Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, çocuğu yemek seçen her anne-babanın çocuğunun yemek düzeninden tekdüze beslenmesinden veya yemeği kendilerine karşı bir silah olarak kullanmasından dolayı endişelendiğini söyledi
EMİNE YALÇIN
Çocukların yemek seçmelerinin ardında aileden ilgi beklemek ile yemeği aileye karşı silah olarak kullanmak arasında ince bir çizgi bulunduğunu açıklayan Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu durumun arkasında yatan birbirinden farklı nedenler olsa da birlikte alacağınız bazı önlemler ile çocuğunuzun beslenme planını başarılı bir şekilde yönetmenin anne ve babanın elinde olduğuna dikkat çekti.
Diyetisyen Derya Zünbülcan, ek besinlere geçişte yapılan hataların çocuğun yemek seçmesine neden olabileceğini ifade ederek, Çocuğunuzun ek besinlere geçiş döneminde besinleri tek tek tattırarak damak tadı gelişimine imkan verin. Tüm besinlerin bir arada hazırlandığı bulamaç halindeki öğünler ile beslenen çocuklar besinlerin tek başlarına olan tatlarına yabancı oldukları için besini reddeder dedi.
ÇOCUĞUNUZ SİZİN BESLENMENİZİ TAKLİT EDER
Anne babayı model olarak seçmenin çocukluk çağının en belirgin özelliklerinden biri olduğunu belirten Zünbülcan, Çocuklar beslenme stratejilerini geliştirirken de anne, babaları başta olmak üzere diğer aile bireylerini kendilerine model olarak seçer. Pırasa sevmeyen bir babanın çocuğu da yüksek ihtimalle pırasa tüketmekten çok hoşlanmayacaktır. Unutmayın! Çocuğunuz sizin beslenmenizi taklit eder diye konuştu.
YEMEĞİN TADI KADAR ÖNEMLİ
Zünbülcan, yemeğin görüntüsü, ulaşılabilirliği ve tüketme kolaylığı çocuklar için yemeğin tadı kadar önemli olduğuna da dikkat çekerek, Çocuğunuzun rahatlıkla tüketebileceği Finger Foods dediğimiz küçük dilimlenmiş havuçlar, küçük sebzeli pizzalar, ev yapımı üzümlü kurabiyeler gibi sağlıklı ve besin değeri yüksek atıştırmalıklar hazırlayın gibi önerilerde bulundu.
ISRAR ETMEYİN
Çocukların ısrar ve zorlanmaktan hoşlanmadıklarını da sözlerine ekleyen Zünbülcan, aşırı ısrarın çocuğun yemeği silah olarak kullanmasına yol açabileceğini belirtti. Zünbülcan, Çocuğunuzun bir besini tüketmemesi onu hiçbir zaman tüketmeyeceği anlamına gelmez. Bir besini tüketmek istemiyorsa asla ısrar etmeyin. Başka bir zaman aynı besini farklı şekilde tükettirme yoluna gidin. Örneğin birçok çocuk haşlanmış yumurtayı sevmezken yumurtalı ekmeğe bayılır. Alternatifler geliştirerek keyifle yemesini sağlayın. Çocuğunuz ıspanak yemeğini sevmiyorsa, ıspanağı köfte içerisinde sunun. Meyve tüketmiyorsa renkli meyve salatası tariflerini deneyin şeklinde konuştu.
ÇOCUĞA KENDİ YEMEĞİNİ KENDİ YEME FIRSATINI VERİN
Zünbülcan, televizyon karşısında ya da bilgisayar başında yeme alışkanlığının dikkatin ilgilenilen öğeye kayarak iştahın azalmasına sebebiyet verdiğini anlatarak, çocuğun yemeğini yemek masasında tüketmesine dikkat edilmesini önerdi. Zünbülcan, Çocuklar ebeveynleri tarafından beslenmek istemez. Kendi başına çatal, kaşık kullanma kabiliyeti gelişmiş olan çocuğa kendi yemeğini kendi yeme fırsatını verin. Evde yemeyen çocuğun komşuda ya da yuvada yemesinin sırrı budur. Ailede fikir birliğinin olmaması da çocuğu yemek seçimine iter. Sofrada bir besin tüketilmediğinde baba ısrarla tüketilecek der fakat anne evladının aç kalmasına kıyamaz sevdiği bir besini hazırlama yoluna giderse çocuk bu tutarsız davranış karşısında istemediği besini elemeye devam edecektir ifadelerini kullandı.
