde bu hıza ayak uydurmamız lazım. 5 yıldan beri en çok istediğim şey; iyi koşullarda hem çalışanlara hem de hizmet alanlara toplu halde çağdaş bir hizmet verecek ünite oluşturmaktı. Bunun için devletin desteğini almak üzere 2 yıl bütçeden kaynak yaratmaya çalıştım ancak doğrusu öncelikler konusunda daha acil hizmetler vardı. Bu konuda onkoloji biraz arkaya düştü. Biz de bunu bağış yoluyla destek mantığı ile yapabilir miyiz? sorusu önümüze geldi. Dolayısı ile benden önce Onkoloji Sait Bey'e ulaşmıştı. Sonra bende konuşsam diyerek devreye girmek istedim. Ve bu protokol süreci gerçekleşti. Sonra bu projeye en uygun bina nasıl olabilir dedik. Bu sürede biraz beklemek zorunda kaldık. Çünkü tam otomatik sistem satan firmalar tekti Türkiyede. Ufak tefek kusurlarda vardı. Onlarında gelişmesine ihtiyaç duyduk. Şu anda el, gönül, fikir birliğiyle tam otomatik sistemi içimize sindi. Bununla ilgili karara vardık dedi.
KLİNİK ECZACILIĞI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Eczacılıkta klinik eczacılığa çok önem verdiklerini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: Biz işin klinik eczacılık kısmını almış bir üniversiteyiz. Dolayısı ile klinik eczacı yetiştiriyoruz. İnanıyoruz ki Türk halkında bir inanç var; hekime gidiyor hekim bir şeyler anlatıyor hepimiz bir şeyler anlatıyoruz. Ancak ilk defa duyduğu için kaygıları, korkuları var. Birdenbire etki altında kalıp bizim söylediklerimizin çok azını duyabiliyor. Eline eğitim kağıtları, reçeteler veriyoruz. Birçok şey anlatıyoruz ama bunun tekrarına ihtiyaç var. Bu tekrarı yapan da eczacılar. Eczacıyı bize göre daha samimi, dost, yakın hissediyor. Eczacıyı mahallesinde danıştığı komşusu, yakını gibi görüyor. Bu sebeple hekimin verdiği reçetenin aynı dilden tekrarlanarak anlatılmasına ihtiyaç var. Biz bu nedenle klinik eczacılığı önemsiyoruz."
HEDEFE ULAŞTIRACAĞIZ
Klinik Eczacılığı devreye sokup onkolojiyi farklı bir hedefe doğru yönlendirmek istiyoruz diyen Yılmaz, Üniversiteler sadece en iyi şekilde koşullarda hizmet veren üniteler değildir. Daha iyisini yapan araştırma geliştirme yapan yerlerdir. Bizim eczacılık fakültemde; ilaçlar moleküller ve onlarla ilgili teknolojilerde patentlere sahip hocalarımız var. Bütün bunları topladığımızda bir de gönüllülerimiz sayesinde bu projeyi protokole çevirerek taçlandırma şansımız oldu. Amacımız en kısa zamanda halka, insana ve acısı olan bir yardım beklentisi olan insanlara yaşama daha erken dönmeleri ve daha mutlu olmalarını sağlamak. Çalışanlarında kendi güvenlikleri ile en modern şekilde hizmet verme mutluluğu ile bu enerjiyi tamamlamaları için bu protokolün herkes için çok yararlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Gerçekleşen protokol ile yapılacak tesis Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Berna Türek Erişkin Onkoloji Gün Hastanesi" adıyla hayat bulacak ve yeni tesis 3 katlı ve 2 bin 160 metrekare alana inşa edilecek.
Haber Merkezi