Türkiye'de yelken sporu

Geçtiğimiz günlerde yıkım kararı alınan Karşıyaka Yelken Kulübü’nün oldukça başarılı bir mazisi var ve Türk yelken sporuna kazandırdığı sporcu sayısı da yadsınamayacak düzeyde. Bu bağlamda Ege'de Bugün gazetesi olarak Karşıyaka Yelken Kulübü’nün Başkan Yardımcısı Hüsnü Levent ile sporun Türkiye'ye gelişini, tarihini, elde edilen başarıları ve yelken sporunu konuştuk.


  • Oluşturulma Tarihi : 05.07.2015 07:10
  • Güncelleme Tarihi : 05.07.2015 07:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye'de yelken sporu

ONURHAN ALPAGUT- 40 yılı aşkın bir süre yelken sporunda gerek sporculuk gerekse eğitmenlik bağlamında ciddi katkılar sağlamış olan Karşıyaka Yelken Kulübü Başkan Yardımcısı Hüsnü Levent'ten yelkencilik hakkında detayları aldık. Kulüp ve yelkencilik tarihi ile ilgili bilgiler veren Levent, “Kulüp, 1932 senesinde Karşıyaka Deniz Şubesi kurulması ile gündeme geldi. Kurulan denizcilik şubesi ise, kürek, su topu, yelken üzerineydi. 1952 senesinde Demokrat Parti iktidarında Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın emriyle Denizcilik Bankası kuruluyor, bu banka normal banka ve ayrıca denizcilik teşkilatının tümünü kapsıyor. Gelen emir ile Türkiye'de Şarpi, Pirat ve Dragon sınıflarında, Taşkızak tersanelerinde bu tekneler yapılıyor ve Tüm Türkiye'ye dağıtılıyor. Yelkencilik bu tarih itibarı ile birden bire yürümeye başlıyor. Sonrasında bir duraklama süreci yaşanıyor. Ben yedek subaylığımı yaparken 1968 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürü Ulvi Yanal'ın beni Taşkızak tersanesinde 500 adet Optimist teknesinin yaptırılıp, alınmasıyla görevlendirdi. Yapılan bu tekneler daha sonrasında tüm Türkiye'ye dağıtıldı. O anda yelkencilik sporu patladı. 1987 Yelken Federasyonu’nda görev yapıyorken o zamanın Federasyon Başkanı Macit Bulut ile Türkiye'ye 167 adet lazer teknele getirdik. 1964 senesinde şu an üstünde bulunduğumuz arazi boştu. Biz buraya derme çatma ahşaptan bir lokal yaptık, arkaya kayıkhane kurduk. İlerleyen yıllarda betonarme bina haline dönüştürdük. Tüm bunların hepsini kendi cebimizden paralar harcayarak gerçekleştirdik. Şimdi de burayı yıkmaya çalışıyorlar” dedi.

DÜNDEN BUGÜNE ŞAMPİYONALAR İLE İZMİR

İzmir’de düzenlenen yelkencilik faaliyetleri üzerine konuşan Levent, “1966'da burada Lax Snipes Avrupa Şampiyonası gerçekleştirdik. 1967 senesinde Doğu Avrupa Lax Snipes Avrupa şampiyonası oldu. 1968'de yine bir Avrupa Snipe Şampiyonası yaptık. 1971'de Akdeniz oyunlarını gerçekleştirdik. 2004'e geldiğimizde burada Dünya Üniversiteler Arası Yelken Şampiyonası oldu. Şampiyonaya 26 devlet katıldı. 2005'de Universiad gerçekleşti” ifadelerinde bulundu.

BAŞARILARA ADINI KAZIMIŞ BİR KLÜP

Kulübün oldukça başarılı bir geçmişi olduğunun altını çizen Levent, “Bizim camiamızda Yelken Federasyonu Başkanı, yardımcıları, il temsilcileri var. 127 tane Türk Milli takımında yarışmış sporcumuz var. Uluslararası 2 tane hakemimiz var. Bu hakemlerden birisi benim diğeri Umur Aydınoğlu. İki defa Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nden Fairplay ödülü almış kişiler var. İki tane Dünya ve Avrupa Şampiyonumuz var. Birçok dallarda, yarışmalarda başarılar elde etmiş sporcularımız var. İki hafta önce Sinop'ta yapılan Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu olduk” diye konuştu.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Yelken Spor faaliyetleri ve yetiştiricilik bağlamında bizi bilgilendiren Levent, “Yelkencilik sporu eğitimleri erken yaşlarda başlar. Burada 30-32 civarı sporcu var. Eğitimlerini 2 tane Türkiye Şampiyonu kızımız veriyor. Eğitimler haftada 5 gün devam ediyor. Okullar açıldığı zaman, cumartesi, pazar devam edecek. Geçen seneden devam eden sporcular var. Geçtiğimiz hafta Çeşme'de valilik kupası vardı. Bu kupada ilk 3 sırayı bizim sporcular almışlardı” dedi.

GÜNCELLİK ESAS

Spora başlangıç hikayesini bizimle paylaşan deneyimli Yelkenci Levent, “1954 senesinde başladığım sporu 1972 senesinde bırakmak zorunda kaldım. 1972 senesinden sonra yelkenle alakalı il yöneticiliğim, antrenörlüğüm var. Hala bunlara devam etmekteyim. Bunu da yapabilmek için dünya literatürünü takip etmek zorundasınız” diye konuştu.

