Sayfa Yükleniyor...
İzmirde, geceleri havaların soğumaya başlaması ve yağmurlar nedeniyle sokakta yaşayan mültecileri, nerede barınıp soğuktan nasıl korunacakları endişesi sardı
Sonbaharla birlikte havaların soğumasıyla birlikte İzmir'de sokakta, parklarda yaşayan mülteciler, sıkıntı çekmeye başladı. Gündüzleri ılık ancak akşamları serin olan hava ve iklim değişikliği ile çoğunluğu çocuk birçok sığınmacının, üst solunum yolu hastalıklarına yakalandığı belirtildi. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof.Dr. Cem Terzi, sokaklarda yaşayan sığınmacılara neye ihtiyaçları olduğunu sorduklarını ve geceleri üşüdüklerini söylediklerini belirterek, Biz de battaniye, yastık ve yorgan topladık. Yağmurluk, lastik çizme aldık. Yağmurlukları erişkinlerin, lastik çizmeleri çocukların kullanması için paketler yaptık. Her aileye kişi sayısı kadar dağıttık. Aynı gün diğer ihtiyaçları tespit edip gıda, özellikle çocuk masası, hazır çorba, bisküvi ve çikolata, sabun, deterjan dağıttık dedi.
BELEDİYELERİ ELEŞTİRDİ
Prof.Dr. Cem Terzi, İzmirlilerin mülteci sorununa insani bir reaksiyon gösterip yerel yönetimlere baskı yapması gerektiğini belirterek, AFAD, Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi mülteci konusundaki görevlilerini ihmal ediyor. Tuvalet ihtiyaçlarını seyyar tuvaletler olmadığı için sokakta gideriyorlar. Onların da bu konuda sorumlulukları var. Hiçbir önlem alınmıyor. Mutlaka seyyar tuvaletler, yağmura karşı sığınacakları çadırların kurulması lazım. Sorumlu kurumlar kafasını kuma sokmuş, olacak bir felaketi bekliyorlar. Duyarlı vatandaşlar elbise, yiyecek getiriyor. Asıl yapmaları gereken yöneticilere baskı yapıp sorumluklarını yerine getirmelerini sağlamak" diye konuştu.
İLAÇ ALAMIYORLAR"
Prof.Dr. Terzi, mültecilerin havaların gece soğuk gündüz ise sıcak olması nedeniyle solunum yolu rahatsızlığı, bronşit, nezle ve gribe yakalandıklarını belirterek, Şikayetlerin artması nedeniyle 250 mülteciyi dernek üyesi gönüllü sağlıkçılarla birlikte sağlık taramasından geçirdik. İçlerinde ilaç alabilecek kimse yok. Bebekler ateş içerisinde, parası olmayanlar aspirine bile ulaşamıyor. Hiçbir eczaneden ilaç alamıyorlar. AFAD ile İzmir Eczacılar Odası henüz bu konuda bir protokol imzalamış değil. Gönüllü altı eczane ilaç yardımı yapıyor. Biz bunları duyurmaya çalışıyoruz" dedi. (DHA/İZMİR)
Haber Merkezi