Sayfa Yükleniyor...
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğanın 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalyada düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi gündemine terör ve mülteci sorunlarının da dâhil edilmesini istediği, ancak bazı G-20 üyesi ülkelerin bu talebe karşı çıktığı ve bu nedenle Zirvenin programının ilan edilemediği iddiaları üzerine açıklama yaptı
Bilgiç açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanımızın 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi gündemine terör ve mülteci sorunlarının da dâhil edilmesini istediği, ancak bazı G-20 üyesi ülkelerin bu talebe karşı çıktığı ve bu nedenle Zirvenin programının ilan edilemediği iddia edilmektedir. Türkiyenin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi gündemi esasen bir süre önce belirlenmiş ve katılımcı ülkelerle paylaşılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önerisiyle terörizm ve mülteci krizi konuları da gündeme dâhil edilmiştir. Bu konuların gündeme dâhil edilmesi hususunda G-20 ülkelerinden herhangi bir itiraz ve çekince gelmemiş, Türkiye tarafından hazırlanan gündem ve program memnuniyetle karşılanmıştır. Bu nedenle, anılan gazetede yer alan iddialar hayal ürünü olup, gerçeği yansıtmamaktadır.
G-20 LİDERLER ZİRVESİNE DOĞRU
Öte yandanCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dönem başkanlığını üstlenen Türkiyenin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalyada düzenlenecek G-20 liderler zirvesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde basın toplantısı düzenledi. Türkiyenin bir yıllık dönem başkanlığı süresince 70in üzerinde toplantı yapıldığını hatırlatan Kalın, G-20de üç başlığın öne çıkacağını söyledi. Kalın, G-20 gündemi çerçevesinde özellikle üç başlık bizim öne çıkardığımız ana başlıklar oldu. Zirvenin de ana programı bu başlıklar etrafında şekillenecek, tartışmalar bu üç başlık etrafından yapılacak. Bunlar güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama. Bu üç ana başlık bizim sonuç bildirgemize de yansıtıldığı şekliyle özellikle küresel ekonominin güçlendirilmesi, kapsayıcı olması, kalkınmanın sürdürülebilir kılınması, uygulama noktasında alınan kararların hem ulusal hem de uluslararası küresel düzeyde uygulanmasının takibi, son olarak da yatırımların artırılması şeklinde planlandı dedi.
Küresel ekonominin birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu belirten Kalın, en kritik konulardan birinin sürdürülebilir ve dengeli büyümenin sağlanması olduğunu vurguladı. Büyümenin niceliksel olarak ele alınırken kalite noktasında da ele alınmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Kalın, ekonomik büyümenin aynı zamanda istihdam yaratma kapasitesini artırma ve eldeki imkanları en etkin şekilde kullanma noktasında önem arz ettiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE G2-0 TARİHİNDE İLKE İMZA ATTI
Türkiyenin G-20 dönem başkanlığı döneminde kadın ve gençlerin ekonomik hayata katılımı, özellikle kadınlara yönelik iş dünyasındaki eşitsizliklerin, ayrımcılıkların ortadan kaldırılması noktasında büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Kalın, Bu yıl G-20 tarihinde Türkiye bir ilke imza atarak ilk defa bir açılım grubu olarak Kadın-20 bölümü de kuruldu. Bundan sonra artık G-20 daimi açılım gruplarından birisi Kadın-20 olacak dedi.
Kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar noktasında G-20 dönem başkanlığında üzerinde ısrarla durulan konulardan birisinin özellikle KOBİlerin desteklenmesi olduğunu vurgulayan Kalın, KOBİlerin dünya ekonomisinin neredeyse yüzde 60-70ine istihdam sağlayan ana ekonomik birimlerdir. Mesela KOBİlerin küresel ekonomiye entegrasyonu, finansa erişimi gibi konuları dönem başkanlığımız boyunca etraflıca ele aldık. Yine bu yıl Türkiye dönem başkanlığı sırasında bir ilke imza atarak ilk defa Küresel KOBİ Forumu kuruldu. Bu forum sayesinde KOBİlerin ulusal ve uluslararası düzeyde desteklenmesi için gerekli adımlar neler olabilir, ne tür programlar geliştirilebilir? Bunları ele aldık. Bunları gündemimizde tutmaya devam edeceğiz ifadelerini kullandı. (DHA/İHA)
Haber Merkezi