Sayfa Yükleniyor...
BMnin 1992 yılında aldığı kararla her yıl 3 Aralık günü Uluslararası Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildi. Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında, KESK yaptığı basın açıklamasıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekti
ONURHAN ALPAGUT
Birleşmiş Milletler (BM)nin 1992 yılında aldığı ortak kararla 3 Aralık Uluslararası Dünya Engelliler Günü ilan edildi. Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Konakta toplanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Engelli Platformu üyeleri yaptıkları basın açıklamasında engellilerin sorunlarına dikkat çekti. Basın açıklamasını ise platform adına KESK Engelliler Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Değirmencioğlu gerçekleştirdi.
TÜRKİYEDE 14 MİLYON ENGELLİ VAR
Türkiyede 14 milyon engelli vatandaşın olduğuna dikkat çeken Değirmencioğlu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCOnun yaptığı araştırmalar, ülkemizde nüfusun yüzde 14ünün engelli olduğunu göstermektedir. Engelli olanlardan bir kısmı doğuştan, bir kısmı ise sonradan geçirmiş oldukları iş kazaları, trafik kazaları vb. sonucunda engelli duruma düşmüştür.Türkiyede engelliler, başta eğitim hakkı olmak üzere, pek çok haktan yeterince yararlanamamakta, sosyal yaşama katılımda ciddi engellerle karşılamaktadır. Türkiyede 11 milyonu aşkın engelli yurttaşın, eğitim ve istihdam başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katılma sorunlarının pek çoğu henüz çözüme kavuşturulabilmiş değildir. Engellilerin büyük çoğunluğu kendi başına ihtiyaçlarını giderememekte, aile fertlerine bağlı ve bakıma muhtaç şekilde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır diye konuştu.
ÖNCELİK EĞİTİME VERİLMELİ
Değirmencioğlu, Türkiyede başta eğitim kurumlan olmak üzere, genel ve yerel hizmetlerin planlanması ve yürütülmesi aşamalarında engelli yurttaşların koşullan ve ihtiyaçları genellikle dikkate alınmamaktadır. Özel eğitim için gerekli bilgi, hizmet ve fiziksel çevre koşullarının, özel eğitim kapsamında olan engelli çocuklar için henüz yeterince ulaşılabilir hale getirilmemiş olması düşündürücüdür.Türkiye, engellilerin eğitimi konusunda gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarla kıyaslandığında olması gereken düzeyin çok gerisindedir. Engellilerin eğitim alma ve meslek edinme taleplerini gerçekleştirme olanakları sınırlıdır. Son yıllarda, mantar gibi çoğalan özel eğitim merkezlerinin denetimsiz uygulamaları nedeniyle engellilerin ve ailelerinin istismar edildiğine ilişkin örnekler giderek artmaktadır. Gerek eğitim merkezleri ve eğitim programları, gerek engelli sayısı ve engellilerin eğitiminde görev alacak deneyimli kadro oluşturulmasına dair politikaların oluşturulması ve ısrarla uygulanması gerekmektedir dedi.
KESK Şubeler Engelliler Platformu olarak taleplerini sıralayan Değirmenci;
-Yollar, binalar ve toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı, toplum engellilere nasıl davranacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir.
-Özel eğitime bütçeden yeterli kaynak sağlanmalı, kamuya ait özel eğitim kurumları ve okulların sayısı artırılmalıdır.
-Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler kamu eliyle kamu hizmeti çerçevesinde yapılmalıdır.
-Engellilerin lehine, onların talepleri doğrultusunda bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
Haber Merkezi