Hıdır, vatandaşı bilgilendirdi

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, mahalleleri gezerek vatandaşları bilgilendirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.06.2015 07:08
  • Güncelleme Tarihi : 29.06.2015 07:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hıdır, vatandaşı bilgilendirdi

EMİNE YALÇIN

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü sebebi ile halkı bilinçlendirmek adına mahalleleri dolaştı. Hıdır, uyuşturucu madde kullanımının toplumların hem bugününü hem de geleceklerini tehdit etmekte olduğuna dikkat çekti.

ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI PROBLEMİ

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, uyuşturucu madde kullanımının sadece kullananları etkileyen bir sorun olmadığını vurgulayarak, kullananların ailelerini, çevrelerini ve toplumun tamamını tehdit eden, sağlık zararlarının yanında, ekonomik ve sosyal sorunlara da neden olan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi. Uyuşturucu kullanımının suya düşen bir damla gibi tüm çevresini etkilediğini ve zarar verdiğini ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü ‘uyuşturucu’ kavramını, bitkisel kökenli veya bir takım kimyasal bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş sentetik moleküllerden, merkezi sinir sistemini etkileyerek fiziksel ve/veya ruhsal bağımlılık hallerine yol açan bütün maddeler olarak tanımlamaktadır. Uluslararası sözleşmelerde ve kanunlarda ise uyuşturucu madde olduğu kabul edilen, merkezi sinir sistemini etkileyerek ve/veya ruhsal bağımlılık hallerine yol açan doğal ve yapay (sentetik) maddeler olarak tanımlamıştır” dedi.

TÜM DÜNYADA ARTIŞ VAR

Türkiye’nin Uzakdoğuda uyuşturucu üreten ülkelerle, Avrupa arasındaki uyuşturucu trafiği üzerinde ve genç nüfusu fazla bir ülke olması nedeniyle de risk altında olduğuna dikkat çeken Hıdır, “Son yıllarda tüm dünyada ergen ve gençler arasında alkol ve yasadışı madde kullanımında bir artış söz konusudur. Ülkemizde madde kullanımı birçok ülkeyle karşılaştırıldığında düşük oranlardadır. Fakat ülkemizdeki genç nüfus göz önüne alındığında bu düşük oranların bile ne kadar büyük rakamlar oluşturacağını unutmamak gerekir. Ülkemizde gençler arasında yapılan çalışmalarda yarısından fazlasının sigara deneyiminin olduğu, ilköğretimde ise yaşam boyu en az bir kez tütün kullanma oranının yüzde 16 olduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

TOPLUMLARIN GELECEKLERİNİ TEHDİT ETMEKTE

Hıdır, ruh ve beden sağlığının en büyük düşmanı olan uyuşturucuların bağımlıları aileden, toplumdan ve çevresinden kopararak oldukça sorunlu bir hayata mahkum ettiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sebeple uyuşturucular zincirleme olarak bağımlıya, bağımlının aile ve iş hayatına, ayrıca ülke ekonomisine telafi edilemez zararlar vermekte ve uyuşturucu madde kullanımı; toplumların hem bugününü hem de geleceklerini tehdit etmektedir. Bu kapsamda, tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı, son yıllarda Türkiye için de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Mücadelede kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği önemli olup, ülkemizde 2015 acil eylem planıyla topyekün bir uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele hareketi başlatılmıştır.”

Haber Merkezi