ONUN YEMEK SEÇİMİ SİZİN CEZANIZ OLUR
Besin ceza veya ödül aracı olarak tanıtılırsa çocuğunda aynı yöntemi aile için kullanacağını anlatan Zünbülcan, Böylece oklar size çevrildiğinde onun yemek seçimi sizin cezanız olur. Sofrada acele ettirmek ve sofrada uzun süreler bekletmek yapılan en büyük iki yanlıştır. Çocuğunuza bizlerin de sınıfta kaldığı bir konu olan yemek yerken zaman yönetimini öğretmelisiniz. Acele ettirmemeli, besinini tanımasına izin vermelisiniz. Bununla birlikte ısrarla yemek yemiyorsa 20 dakika maksimum 30 dakika sonra sofradan kaldırmalısınız dedi.
YEMEK SAATİNİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN EĞLENCELİ HALE GETİRİN
Zünbülcan, çocukluk çağının, büyüme ve gelişmenin en yüksek düzeyde olduğu aktif bir dönem olduğunu belirterek, bu dönemde hızla devam eden büyüme ve gelişmenin sürdürülebilmesi için yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanmasını gerektiğini söyledi. Zünbülcan, Elde edilen beslenme alışkanlık ve becerileri bir ömür boyunca kullanılacağı için çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının verilmesi oldukça önemlidir. Beslenme programı içerisinde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, ekmek ve türevlerinin yeterli ve dengeli şekilde tüketilmesi gereklidir. Sofra hazırlanırken mutlaka çocuğun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alınmalıdır. Yemek saatini çocuğunuz için eğlenceli hale getirin. Hoşça vakit geçirilen öğün zamanı iştahın yerinde olmasını sağlayacaktır diye konuştu.
ONUN YERİNE BUNU TÜKETTİRİN
ET SEVMİYORSA YERİNE
Çocuğun büyüme ve gelişmesi için meydana gelen birçok aşamada proteinlerin önemli görevler üstlendiğine dikkat çeken Zünbülcan, sözlerine şu şekilde bitirdi: Eğer yeterli protein alınmazsa hücrelerimiz yenilenmez, büyüme olmaz. Et grubu içerdiği kaliteli protein ile çocukların büyümesinde önemlidir. Çocuklarda protein yetersizliği durumunda ağırlıkta azalma, boyun kısa kalması, tekrarlayan hastalıklar, zekâda gerilik meydana gelir. Kırmızı eti sevmiyorsa daha yağsız ve proteince zengin olan tavuk ve balıketinden faydalanın. Eti hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; süt, yoğurt, yumurta ve kuru baklagilleri kullanarak yeterli protein alımına katkı sağlayabilirsiniz.
SÜT SEVMİYORSA YERİNE
Süt içerdiği kalsiyum, magnezyum gibi mineraller, B ve D vitaminleri gibi vitaminler ile çocuk beslenmesinde çok önemli yer tutsa da birçok çocuk sade süt içmeyi sevmez. 1 su bardağı süt 300 mg kalsiyum içerir. 1-6 yaş arası çocuklarda günde 50 gram kadar peynir, 1 bardak süt ve 1 kase yoğurt tüketimi yeterlidir. Sizin çocuğunuz da sütü sade olarak tüketemeyenlerden biriyse mevsim meyveleri ile sütü blendirize ederek tüketmesini sağlayın. Blendrize ederken bal ve badem de ekleyerek sütün besin değerini arttırın. Sütü hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek adına kalsiyumun diğer kaynakları olan yoğurt, peynir, yumurta, kuru baklagiller, kuruyemiş ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini arttırın.
SEBZE SEVMİYORSA YERİNE
Sebze grubu çocuğunuzun gelişimi için gerekli birçok vitamin ve mineral içerir. Yapılan çalışmalarda çocukların ideal kilo ve sağlıkta olmaları için sebze grubunca zengin beslenmenin önemli olduğu gösterilmiştir. Çocuğunuzun sevdiği sebzeleri pişirmeye özen gösterin. Yoğurt ve baharatlar ile hazırlayacağınız dip soslar ile sebzeleri tatlandırın. Yemek olarak tüketmeyi sevmiyorsa böreğin, pizzanın, makarnanın içerisinde yedirin. Sebzeyi hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; meyve grubu ile telafi yapma yoluna gidin. C vitaminince zengin maydanoz, biber yemiyorsa çoğu çocuğun sevdiği kiviyi, A vitaminince zengin kereviz ve pazıyı yemiyorsa kayısıyı deneyin.
Haber Merkezi