“Tarımın yükünü çeken kadınlar”

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla ülkemiz tarımında kadının yüklendiği rolü ve yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.10.2015 07:58
  • Güncelleme Tarihi : 15.10.2015 07:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Tarımın yükünü çeken kadınlar”

E. ÇAĞLA GENİŞ

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü, ülkemiz için daha farklı bir anlam taşıyor. Çünkü küçük tarım yapısının hakim olduğu tarım sektörümüzde milyonlarca çiftçi kadın her gün usanmadan ve yılmadan katma değer üretmeye devam ediyor.

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarımda kadının önemine vurgu yaparak, “Tarımın asıl yükünü çekenlerin kadınlar olduğunu hep söylüyoruz. Kadınlar güçlendirildiğinde mutlaka tarımsal üretimi ve verimliliği artıracak ve ekonomiye ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ve bu katkı kendilerinin de daha bağımsız olmalarını sağlayacaktır” diye konuştu.

“SÖZ HAKLARI YOK”

Türkiye’de tarım ve çiftçilik ile ilgili çok önemli sorunlar olduğunun altını çizen Ali Ekber Yıldırım, ülkemizde tarımsal üretimi sürdürmenin bile artık önemli bir gerçeklik haline geldiğini ifade etti. Yıldırım, “Tarımda bu kadar sorun yaşanırken kadın çiftçilerle ilgili sorunlar katlanarak artıyor. Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamasına göre Türkiye’de 2.8 milyon kadın çiftçi var ve bu çiftçilerin pek çok sorunu mevcut. Hem evde hem tarlada çalışan ve bu çalışmaları yaparken de hiçbir güvencesi olmadan çalışan kadınlar var. Kadının kentte bir mücadele içerisinde kendini bulabilmesi ve hakkını arayabilmesi kısmen de olsa mümkünken köyde bu olanaklardan da yoksun. Anadolu’nun birçok yerine gidiyorum ama en çok Karadeniz Bölgesi’nde tarımın bütün sorumluluğunu ve yükünü kadınlar çekiyor. Oradaki kadınların çok daha yoğun olarak tarımsal üretimi yüklendiğini görüyoruz. Bunları yaparken de ne yazık ki sosyal güvenceden yoksunlar. Ürettikleri ürün üzerinde bir söz ve emek hakkı yok. Dolayısıyla Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde çok olumlu bir tablo göremiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

“SOSYAL GÜVENCE İMKANI VERİLMELİ”

Son yıllarda bu konuda yapılan eğitim çalışmaları, kadınların daha duyarlı olması, belli sivil toplum kuruluşlarının bu konuya eğilmesiyle birlikte kadın emeğinin az da olsa değerlenmeye başladığını söyleyen Yıldırım, kadın çiftçilerin bir araya gelerek kooperatifler kurduğunu belirtti. Yıldırım, “Belli alanlarda kadın çiftçiler girişimci olarak artık yer alamaya başladı. Devlet şu ana kadar tarımla ilgili önemli bir adım atmadığı gibi kadın çiftçilerle ilgili de görevini yaptığını söyleyemeyiz. En azından kadınların emeğinin karşılığını alması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve buna yönelik önlemlerin alınması gerekir. Belli bir yaştan sonra çalışamaz duruma gelen kadınlara sosyal güvence imkanı verilmesi lazım. Avrupa’ya gittiğim zaman oradaki kadın çiftçilerin belli çalışma saatleri olan, ürettiği emek üzerinde söz sahibi olan, onu değerlendiren ve kendi geleceğini sürdürme konusunda daha önde ve bilinçli olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de bunun yapılması gerekiyor. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görev düşüyor” diyerek sorunun eğitim konusunun öne çıkmasıyla bu sorun aşılabileceğini vurguladı.

 

Haber Merkezi