YELKEN SPORU ARTIK 4 MEVSİM YAPILIYOR

Yelkencilik geçmişe nazaran çok daha iyi koşullarda yapıldığını belirten Levent, “Geçmiş dönemlerde olduğu gibi tek sezonda artık yelkencilik yapılmıyor. Tüm yıl içerinde yaz-kış devam ediyor. Benim zamanımda üstümüzde şimdiki gibi modern teçhizatlar yoktu. Biz yarışırken üşüyorduk, can yelekleri yoktu. Şimdi ise can yeleği giymek mecburi, rüzgar ceketi giymek zorunlu. Bu teçhizatlar yüksek kalitede” dedi.

“SU SPORU SU KENARINDA YAPILIR”

İzmir'de yelkencilik sporunun tarihini anlatan Levent, “1971'den sonra İzmir Hıfzıssıhha Müdürlüğü bir karar aldı. Bu karara göre İzmir körfezinde yüzmek, balık avlamak, yelken sporu yapmak yasak. Fakat yelken sporunun yasak olduğunu yazmayı unutmuşlar. Biz zamanın o pis suyunda bile burada spor yaptık” diyerek Karşıyaka Yelken Kulübü’nün yıkılmasına sözü getirdi. Levent, “Gün geldi bugün bu tesisi yıkıyorlar. Fakat yelken sporu su kenarında yapılır. Biz bu tesisleri gidip de Soğukkuyu'da kuramayız” diye sitem etti.

Hüsnü Levent Kimdir?

1939 yılında İzmir Karşıyaka, Çamlı sokakta doğdum. 1954 senesinde yelken sporuna başladım. Sharpi sınıfında rahmetli Şahsuvar Güngör  ile spora adım atmış oldum. Karşıyaka'da spora başladık ve uzun senelerdir buradayız. Daha sonra flat, snipe, dragon sınıflarında yarışmalara katıldım. Askere gidip geldikten sonra yelken faaliyetlerime devam ettim. 1971 Senesinde Akdeniz oyunlar katıldım. 1986 senesinde uluslararası yelken hakemi oldum. Tam 28 sene yelken hakemliği yaptım bu bir Türkiye Rekorudur. Geçtiğimiz yıl hakemliği bırakarak emekli oldum.

Nasıl başladım?

Yelken sporuna başlayış hikayesini anlatan Levent, “Adamın bacağına bir kere tuzlu su değerse bu işe başlar. Bu sporun yaşı yoktur. İnsanı dinlendirir, kafa çalıştırır. Denizde kendi kararınızı, kendiniz alırsınız size kimse müdahale etmez” dedi.

Yelken sınıfları ve teknik bilgiler

Soling

Olimpiyatlara bugüne kadar katılmış olan en geniş yelkenli teknedir. 1972 senesinden beri olimpiyatlarda kullanılmaktadır.

Uzunluğu: 8.2 m

Ana yelken alanı: 13.6 m²

Flok alanı: 8.1 m²

Tayfa sayısı: 3 erkek, 3 kadın veya karışık

Dümenci ağırlığı: 75-100 kg

Flokçu ağırlığı: 85-110 kg

Star

Olimpiyatlarda 1932 senesinden beri kullanılmaktadır.

Uzunluğu: 6.92 m

Ana yelken alanı: 22.35 m²

Flok alanı: 6.5 m²

Tayfa sayısı: 2 erkek, 2 kadın veya karışık

Dümenci ağırlığı: 75 – 100 kg

Flokçu ağırlığı: 95 – 135 kg

Tornado

Bu tekne katamaran sınıfında olup, olimpiyat sınıfları arasındaki en hızlı yelkenli teknedir. Olimpiyatlarda 1976 senesinden beri kullanılmaktadır.

Uzunluğu: 6.09 m

Ana yelken alanı: 16.87 m²

Flok alanı: 5.2 m²

Tayfa sayısı: 2 erkek, 2 kadın veya karışık

Dümenci ağırlığı: 60 – 70 kg

Flokçu ağırlığı: 60 – 70 kg

Laser

Dünyada en çok kullanılan olimpik yelkenli tekne olup, 1996 senesinden beri olimpiyatlarda kullanılmaktadır.

Uzunluğu: 4.23 m

Yelken alanı: 7.06 m²

Tayfa sayısı: 1 erkek

Dümenci ağırlığı: 70 – 90 kg

Mistral

Olimpiyatlarda 1984 senesinden beri kullanılmaktadır.

Uzunluğu: 3.7 m

Yelken alanı: 7.4 m²

Tayfa sayısı: 1 erkek veya 1 kadın

Dümenci ağırlığı: 50 – 70 kg olabilir

kutu kutu kutu

Flok ve Flokçu Nedir?

Bazı teknelerde ana yelkenin yanı sıra flok adı verilen küçük yelken de bulunur. Flok, yelkenli teknenin rüzgar üstüne doğru seyrini kolaylaştırır. Floğu kullanan tayfaya ise flokçu adı verilir. Teknelerde ön saha yelkenleri flok ve cenova olmak üzere ikiye ayrılır. Flok ve cenova arasındaki fark tamamen alansal bir farktır. Buna göre ön saha yelkeni çarmıh ayaklarını geçiyorsa Cenova olarak adlandırılır, şayet çarmıh ayakları ile baş ıstralya arasında kalıyorsa flok olarak adlandırılmaktadır.

 

Haber Merkezi