Sayfa Yükleniyor...
Ege Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Tahir Alp Aslan, zorunlu trafik sigortalarındaki fahiş artışı değerlendirdi. 1 Haziranda yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte trafik sigortası poliçelerinin kasko fiyatlarına ulaştığını belirten Aslan, Hazine Müsteşarlığının bu konuyu ele alıp düzenleme yapması gerektiğini ifade etti
EMİRCAN IŞILDAK
Zorunlu trafik sigortasında Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün serbest tarife düzenlemesine geçişiyle birlikte trafik sigortası poliçe bedelleri yüksek fiyatlara ulaştı. Son bir yıl içerisinde yüzde 300lere varan zamlar, otomobil kullanıcılarının cebini yaktı.
Ege Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Tahir Alp Aslan, piyasada oluşan bu karmaşayı değerlendirdi. Aslan sigorta şirketlerinin üzerine binen bu yükün tüketicilere yansıdığını ifade etti. Sigorta düzenlemelerinde sürücü üzerinden yürütülmesi gereken poliçe sistemine ve toplumsal sigorta bilincine vurgu yaptı.
UYARILARI DİNLEMİYORUZ
Düzenlemeyi daha önceden öngördüklerini ve çeşitli uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Aslan, Yeni düzenleme yapılırken destekten yoksun kalma teminatı göz önüne alındı. Yedek parça sertifikasyonu ve değer kaybı teminatı düşünülerek böyle bir uygulamaya gidildi. Bu bahsettiğim teminatlar yani destekten yoksun kalma, yedek parça sertifikasyonu ve değer kaybı teminatı sigorta şirketlerinin belini büküyordu. Dolayısıyla bu düzenleme de şirketlerdeki yükün bir sonucu olarak karşımıza çıktı. Bu gelişmeyi öngörmekteydik. Hatta tüketici derneklerini ve baroları bu bağlamda uyardık. Fakat toplumumuzun bir özelliği olarak uyarıları dikkate almıyoruz. Her zaman son dakikayı bekliyoruz. Toplum olarak trafik sigortasına dikkat etmedik, çarpıldık değerlendirmesini yaptı.
ŞİRKETLERİN ZARARLARI İÇİN PRİMLER YÜKSELTİLDİ
Aslan ayrıca zorunlu trafik sigortalarının her yıl zarar ettiğini belirtti. Şirketlerin de bu durumda ticari hedeflerini düşündüklerini ifade eden Aslan, Sigorta şirketleri bu zararları hayat dışı sigortalarda sübvanse etmeye çalışıyor. Açığı bu dallarla kapatmaya gayret ediyor. Bu süreç 2015 yılının ilk çeyreklerinde de bu şekilde artışlarla devam etti. Şirketler büyük çoğunlukla yabancı sermayeli yatırımcılardan oluşuyor. Ticari hedeflerle ülkemize geliyorlar. Dolayısıyla da trafik sigortalarına mesafeli yaklaşıyorlar. Çoğu şirket ayrı ayrı fiyatlar belirliyor, çıtayı yükseltiyor. Aslında bir bakıma da ne kadar trafik sigortası müşterisi az olursa, şirketler için bir o kadar iyi gibi durum ortaya çıkıyor. Nihayetinde de şirketlerin karlılıkları içerisinde sigortalardan oluşan zararları karşılamak adına primler yükseltiliyor açıklamasında bulundu.
SİGORTALAR VE KASKOLAR DÜŞÜNDÜRÜYOR
Ülkemizde kasko ve sigortanın birlikte yürütüldüğü örnek sistemler olduğunu hatırlatarak sigorta bilinci vurgusu yapan Aslan, Toplum olarak sigorta bilincimizin yükselmesi ve bu konuya duyarlı olmamız gerekiyor. Ancak doğal olarak vatandaşın sırtında otomobil kullanmanın getirdiği bu kadar vergi yükü varken de sigortalar ve kaskolar düşündürüyor dedi.
Haber Merkezi